Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Immunizáló adalék etetőanyagokhoz

Immunizáló adalék etetőanyagokhoz

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását egyaránt segítő adalékanyagot fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft. Az etetőanyaghoz keverhető több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.

A mai napon egy sajtótájékoztató keretében jelentették be egy izgalmas, a fenntarthatóságot képviselő etetőanyag adalék elkészültét! Erről közlünk most egy beszámolót!

A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az
aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni
vizekre és a halak életfolyamataira.

E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és
a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes
védekezőképességének támogatásában

– mutat rá Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az etetőanyaghoz keverhető innovatív adalékanyag lényegesen könnyebben emészthető a halak
számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk
egyensúlyának fenntartását és erősítik szervezetük ellenállóképességét. Mindez azért is fontos, mert
az elmúlt egy évtizedben szerte Európában, minden víztípusban gyakran előfordultak ismert és
ismeretlen vírusos, bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.

Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki,
amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé

– magyarázza Dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója.

A kifejlesztett új termék ötvözi az Intézet korábbi K+F+I pályázatainak takarmányozási eredményeit, illetve vállalkozásunk innovációját is. Ez az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnénk véghezvinni

– hangsúlyozta Timár Dániel, a Timár Mix Kft. ügyvezető igazgatója.

A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak
koncentrációja, és mindezzel együtt a felére csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, amely a humán táplálkozás szempontjából kifejezetten lényeges.

A projekt finanszírozását K+F pénzből, a tanszék saját bevételeiből valamint a Tímár Mix hozzájárulásából valósították meg. A projektnek voltak már előzményei, a korábbi eredményeket szintetizálták egy új szintre. A projektcsapat része volt még Dr. Urányi Béla Campus főigazgató, és az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet vezetője is (aki a sajtótájékoztatón nem tudott részt venni).

És hogy mik a fejlesztők várakozásai a piacra nézve és milyen megtérüléssel számolnak?

"Mindenképpen ezt új irányt szeretnénk hosszú távon képviselni ezen a területen, amelyet bizonyosan más gyártók is át fognak venni. Már a környező országokból is kaptunk megkereséseket a termék iránt. Tulajdonképpen nem is beszélhetünk anyagi megtérülésről, hiszen az ár nem igazán fog változni a már meglévő termékekhez képest. A környezetre gyakorolt hatásának megtérülése nehezen lesz mérhető rövid távon, ezt majd az idő fogja nekünk megválaszolni."

válaszolt a kérdésre Dr. Hegyi Árpád úr.

A Horgász-Zóna üdvözöl minden olyan innovációt, amely a fenntarthatóság irányába mutat, hiszen ennél komolyabb probléma nincs a Földön. Reméljük, nemsokára már nem csak adalékként lesz kapható, hanem hamarosan az etetőanyagok alapvetően így készülnek majd. Az meg aztán őszinte előrelépés lenne, ha a csalik és általában a horgászcikkek csomagolása is műanyagmentes lenne!

- tette hozzá Nagy Lajos, a Horgász-Zóna ügyvezetője.

Reméljük, magazinunkban még több hasonló projektről számolhatunk be a jövőben!

 

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére