Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

Régóta kutatják, de az érintettek a saját példáikkal is alátámaszthatják, milyen pozitív hatásokkal jár a természetben töltött idő. A horgászhobbi, ennél fogva, az egyik legősibb "gyógyszer", ezt mi horgászok a saját bőrünkön tapasztaljuk alkalomról alkalomra. Mi lenne, ha azoknak az embertársainknak, akiknek bár szükségük lenne rá, de nem ismerik ezt a hobbit, a horgászatot mint gyógykezelést/ gyógyulást támogató tevékenységet ajánlaná , azaz "felírná" a doktor "receptre"? 

Régóta kutatják, de az érintettek a saját példáikkal is alátámaszthatják, milyen pozitív hatásokkal jár a természetben töltött idő. A horgászhobbi, ennél fogva, az egyik legősibb "gyógyszer", ezt mi horgászok a saját bőrünkön tapasztaljuk alkalomról alkalomra.

Mi lenne, ha azoknak az embertársainknak, akiknek bár szükségük lenne rá, de nem ismerik ezt a hobbit, a horgászatot mint gyógykezelést/ gyógyulást támogató tevékenységet ajánlaná , azaz "felírná" a doktor "receptre"?

Egy kis szakirodalom

Számos kutatás, vizsgálódás tárgya volt az elmúlt évtizedekben az ember és természet kapcsolata. Valami tuti van - gondolhatjuk mi is, hiszen az ilyen mértékű városi élet jó esetben is csak 200 éves, míg az ember 70.000 éve élt előtte a természetben. 
A téma egyik szakértője és aktív szereplője Richard Louv, aki konkrétan egy egész könyvet írt a modern gyermekeknél gyakori természet hiányából fakadó rendellenességekről (nature-deficit disorder) és a megoldásukról. Ilyenek pl a depresszió, agresszió, ADHD, stb.
Persze, nem csak a gyermekek érintettek. Louv szerint anélkül hiszünk a technológiában és az arra épülő kényelmes életben, hogy felismernénk és alaposan feltárnánk a természet emberi életet kiteljesítő hatásait. Tudományos kutatásokkal, történetekkel és népi bölcsességekkel megtámogatott véleménye, hogy a természet visszaállító, regeneráló ereje óriási, nemcsak a lélekre és pszichére, de az ember kognitív képességeire nézve is.

Azt javasolja, hogy a természet ilyen jellegű erejének megértésével találjuk meg az egyensúlyt a virtuális és valós világok között. Azaz: minél több a kütyü és a digitalizáció, annál több legyen a természetben töltött idő is.

Magától értetődő a horgászat jelentősége, hátradőlhetünk, hiszen igazolva van, miért vágyunk annyira a vízpartra :) Hogy egy Tőletek kapott statisztikát idézzek: egy 2016-os felmérésünkben (Horgászatról őszintén) is a válaszadók 1/3-a nettó 1 hónapot, míg 1/4-e nettó két hónapot tölt a vízpartokon egy évben.

Példa az Egyesült Királyságból

Nemrégen olvastam egy kezdeményezésről, amely pont a természet, jelen esetben a horgászat, gyógyító, regeneráló hatására épít. Az angol Tackling Minds összefogva az Anglia Ruskin Egyetem egyik professzorával, valamint az Angling Direct horgászkiskereskedelmi lánccal elvégzett egy 1900 főt bevonó komoly kutatást, aminek az eredménye egyértelműen megerősítette a kapcsolatot a mentális és fizikális egészség javulása és a horgászattal töltött idő között.

A tanulmány címe
A tanulmány címe

Egy másik eredmény azt is alátámasztotta, hogy a horgászat mennyire "egyenlő" hobbi, azaz az egészséges és hátránnyal élő emberek egyaránt űzhetik. Nem volt különbség sem abban milyen horgmódszert választanak, sem a motiváció miértjében.

A kutatás szerint a két legfontosabb motiváció a horgászatban a kikapcsolódás és a horgászat közbeni kihívások.

Ezzel a mi kis kutatásunk is teljesen egybevág, a már említett 2016-os felmérésünkben ezek a válaszok születtek a vonatkozó kérdésre:

Horgászatról őszintén felmérés - Horgász-Zóna 2016
Horgászatról őszintén felmérés - Horgász-Zóna 2016
 

A Tackling Minds ezen továbblépve egy nagyívű televíziós és közösségi kampány után elérte, hogy 2021-ben az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a receptre felírható tevékenységek közé sorolta a horgászatot.

A David Lyons vezetésével és számos önkéntessel működő non-profit szervezet 2020 óta promótálja a horgászat előnyös hatásait, szervez workhopokat, vízparti horgászatokat és azon dolgozik, hogy megkönnyítse a horgászattal ismerkedők dolgát. Az Angling Direct kiskereskedőként szponzorálja a szervezetet annak reményében, hogy a rendszeresen horgászók tábora bővülni fog az egészségügyből ide irányított emberekkel.

Magyarországi helyzet

Sokszor sok helyen említették már a horgászat pozitív hatásait, ám ezek legnagyobb többsége csak a közvélekedésből merített, nem tudományos igényű kutatásból. Bizonyára születtek felmérések is, amelyek részben ezt a kérdéskört vizsgálták, de konkrétumokat sajnos nem találni. (A cikk megírásáig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot egy 2022-es felmérés lebonyolítójával).

Nyilvánvalónak tűnik, hogy ha Angliában pozitívan hat a horgászat a mentális, fizikai és szellemi állapotra, akkor Magyarországon is :) Egy ilyen könnyen bárki számára elérhető, akár pár óra alatt is élvezhető, csaknem egész évben űzhető hobbi pozitív hozzájárulása társadalmilag is mérhető lenne. Sokaknak gyógyulást, még többeknek a "nem meghülyülést", leépülést jelentené. 

Kik az érintettek jelenleg ebben az "ökoszisztémában"?
A MOHOSZ egy közfeladatokat ellátó intézmény, ám a közfeladatai között nem szerepel ilyen jellegű tevékenység, sőt, még csak olyan sem, ami közvetlenül a hobbi népszerűsítésével kapcsolatos lenne. Ráadásul, ami jelenleg a horgászhobbiba való belépés vizsgáztatási, engedélyszerzési, horgászkártyázási, területi jegy beszerzési állapotokat jelenleg a horgásztársak és a horgászni vágyók beszámolói alapján kiderül, még feleslegesen bonyolultnak is tűnik a rendszer.

A horgászcikk kereskedelemből élőknek természetesen érdekükben állna, hogy a horgászat, mint hobbi magasabb polcra kerüljön, de minket gyártókat, forgalmazókat, kereskedőket senki sem képvisel, nincs érdekképviseletünk, szövetségünk. Sőt, ennél is szomorúbb a helyzet: jelenleg a gyártók, gyártatók azzal vannak elfoglalva, hogy a másikat figyelik, mit lehet lenézni, lemásolni, majd hangosabban eladni; a forgalmazók csak a rájuk kirótt nemzetközi bevételi tervet akarják lehozni, a kiskereskedők pedig egymás hátát nézik, kinek megy jobban, vagy zár már be a fenébe. Magyarul: bár számos közös témánk lenne, ami az egész hobbit előremozdíthatná a horgászok, horgászni vágyók megelégedésére, az egyéni érdekek kerülnek előtérbe.

A pszichiátria vagy akár úgy általában az orvostudományok oldaláról is jöhetne impulzus, egy őszinte megoldáskeresési igény a pénzbe kerülő gyógyszerek helyett.

És vannak még persze a MOHOSZ-on kívüli vízkezelők, horgásztavakat üzemeltetők, sőt a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek is félig-meddig érintettek. Ám jelenleg a prioritások ezeknél a szereplőknél is máshol vannak.

Mindenesetre az biztos, hogy sokszereplős, komplex a helyzet ezt a kérdést illetően annak ellenére, hogy a horgászat és egészség közötti kölcsönhatás elég nyilvánvaló.

Elég az hozzá...

... hogy mi horgászok a mentális, fizikai és szellemi jólétünk megőrzése szempontjából jó úton járunk, ez már biztos. Még akkor is, ha teszünk ellene is, akár a vízparti cigarettával, akár alkohollal :) És mit mondunk otthon? Inkább horgászni járjak, mint terápiára, nem? ;)

Személy szerint azt gondolom, hogy sokan vannak, akik "természeti környezet hiányban" szenvednek, azaz ébren töltött idejük túlnyomó részét beton, vas és üveg között töltik, vagy digitális képernyők előtt lehajtott fejjel, felhúzott idegekkel. Előbb-utóbb talán rá is jönnek erre, és tekintetük nem a futásra, túrázásra, stb. hanem a horgászatra vetik, hiszen ahogy azt mind igazolhatjuk, a pecázásban egyszerre van jelen a kötetlen kikapcsolódás és a kihívás. Nemcsak épít, fejleszt, hanem le is nyugtat, energiával tölt fel.

Ha minden jól megy, a magunk részéről megpróbáljuk felkutatni a lehetőségeket az angol felmérés hazai kivitelezésére, mert ez is egy lépés lenne az élhetőbb világ felé.

Hajrá horgászok, hajrá horgászat!

Nagy Lajos

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére