Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Plasztikozás új szinten: speciális Jika ólmok!

Plasztikozás új szinten: speciális Jika ólmok!

Mindig öröm bemutatni egy újítást, pláne akkor, aminek a létrejötte hozzám kötődik. Nem, nem a Jika-rig módszerében, hanem a hozzá használt ólom létrejöttében. Hogyan emelheted magasabb szintre a gumicsalikkal való pergetést? Mutatom!

Süllő, sügér, feka, köves és mederfenéken tanyázó társaik

Gyertek Rám! Talán nem újdonság, mennyire nehéz megfogni időnként ezeket a halakat... A mederfenéken vontatás, billegetés, "egerészés" nehéz műfaj, legfőképpen azért mert sokat kell variálni csalit, súlyt, méretet, ami macerás egy idő után. Ráadásul a finnyás ragadozók nem esznek meg akármit és akárhol, sokszor a fogás kulcsa, hogy épp a megfelelő pillanatban libbentsük meg a csalinkat.

Mire jó a Jika-rig?

Jika-rig lényegében egy rém egyszerű gumicsalis pergető szerelék, a működése meg nagyszerű; lassú bevontatásnál eltartja a talajtól a gumit és sokkal kapásérzékenyebbé teszi a szereléket a klasszikus jig-el és a cseburaskával szemben. Ráadásul ezel a szerelékkel sokkal könnyebbé válik a horogcsere vagy a súly cseréje is. 

A meder könnyebben lekövethető vele, mind ezt úgy hogy a gumink semmit nem veszít csáberejéből. Ehhez rendszerint pálca ólmot, vagy hekkelt betétes cseppólmot használnak. Teszik a dolgukat, de nem az igaziak, nem aknázzák ki a módszerben rejlő lehetőségeket.

És itt jön az innováció

A fenti ólmok hátránya, hogy nyugalmi állapotban elborulnak, így nem elég érzékenyek... Ezen agyaltam nem keveset, és meg is jött az ötlet:

egy "kritikusra ballanszírozott" forma, sokkal ütőképesebbé teheti a szereléket.

Egy gömbólom alját enyhén ellapítottunk és hozzá adtunk egy hosszú nyakat forgóval. Az alacsony súlypont és gumihal ellenállása miatt mindig talpra akar esni, és ettől lesz a szerelékünk hyper érzékeny, még nagy súly esetében is!
Az alacsony súlypont miatt, úgy viselkedik, mint billenő kapcsoló, kapásnál a súly nem mozdul el a helyéről, hanem csak a húzás irányába dől, így semmilyen plusz ellenállást nem fejt ki.

Ez kifejezetten értékes tulajdonság az óvatosan kapó ragadozók esetében. Vagy ha egy gumihal, rák lebegő tulajdonságait akarjuk kimaxolni.


Hogyan használom?

Rendszerint nagy felhajtó erejű vagy lebegő gumival horgászok, ami a süllyedést sokkal jobban lassítja, mint egy klasszikus gumi. Nyugalmi állapotban pedig az ólom felett lebeg. Ez az, ami a kíváncsi kövesek és csapók érdeklődését felkelti.

A súlyválasztékot úgy alakítottuk ki, hogy a folyóvízi és a tavi horgászok is megtalálják a megfelelő méretet:

- A 7 grammos Jika ólom az igazi adu-Ász, Dunai sodrásban is remekül tudom használni, de alapvetően az állóvízi horgászok fogják értékelni.
- De ha nagyobb a sodrás, vagy nagyobb távolságra akarsz horgászni, folyamatos bevontatással használnád akkor a 10 grammos Jika ólom a jó.
- Sodrásban a 10-14 grammos
- Lassú de mélyebb vízhez vagy nagyobb sodráshoz a 20 grammos Jikát javaslom.

Igen, az 5 grammos verzió pedig a finomszerelékes pergetőknek kínáljuk.

 

Próbáld ki a következő pecádon, remélem, Neked is annyi izgalmat hoz majd, mint Nekem!

Gábor

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Őszi nagypontyok a Tiszán...

Őszi nagypontyok a Tiszán...

2022. november 10. - Nagy Róbert
Október végi horgászat a Tisza-tavon...

Október végi horgászat a Tisza-tavon...

2022. november 03. - Nagy Róbert
Ősz ha jön... a Tisza-tavon

Ősz ha jön... a Tisza-tavon

2022. szeptember 30. - Nagy Róbert
Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

2022. augusztus 28. - Nagy Róbert
Hasznos DEEPER radarral kapcsolatos videók

Hasznos DEEPER radarral kapcsolatos videók

2022. augusztus 05. - Horgász-Zóna
Nyári reggel a Tisza-tavon...

Nyári reggel a Tisza-tavon...

2022. július 08. - Nagy Róbert
Pontytilalom után a Tisza-tavon...

Pontytilalom után a Tisza-tavon...

2022. június 11. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére