Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Horgászbot és orsó állagmegóvási tanácsok

Horgászbot és orsó állagmegóvási tanácsok

Ebben az összeállításban listába vettük az évek alatt felhalmozódott tapasztalataink alapján fontosnak ítélt tanácsokat, amelyekkel hosszú időre megóvhatod horgászbotjaid vagy orsóid épségét.

Általános tanácsok

Mindig legyen harmóniában a felszerelésed alkótelemeinek szakítóereje, erőssége (horgászbot, főzsinór, előke). Az orsó fékét mindig a zsinórod szakítójához állítsd be vagy ha esetleg erősebb zsinórral horgászol, mint a botod (egyébként ne tedd!), akkor a botspicc teherbírásához!

Háztartási vegyszerekkel ne takarítsd meg a felszereléseket! Légy körültekintő, egyes anyagok maró hatása komoly felületi elváltozást okozhat!

Lehetőség szerint mindig szállítsd szétszedett állapotban a felszerelést, így nagyobb biztonságban tudhatod őket!

Soha ne hallgass a kanapé ördögeire, akik okoskodnak, hogy ők mit csinálnának a cuccoddal, ha nekik ilyen lenne! Egyszerűen azért, mert az a tiéd, nem az övék... És valószínűleg a nehezen elsumákolt súlyos forintok is a te zsebedből kerültek elő, mikor foghúzva fizetted ki álmaid felszerelését, nem az övékből... !

Orsó állagmegóvása

Nyilvánvaló : ha valamit sokat használsz, rendszeres karbantartásra van szüksége (hasonlóan egy késhez /élezés!/ vagy gépjárműhöz /olajcsere, fékbetétcsere!/) - vidd el az orsód átnézésre, tisztításra, zsírozásra, akár évente, de mindenképp, ha hangot kezd adni!

Ha nem értesz hozzá, vagy csak egyszer láttad a Hishing & Funting-on, ne állj neki szétszedni az orsódat, hogy te majd átolajozod... Ezeket a szerkezeteket komoly gyártási folyamatok alapján rakják össze, néhány esetben olyan gépi erő felhasználásával, ami valószínűleg nem lesz a sufniban, illetve a véletlen kipattant, és hiányzó alkatrész sem alapja egyik alkatrészes ládának sem... Inkább bízd szakemberre, főleg ha garanciális a cumó!

Az orsó felkapókarja nem szereti a hirtelen és erős fizikai fel és lecsapást! Próbáld minél finomabban kezelni, és tartósan, megbízhatóan fog működni sokáig!

Ha huzamosabb ideig nem használod az orsód, akkor engedd lazára a féket, úgy tedd el.

Ha beakadtál, soha ne az orsó féket ütközésig betekerve húzd a damilod! Tekerj rá inkább egy fadarabot, vagy kézzel húzd óvatosan (vigyázz, hegoy elvágja!)!

Bedobás előtt mindig ellenőrizd a zsinórod, nincs-e beakadva az orsó dobja alá vagy máshová!

Horgászbot állagmegóvása

 Ha beakad a szereléked, ne rángasd, ne erőltesd. Óvatos húzásokkal próbáld ki, enged-e, ha nem, akkor vízszintesen tartott bottal a zsinórra kézzel (óvatosan!) vagy fadarabra rátekerve lépdelj hátra, így próbáld kiszabadítani vagy legalább beszakítani a szereléked. Ne az orsóval húzd a zsinórt (lásd előző rész)!

A botok összerakásánál ellenőrizd, megfelelőek-e az illesztések, nem kotyog-e!

A botok szétszedésénél óvatosan ellenkező irányba forgatva a tagokat kell eljárni. Semmiképp se fogj rá a gyűrűre vagy túl erősen a tagokra! Ha nem jársz sikerrel, próbáld a vízbe meríeni az összeillesztést, hogy hűljön vagy kérj meg egy sporttársat, hogy segítsen.

A botok elcsomagolásánál vagy kicsomagolásánál nagyon figyelj a spiccekre, nehogy beakadjanak, megfeszüljenek! Hasonlóan járj el a botvég védő kupak levételénél, felrakásánál!

Soha ne szállítsd a botokat védő felszerelés nélkül (botzsák, cső, stb)!

Ügyelj rá, hogy a feeder botok spiccei horgászat után kerüljenek vissza a spicctartó csőbe!

Ápold a blankot minden horgászat után. Enyhén vizes puha ronggyal lazán mosd át, majd mikroszálas törlőkendővel töröld szárazra!

Az orsó befogadó rész menetes szakasza mindig legyen szennyeződés és beleszáradt etetőanyag mentes!

A bot összerakásakor alaposan ellenőrizd, hogy nincs-e kotyogás a toldásoknál! Akár törés is lehet belőle, ha nem tökéletes az illesztés!

Ha parafa nyeles botod van gyakrabban tisztítsd, mint átlagosan egy szivacsnyelű botot. Kiszáradás ellen vékony parafinos kezelés hosszabb élettartamot eredményezhet.

Elferdült a gyűrű? Ne hajlítgasd kézzel! Deformálódás esetén is inkább fordulj szakemberhez!

Ellenőrizd le minden peca előtt, hogy a gyűrűsorban minden gyűrűbetét ép-e, így elkerülheted a további veszteségeket...

Inkább kétszer ellenőrizd le, hogy a bot végén megtekeredett-e a zsinór dobás előtt, mint egyszer sem...

Kerüld a földre hajítást! Még akkor is, ha a másikon atom húzós kapás van!... Hajszálrepedések vagy komolyabb sérülés is keletkezhet ilyenkor.

Soha ne támaszd a botokat olyan helyre ahol eldőlhet! Filagoria tető, faház pala tető szerkezete, fához, pad vagy asztal felületének a szélére, gépjármű oldalához, behúzós kocsi pereméhez, stb! Ha eldől, és el nem is törik, a felületi festés könnyen sérülhet!

Soha ne tedd a botokat a fűbe, földre, nád tövébe! Ha te nem is lépsz rá, egy idióta spicces haverod előbb - utóbb tuti... Aztán lehet matekozni, hogy kinek a hibája... Ugye nem kell a fájdalom?!

***

A listát folyamatosan bővítjük! Javaslatod van? Küldd el az ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu emaílcímünkre!

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

2021. szeptember 16. - Horgász-Zóna
Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

2021. augusztus 17. - Horgász-Zóna
Tisza-tavi kalauz

Tisza-tavi kalauz

2021. augusztus 04. - Nagy Róbert
Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

2021. július 08. - Horgász-Zóna
Etetés? Alap!

Etetés? Alap!

2021. június 22. - Nagy Róbert
Gyors pecán a Fish World horgásztavon

Gyors pecán a Fish World horgásztavon

2021. június 14. - Illés Zoltán
Dunai úsztatás

Dunai úsztatás

2021. június 11. - Oláh Tamás

A hobbid a szakmánk! Tetejére