Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Indul a Bojlis-Zóna!

A bojli, mint csali és a bojlizás mint módszer és szemléletmód, a sportszerű horgászat „őshazájából”, Angliából indult. Az, hogy pontosan ki találta fel e csalit és ki a módszert, még a szigetországban is vita tárgyát képezi, többféle verzió is elolvasható az angol nyelvű forrásokban. Az mindenesetre leszűrhető, hogy elsőként a horog elé hajszálelőkén felkínált csalis technika alakult ki, és ehhez született meg a tökéletes ponty csali, a bojli.
A bojli, mint csali és a bojlizás mint módszer és szemléletmód, a sportszerű horgászat „őshazájából”, Angliából indult. Az, hogy pontosan ki találta fel e csalit és ki a módszert, még a szigetországban is vita tárgyát képezi, többféle verzió is elolvasható az angol nyelvű forrásokban. Az mindenesetre leszűrhető, hogy elsőként a horog elé hajszálelőkén felkínált csalis technika alakult ki, és ehhez született meg a tökéletes pontycsali, a bojli.
Tyúk, vagy a tojás?
Tyúk, vagy a tojás?

A módszer és a csali kialakulása az 1960-70-es évek fordulójára tehető. Az elmélet szerint egy olyan tökéletes csalit sikerült megalkotni, ami tartalmazza a mindenevő ponty számára az összes szükséges fehérjét, ásványi anyagot, aminosavat, és ha ezt a ponty egyszer megkóstolja, utána már mindig ezt keresi, mert érzi, hogy számára tökéletesebb, mint a természetben fellelhető bármely táplálék. Elsőnek e módszer célhaláról a pontyról kell néhány szót ejtenünk.
A bojlisok álma
A bojlisok álma

A ponty eredetileg egy Ázsiából származó halfaj, elterjedési területe csak Kelet-Európáig húzódott. A középkorban azonban a különböző szerzetesrendek, kolostorok közvetítésével elterjedt egész Európában. A szerzetesek böjt idején hús helyet csak halat fogyaszthattak, a gyors növekedésű, ízletes húsú ponty tenyésztése biztosította számukra az ételt ezekben a hetekben. A ponty betelepítése Angliát sem kerülhette el, ám az ottani éghajlati viszonyok jóval kevésbé segítik e halfaj növekedését, mint a kontinentális Európa országaiban. Ezért az angol specialisták a 80-as években a számukra legkönnyebben megközelíthető Franciaországot kezdték látogatni nagy pontyok reményében. A Cassienen, az Orienten és az egyéb nagy víztározókon fogott óriáspontyok híre bejárta egész Európát, elterjesztve a módszert, a csalit és a szellemiséget.
lac de Saint Cassien
lac de Saint Cassien

Az első kettő hamar eljutott hazánkba is, de a bojlis szemléletmód kialakulása majd egy évtizeddel „lekéste” a módszer és csali megjelenését. Napjainkban egyre többen űzik sportszerűen, a halakkal kíméletesen bánva e technikát, és a nagyobb testű pontyok visszaengedését egyre több helyen el is várják.
Hatalmas horgászcikk-ipar épül a bojlizás köré, sora alakulnak a bojlikat és minőségi felszereléseket gyártó manufaktúrák, melyek mind csodacsaliként állítják be saját terméküket, kezdőként könnyű elveszni a bojlis felszerelések világában. A Bojlis-zóna célja, hogy hétről-hétre érdekes olvasnivalót, hasznos tippeket, naprakész információt kínáljon a felszerelések, ,csalik, újdonságok vonatkozásában. Próbálunk minél több bojlizásra alkalmas horgászvizet felfedezni és bemutatni, szemezgetni fogunk a külföldi oldalakon megjelenő írásokból is.
A következő részben átnézzük a bojlizáshoz szükséges felszereléseket, próbálunk segíteni a választásban!
AJÁNLOTT CIKKEK
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor
Októberi Tisza-tó

Októberi Tisza-tó

2021. november 03. - Nagy Róbert
Rakós botos márnázás a Tiszán

Rakós botos márnázás a Tiszán

2021. október 28. - Horgász-Zóna
Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

2021. október 18. - Nagy Róbert
Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

2021. szeptember 16. - Horgász-Zóna
Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

2021. augusztus 17. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére