Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • FIIISH csalik
  • Pro Natural Fine lake dark
  • Hanatu szuper távdobó kosár

Indul a Bojlis-Zóna!

|

A bojli, mint csali és a bojlizás mint módszer és szemléletmód, a sportszerű horgászat „őshazájából”, Angliából indult. Az, hogy pontosan ki találta fel e csalit és ki a módszert, még a szigetországban is vita tárgyát képezi, többféle verzió is elolvasható az angol nyelvű forrásokban. Az mindenesetre leszűrhető, hogy elsőként a horog elé hajszálelőkén felkínált csalis technika alakult ki, és ehhez született meg a tökéletes pontycsali, a bojli.
Tyúk, vagy a tojás?
Tyúk, vagy a tojás?

A módszer és a csali kialakulása az 1960-70-es évek fordulójára tehető. Az elmélet szerint egy olyan tökéletes csalit sikerült megalkotni, ami tartalmazza a mindenevő ponty számára az összes szükséges fehérjét, ásványi anyagot, aminosavat, és ha ezt a ponty egyszer megkóstolja, utána már mindig ezt keresi, mert érzi, hogy számára tökéletesebb, mint a természetben fellelhető bármely táplálék. Elsőnek e módszer célhaláról a pontyról kell néhány szót ejtenünk.
A bojlisok álma
A bojlisok álma

A ponty eredetileg egy Ázsiából származó halfaj, elterjedési területe csak Kelet-Európáig húzódott. A középkorban azonban a különböző szerzetesrendek, kolostorok közvetítésével elterjedt egész Európában. A szerzetesek böjt idején hús helyet csak halat fogyaszthattak, a gyors növekedésű, ízletes húsú ponty tenyésztése biztosította számukra az ételt ezekben a hetekben. A ponty betelepítése Angliát sem kerülhette el, ám az ottani éghajlati viszonyok jóval kevésbé segítik e halfaj növekedését, mint a kontinentális Európa országaiban. Ezért az angol specialisták a 80-as években a számukra legkönnyebben megközelíthető Franciaországot kezdték látogatni nagy pontyok reményében. A Cassienen, az Orienten és az egyéb nagy víztározókon fogott óriáspontyok híre bejárta egész Európát, elterjesztve a módszert, a csalit és a szellemiséget.
lac de Saint Cassien
lac de Saint Cassien

Az első kettő hamar eljutott hazánkba is, de a bojlis szemléletmód kialakulása majd egy évtizeddel „lekéste” a módszer és csali megjelenését. Napjainkban egyre többen űzik sportszerűen, a halakkal kíméletesen bánva e technikát, és a nagyobb testű pontyok visszaengedését egyre több helyen el is várják.
Hatalmas horgászcikk-ipar épül a bojlizás köré, sora alakulnak a bojlikat és minőségi felszereléseket gyártó manufaktúrák, melyek mind csodacsaliként állítják be saját terméküket, kezdőként könnyű elveszni a bojlis felszerelések világában. A Bojlis-zóna célja, hogy hétről-hétre érdekes olvasnivalót, hasznos tippeket, naprakész információt kínáljon a felszerelések, ,csalik, újdonságok vonatkozásában. Próbálunk minél több bojlizásra alkalmas horgászvizet felfedezni és bemutatni, szemezgetni fogunk a külföldi oldalakon megjelenő írásokból is.
A következő részben átnézzük a bojlizáshoz szükséges felszereléseket, próbálunk segíteni a választásban!
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó