Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Interjú egy csaligyártó ikonnal - Peter Clapperton, Bait-Tech

Interjú egy csaligyártó ikonnal - Peter Clapperton, Bait-Tech
Anglia csaligyártó fenoménja, A Marcell Van den Eyndével való együttműködés után 2006-ban saját céget alapított. Ez lett a Bait-Tech, ami azóta a leggyorsabban növekedő szigetországi etetőanyag gyártó céggé avanzsált. Peter Clappertont ismerhetitek meg közelebből!
Az alábbi kis beszélgetés eredetileg az "Against Men and Fish" blogon jelent meg: http://againstmenandfish.blogspot.hu/2013/11/pete-clapperton-interview.html.
Ajánlom mindenkinek, akit érdekel, ki mozgatja Anglia leggyorsabban növő csaligyártó cégét, ki ez az ember és mitől olyan sikeres. Az interjú alanya nem más, mint sok sok VDE etetőanyag atyja, a Bait-Tech cég tulajdonosa Peter Clapperton.

Tudjuk, hogy nagyon elfoglalt vagy, jut azért idő még horgászatra? Ha igen, esetleg versenyzel is még?


Imádok horgászni, de valóban, sok a dolog, ami nem hagy időt rá. De a vágy örök! Párszor levittem a kisunokámat, és bár fiatal még, nagyon élvezte!

Mi a kedvenc horgászmódszered?
Az, amelyik a legtöbb kapást hozza!

Melyik a kedvenc horgászvized?
Nincsen favoritom, mivel mindegyik különböző és érdekes, ráadásul minden nap is más. Általában azért a természetes vizeket preferálom a magántavakkal szemben.

Van olyan valaki, akit példaképnek tartasz, csodálod?
Izzac Walton, az etetőanyagokról írt már a 17-ik században!
Rajta kívül Wayne Swinscoe, Marcel Van Den Eynde, Kim Milson és Ivan Marks – nincs most elég időm elmondani, miért ők, talán egy másik interjúban!

Mi volt a legnagyobb halad Angliában? És külföldön?
30lb (kb. 12kg) pikkelyes itthon. A legnagyobb halam a floridai partoknál fogtam. Nem emlékszem a súlyára, de nagyon izgalmas volt!

A Bait-Tech megalapítása előtt , téged az Essex megyei "Szupercsapatról" ismertek. Gyakorlatilag minden versenyt megnyertetek, amin elindultatok. El tudsz képzelni most olyan csapatot, ami utolérheti ezt?
Nem, egyáltalán nem, legalábbis nem abban a formában. Akkor a legjobb emberek jöttek össze a legjobb helyen. Briliáns idők voltak, büszke vagyok minden percére. A legnagyobb elismerés az, hogy abból a csapatból legtöbben azóta is Bait.-Tech csalikat használnak, és bíznak benne.

Sokan mondják, hogy a telepített tavak pontyai a match horgászat mentsvárai voltak, a természetes vizek halállományának visszaesésekor. De mostanában megfordulni látszik a trend, a pontyról megint a keszegfélék felé és a folyók halai felé. Hogy látod, hol van a horgászat jövője?
Jó kérdés, bárcsak tudnám a választ! Ha kéne jósolnom, azt mondanám, hogy valahol kialakul egy jó keveréke ennek. Hol az egyik lesz népszerűbb, hol a másik.

Amikor én kezdtem horgászni a 80-as, 90-es évek folyamán a Sensas és a Van den Eynde monopolistaként uralták az etetőanyag piacot. Most már a horgászok egy nagyon széles kínálatból választhatnak. mit tesz a Bait-Tech, hogy a gyártók élvonalában maradjon?
Ez az egész arról szól, hogy legyenek ötleteid, legyél innovatív, vállalj kockázatot és higgy abba, hogy amit csinálsz, azzal sok halat lehet fogni. Semmit sem veszünk késznek, mindig tanulunk.

Személyesen részt veszel a fejlesztésben, vagy egy erre dedikált csapat végzi ezt a munkát?
Igen, és ezt nagy betűkkel mondom! Személyesen részt veszek minden egyes termékünk fejlesztésében. Kreatív vagyok, tele ötletekkel. Ebben segít az a szenvedélyem, hogy kutatom, hogyan táplálkoznak a halak. Ez a hosszú évek alatt gazdagított tudásom az alapja az ötleteknek. Aztán jön a tesztelés, tapasztalás, fejlesztés, újra és újra.

Együtt dolgoztunk sok évig Marcel-lel (Marcel van den Eynde, a VDE tualjdonosa - a ford.), segítettem számos VDE etetőanyag kifejlesztésében. Marcel nagyon inspiráló volt, vele hasznosan telt az idő, meg volt olyan is, hogy nem...
A szponzorált horgászaink folyamatosan jönnek az ötleteikkel, amiket aztán közösen kiértékelünk. Sok horgász szintén megosztja a tapasztalatait a csalijainkkal, nagyon gazdag visszajelzés forrás! Szóval az ötletek sok helyen keletkeznek, nekünk csak észre kell vennünk őket.

Én voltam az első, aki puha horogpelletet gyártott, de mondhatnám a löncshúst, a konzerves kendermagot, stb. és még mennyi minden van a fejemben!
Nagyon büszke vagyok a termékeimre, és örömmel tölt el az, hogy a horgászok szeretik használni őket!

Az ötletek után mesélsz nekünk arról, hogy milyen lépések után lesz aztán a kész termék a horgászboltok polcain?
Azzal kezdeném, hogy ez sokkal komplexebb folyamat, mint bárki elsőre gondolná. Nagyon sok idő és pénz befektetés, mire valami a polcokra kerül.

Tehát ha pl. egy új etetőanyagról beszélünk, leírom az első receptet, ami tartalmazza a funkcionális alkotók keverékét (azok, amik nélkül semmilyen etetőanyag nincs) valamint a speciális összetevőket, amik egyedivé teszik azt. Ez után beindul a tesztelés-alakítás sokszor végtelennek tűnő körforgása egészen addig, amíg elégedett nem leszek én és az összes teszthorgászom.
Például Big Carp Method Mix Sweet Coconut etetőanyagunk kifejlesztése során 19 különböző recept változat készült, mire az egész csapat elégedett volt az eredménnyel.

Ezután jön a csomagolás kitalálása. Briliáns tervezőnk van, de itt is igaz az, amit az előbb elmondtam: oda vissza mennek a tervek-javaslatok, mire mindenki elégedett lesz. Ha minden jóváhagyásra került, akkor még 8 hét, mire a gyárba érkeznek a csomagolóanyagok. Ezután jön a gyártás, disztribúció, marketing része, aminek bemutatása kitöltene egy egész interjút!

A match horgászat (Angliában ez egyet jelent az itthoni match, rakós és feeder horgászattal - a ford.) egyre professzionálisabb és komolyabb lesz, a horgászok márkalogokkal jelennek meg, komoly pénzdíjas versenyek vannak, amiket a tv is közvetít, folyton nő a szponzorált horgászok száma - mégis még csak maroknyi horgász tud ebből "teljes állásban" megélni jelenleg. Hogy látod, mikor jöhet el az az idő, amikor a horgászat lehet egy hivatás - mint például a profi focistáknál?
Valószínűleg a jelenlegi körülmények között ez nem lehetséges, egész egyszerűen nincs annyi pénz ebben a hobbiban. Csak, aki be tud kerülni a tv-be főműsoridőben, az jut pénzhez. Például az Egyesült Államokban ez más, ott nagyon jól kereső szupersztárok is vannak - elég ha a Bass Tournament-re gondolunk.

Annyi mindent elértél, van még valami, ami megmozgat?
Nagyon büszke vagyok a horgásziparban elért eredményeimre. Nemcsak arra, hogy az én koromban az egyik legjobb horgász voltam, hanem a VDE és az Essex megyei csapat tagjaként elért eredményeinkre, az európai Szuperkupára, és a Bait-Tech sikerére és jelenlegi pozíciójára. A Bait-Tech a leggyorsabban növekedő csaligyártó cég a 2006-os megszületése óta, jelenleg pedig az egyik legnagyobb az országban. Ennyi idő alatt ennyi minden, nagyon boldog vagyok.

Mindig is sok üzleti lehetőségben voltam benne (pl. egy golfklubot is üzemeltetek), még mindig van vagy 100 ötletem, amit meg szeretnék valósítani.


Üdv,
Lajos
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére