Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Horgászat tavasszal - tippek, tanácsok

Horgászat tavasszal - tippek, tanácsok

A tavaszi horgászat nemcsak azért szép, mert végre kiülhetünk a vízpartokra, hanem mert nagy eséllyel nyúlhatunk bele jó fogásokba! Nézzük hogyan!

Horgászat tavasszal – útmutató s sikerhez

Amint megérkezik a tavasz, a horgászok ismét előkészítik a felszerelést, és nekiindulnak a vízpartnak, hogy élvezzék a friss levegőt és a természet ébredését. A vizek fokozatosan melegednek, a halak aktivitása is növekszik, szóval végre itt az idő, hogy mi is horgászni induljunk.

De ne feledjük, hogy tavasz van, és az időjárás elég szeszélyes lehet. A víz még mindig elég hideg, és a halak sem annyira aktívak, mint a nyár folyamán. Szóval érdemes okosan tervezni a horgászatot. Ebben az útmutatóban három fő területre koncentrálunk: tavi pontyhorgászat, folyóvízi peca és spiccbotos keszegezés. Adunk pár tippet, hogyan érhetjük el a legjobb eredményeket az év első horgászszezonjában.

Tavi pontyhorgászat tavasszal

A tavasszal vízre szálló pontyhorgászok számára a siker kulcsa, hogy jól válasszák meg a helyet és az időpontot. A pontyok tavasszal még óvatosak, hiszen a víz még mindig hűvös lehet, így az aktivitásuk nem a legnagyobb. A sekély, gyorsan melegedő partszéli részeket tavasszal gyorsan elfoglalják, főleg napos időben.

Érdemes olyan tavi horgászhelyet választani, ahol a sekély és mély víz egyaránt elérhető, így az időjárás változásaira reagálva tudunk változtatni a horgászat mélységén. Tavasszal általában a reggeli és kora délutáni órák a legeredményesebbek, ilyenkor a legaktívabbak a halak – érdemes tehát már napfelkeltekor a parton lenni és horgászni kezdeni.

Vannak azonban olyan vízterületek, ahol más a "szokás", a Balatonnál pl. érdemes inkább meghorgászni tavasszal az esti órákat 10 óráig.

Etetési tippek

Kora tavasszal a vízhőmérséklet gyakran 15°C alatt van, ilyenkor a halak még jóval kevesebbet táplálkoznak, óvatosabbak. Ennek megfelelően bánjunk csínján az etetéssel: a kevesebb néha több. Használjunk kisméretű, magas fehérje beltartalmú etetőanyagokat – például hideg vízre kifejlesztett, halas etetőkeveréket –, és finomszemcsés mikropelletet (1-2 mm) a kosárban, melyek erős aromájukkal vonzzák a halat, de nem lakatják jól.

Fontos a jó helyválasztás is: ha kisebb, intenzíven telepített tavat horgászunk, elegendő lehet néhány gombóc vagy a method kosárnyi etetés; nagy kiterjedésű vizeken viszont szükség lehet egy alapozó etetésre, hogy a környéken úszkáló halakat helyben tartsuk. Ilyenkor is inkább csak pár szem főtt kukoricát, apró pelletet, esetleg félbevágott bojlit juttassunk be, mintsem nagy mennyiségű etetőanyagot. A lényeg, hogy étvágygerjesztő „illatfelhőt” kínáljunk, de ne lakjanak jól a halak túl hamar.

Felszerelés és csali

Tavasszal érdemes érzékeny, finomabb szerelést használni, hogy az óvatos kapásokat is észrevegyük. Ez egyaránt igaz a kapásérzékelésre és a végszerelék finomságára is! Egy medium feeder bot 30-60 g dobósúllyal a kisebb tavakon megfelelő, míg kapitális halak reményében nyugodtan választhatunk heavy feeder botot nagy orsóval és erősebb zsinórral a 10 kg feletti pontyokhoz. Használjunk vékonyabb előkét és kisebb horgot, mert a hideg vízben a pontyok sokszor finnyásabban szívják be a csalit. Csaliból a kisebb méretű, könnyű falatokat részesítsük előnyben tavasszal. Jó választás lehet a csemegekukorica, a csontkukac, giliszta, vagy a 5-6, esetleg 8mm-es bojli/pellet. Különösen beválnak a kikönnyített, lebegő vagy balanszírozott csalik (pl. wafter pelletek/bojlik). Sok tapasztalt pontyhorgász esküszik a citromsárga vagy narancsszínű csalira kora tavasszal – ezek a legóvatosabb halakat is kapásra csábíthatják, de a versenyzőktől megtanulhattuk, hogy ez sem mindig így van, a sötét tónusú csaliknak is meg van a létjogosultságuk!. Egy-egy édes vagy fűszeres aroma (vanília, méz, eper, máj, fokhagyma stb.) szintén adu ász lehet a hideg vízben. Ne feledd a türelmet: tavasszal néha tovább tart kapásra bírni a halat, de a jól felkészített felszereléssel és stratégiával a türelem pontyot terem!

Folyóvízi horgászat tavasszal

A folyóvízi peca tavasszal egészen más kihívásokat tartogat, mint az állóvízi. A folyók vízszintje tavasszal gyakran ingadozik a csapadék és hóolvadás miatt, a víz hordalékosabb, hűvösebb, a halak pedig alkalmazkodnak a sodráshoz. Helyválasztáskor keressünk olyan szakaszokat, ahol a halak pihenőt találnak a sodrásban: pl. kanyarulatok belső íve, lassú visszaforgók, kövezések melletti visszatorlódó vizek, hídlábak vagy beömlők környéke. A halak sokszor ezekben a nyugodtabb zónákban gyűlnek össze, főleg ha a főág sodra erős vagy a víz zavaros és magas. Figyeljük a vízállást és a folyó apadás-áradás ciklusát – tapasztalat, hogy az áradó vagy hirtelen ingadozó vízben nehezebb halat fogni, míg apadó, stabil víznél jobb az étvágyuk. Tavasszal a folyóvízi halak közül gyakori zsákmány lehet a márna, dévérkeszeg, jászkeszeg vagy épp a karikakeszeg, de felkészülhetünk akár pontyra és egyéb nagyobb testű halakra is. (Például a Duna bizonyos szakaszain a jellemző halfogás tavasszal a termetes dévérek és jászok.) Mivel több halfaj is horogra akadhat, érdemes a módszert a célhalhoz igazítani.

Fenekező/feeder módszer

A folyóvízi horgászatban bevált technika a feederes fenekezés, melynél a sodrás miatt nehezebb végszerelék szükséges. Használjunk erősebb feeder botot (heavy vagy extra heavy), vagy márnázó botot, nagyobb orsót legalább 0,22–0,35 mm-es főzsinórral, hogy bírja a terhelést. A kosár vagy ólom súlyát igazítsuk a sodráshoz: lassú folyásnál 30-50 g, erősebb sodrásnál akár 80-150 g is kellhet, hogy helyben tartsa a szereléket. Jó szolgálatot tehet a lapos folyóvízi ólom vagy nehéz bordás kosár, ami nem gurul el a fenéken. A horogelőke hossza lehet hosszabb (50-80 cm), mert a folyóban a csali természetes sodródása keltheti fel a halak figyelmét. Ha a keszeg a célhatl, kapásjelzéshez érdemes lágyabb spiccet (sensitive tip) használni, mert tavasszal a halak finomabban kapnak – egy érzékeny feeder spicc észrevehetően jelzi a óvatos érdeklődést is. Csaliként folyóvízben beválnak a természetes csalik: csontkukac, trágyagiliszta, nadály. Márnázásnál például gyakori a csonticsokor (5-10 csonti egy horogra) használata, amire a márnák jól reagálnak a hideg vízben is. Emellett a puhatestű nadály (pióca) is kiváló csali lehet – ezt felkínálva nem csak márnát, de akár egy korán ébredező kisebb harcsát is horogra csalhatunk, ezért ennél a csalinál ne spóroljunk a felszerelés erősségén. (Egy 0,30-as zsinórú erősebb bot, nagy horoggal, hogy a harcsás meglepetés se tegyen kárt a szerelékben.) Etetés folyóvízen tavasszal kevésbé elterjedt, mint állóvízen, de a folyó sodra maga teríti szét az etetőanyagunk illatát a mederben. Érdemes a kosarat megtölteni egy ragadósabb, nehezebb folyóvízi etetőanyaggal, mely lassan oldódik, így csalogatva a halat. Nagyobb testű halak (pl. márna, paduc) horgászatánál akár etetőkosár nélkül, csak ólommal és PVA-hálóba töltött pellet/csonti csomaggal is bejuttathatunk etetést közvetlenül a horog mellé. Türelem – a folyóvízi horgászat sokszor türelemjáték. Lehet, hogy hosszabban kell várni egy-egy kapásra, de amikor megérkezik, gyakran húzós, erőteljes jelentkezést kapunk. Készüljünk fel erre megfelelő fékbeállítással és merítőhálóval.

Úszós módszer

Tavasszal folyón úsztatva is lehet eredményes a peca, főleg keszegfélékre. Egy a sodrástól függően 4-20 g teherbírású folyóvízi úszó megfelelő, hosszú, erős antennával, hogy a sodrásban is látható legyen. A hosszabb matchbot vagy bolognai bot 0,18-0,22 mm zsinórral jó választás. Állítsuk be a mélységet úgy, hogy a csali a fenék közelében haladjon, súlyozásunk pedig tartsa lent, de ne akasszon el (például a főólmok a horogtól 20-30 cm-re, a legalsó jelzőólom pedig épp csak súrolja a feneket). Ha a halak gyanúsan kerülik a csalit, próbáljunk változtatni a mélységen vagy a csali vezetésén: néha a csali megállítása vagy épp meglibbentése kapásra ingerli őket. Például bodorkázásnál bevált trükk, hogy a horog a fenéken pihen pár centit, majd időnként a bot spiccét megemelve megmozdítjuk a csalit – ezt a libbenő falatot a keszeg gyakran azonnal bekapja. Folyón úszózva csontkukacot, pinkit fűzzünk csalinak, márnára lehet próbálkozni sajtkockával is. Ilyen horgászatnál is etethetünk kevés etetőanyaggal: a gombócot kissé keményebbre gyúrva, hogy leérjen a fenékre, majd ott oldódva keltse fel a halak érdeklődését. A kisebb halak (küszök, szélhajtó küsz, kis keszegek) gyorsan meg fognak jelenni a szórt etetésen, de a nagyobb márnákra, dévérekre lehet, hogy kicsit várni kell. Légy kitartó, figyeld az úszó minden rezdülését – tavasszal sok kapás egészen finom, alig észrevehető lehet!

Spiccbotos keszegezés tavasszal

A spiccbotos horgászat – azaz az egyszerű, orsó nélküli teleszkópos bot használata – igazi élmény tud lenni tavasszal, amikor a partközeli keszegnépség felélénkül. Keszegezésnek hívjuk általában a kisebb testű békés halak (különféle keszegek, kárászok, bodorkák, vörösszárnyú keszeg stb.) horgászatát könnyű felszereléssel. Tavasszal, ahogy a víz melegszik, ezek a halak is közelebb merészkednek a parthoz, főleg a napsütötte, sekélyebb részeken gyülekeznek, ahol a víz hamarabb felmelegszik és több táplálékot találnak. Egy spiccbotos keszegezéshez elég akár egy 3-5 méteres spiccbot, amelyet könnyen kezelhetünk a part közelében. Nézzük, mire figyeljünk tavasszal ennél a módszernél!

Etetőanyag és etetés

Tavasszal a víz még átlátszó és hideg, ezért a halak óvatosabbak. Használjunk sötét színű, hideg vízre való etetőanyag-keveréket, mely nem riasztja el a halakat a kristálytiszta vízben. Jó adalék lehet a pirított kendermag aromája vagy őrleménye az etetőanyagban, ami kifejezetten csalogató a keszegféléknek. Ne keverjünk túl nagy mennyiséget – 1-2 kg etetőanyag bőven elég egy pár órás horgászatra. Dúsítsuk kevés élő anyaggal: egy marék pinki vagy csontkukac, esetleg apróra vágott giliszta növeli az etetés vonzerejét. Etessünk keveset, de gyakran: kezdésként 4-5 diónyi gombócot dobjunk be arra a helyre, ahol horgászni fogunk. Várjuk meg, míg a halak rátalálnak (ez hideg vízben 10-20 perc is lehet). Ha eleinte csak apró halak (pl. snecik, kisebb karikakeszegek) jönnek, pótoljunk az etetésen 1-2 kisebb gombóccal, hogy kitartsunk, és akár csalizzunk újra kicsit másképp. Gyakori, hogy némi várakozás után feltűnik az első szebb keszeg a színen – például egy 10-15 cm-es bodorka, ami tavasszal már szép fogásnak számít. Innentől kezdve ütemesen, kb. 20 percenként frissítsük az etetést 1-1 kisebb gombóccal, hogy a halrajot helyben tartsuk.

Szerelék és csali

A tavaszi keszegezésnél a jelszó a finomszerelék. A hideg vízben a halak gyakran kelletlenül veszik fel a csalit, ezért a lehető legérzékenyebb készséget állítsuk össze. Például egy 0,10 mm főzsinórhoz 0,08 mm-es előke illik, amin egy 16-18-as vékony húsú horog van – ezen kínálhatunk 1-2 szem csontit vagy pinkit. (Ha csak kisebb keszegek vannak, akár 0,08 főzsinór és 0,06 előke, 20-22-es horog is szóba jöhet.) Az úszó legyen könnyű (0,5–2 g) és érzékeny antennájú – pl. vékony üvegszál antenna –, hogy a legapróbb kapást is jelezze. Állítsuk be az eresztéket úgy, hogy a horog éppen csak érintse a feneket, vagy 1-2 cm-rel fölötte lebegjen (ezt hívják “érintőre” vagy “könnyű ültetésre” állításnak). Így a keszeg szívó hatására könnyen mozdul az úszó. Ha a halak étvágytalanok, engedjük lejjebb a csalit, hogy a horog pár centit feküdjön a fenéken – a keszeg sokszor mozdulatlan csalit is felszippant, vagy egy óvatos emeléssel jelzi kapását. Fordítva, ha sok a törpeharcsa vagy fenéken turkáló hal, kicsit feljebb állíthatjuk a csalit, hogy csak a nagyobb, felfelé mozgó halak vegyék észre. Fárasztás: a spiccbottal a fárasztás közvetlen élményt ad – érezni fogjuk minden rezdülését. Hagyjuk a halat küzdeni, a bottal rugózva tompítsuk a kitöréseit. A finom szerelék miatt a nagyobb halaknál különösen figyeljünk, hogy a botot függőlegesen tartva, a gumis vég (ha a spiccbotban van gumi) vagy a bot hajlékonysága dolgozzon. Merítőháló mindig legyen kéznél, hogy a nagyobb példányokat biztonsággal kiemelhessük.

Óvatos halak és trükkök

Tiszta vízben a halak könnyebben észreveszik a szerelékünk hibáit. Próbáljunk meg rejtőzködni – üljünk távolabb a víztől, olvadjunk be a háttérbe, ne tapossuk a stéget vagy partot hangosan. Használhatunk fluorocarbon előkezsinórt, mivel ennek a törésmutatója közel áll a vízéhez, így gyakorlatilag láthatatlan a halak számára. Ha a kapások száma csökken, variáljunk a csalin: például váltsunk csontiról pinkire, vagy próbáljunk az egyik horogra tűzni egy fél trágyagilisztát. Néha a csali méretének csökkentése hozza meg a sikert – sokszor egyetlen szem pinki a 18-as horgon a nyerő, míg a több csontis csokrot a halak csak piszkálják. A folyamatos kísérletezés a keszegezésnél kifizetődő: állítsunk a mélységen, a súlyozáson (pl. húzzuk feljebb vagy lejjebb az ólmokat), vagy akár a helyünkön – lehet, hogy 1-2 méterrel arrébb több hal tartózkodik. Amint megtaláltuk az ideális beállításokat, rendszerint ütemesen lehet fogni a halakat. A kifogott apró keszegeket kíméletesen akasszuk le és engedjük vissza – így esélyt adunk nekik a növekedésre, és hogy később akár nagyobb példányként ismét horogra kerülhessenek.
Végül ne feledjük: a tavaszi horgászat nem csak a zsákmányról szól. Élvezzük a friss levegőt, a zöldülő növényzetet és a madarak énekét – a természet ilyenkor mutatja legszebb arcát. A sikeres halfogás mellett szánjunk időt a környezet megfigyelésére is, és vigyázzunk a halakra: a szezon elején még legyengült halakkal bánjunk kíméletesen, gyorsan engedjük vissza őket. Tartsuk be a helyi horgászrend előírásait (például a fajlagos tilalmi idők tavasszal, amikor egyes halak ívnak). Eredményes tavaszi szezont kívánunk! Legyen szó pontyozásról, folyóvízi márnázásról vagy keszegezésről, a megfelelő felkészüléssel és lelkesedéssel élményekben gazdag horgászatban lesz részünk a tavasz folyamán.

Források: A fenti tippek és tanácsok több tapasztalt horgász írásaira és beszámolóira épülnek a hazai horgász médiából – például a Horgász-Zóna online magazin gyakorlatban bevált tavaszi pontyozó tippjeire (Tavaszi method tanácsok, nagy pontyra horgászóknak... - Horgász-Zóna Horgászmagazin) (Tavaszi method tanácsok, nagy pontyra horgászóknak... - Horgász-Zóna Horgászmagazin), az Aquahunt által közölt általános tavaszi pecaútmutatóra (Tavaszi horgászat | 7 tipp a szezonkezdethez), a Haldorádó horgászportál részletes cikkeire a folyóvízi feederezésről és spiccbotos finomszerelékről (Írások / Tavaszi márnák a Dunán ) (Szuperfinom tavaszi spiccbotozás | Haldorádó Webáruház), valamint több neves horgász blogjára és fórumhozzászólásaira.

Ezen források egybecsengő üzenete: a tavaszi horgászat sikerének titka a rugalmasság, az alkalmazkodás a természethez és a halakhoz – no és persze a horgászat örömének átélése, amit semmi mással nem lehet összehasonlítani. Görbüljön!

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Május első heti nyitvatartás

Május első heti nyitvatartás

2025. április 16. - Horgász-Zóna
Folyóvízi feeder kupa 04.13-án

Folyóvízi feeder kupa 04.13-án

2025. április 02. - Horgász-Zóna
Viszlát ólom - elkészült az EU-s rendelet

Viszlát ólom - elkészült az EU-s rendelet

2025. március 28. - Horgász-Zóna
Nagy hatású fejlemények a horgászcikkekre nézve

Nagy hatású fejlemények a horgászcikkekre nézve

2025. január 31. - Horgász-Zóna
Állami jegy ügyintézés a Horgász-Zónában

Állami jegy ügyintézés a Horgász-Zónában

2025. január 10. - Horgász-Zóna
Boldog új évet!

Boldog új évet!

2025. január 05. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2024. december 18. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére