Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Karácsonyi halételek – újratöltve

Az ünnepek közeledtével a legtöbb családban elkezdődik a lázas készülődés, melynek szerves részét képezi a karácsonyi vacsorához valók beszerzése. A piacok, hipermarketek megtelnek lelkes családanyákkal, háziasszonyokkal, akiknek kevésbé lelkes párjuk, férjük segít a csomagok cipelésében. Kígyózó sorok állnak a halpultok előtt, ilyenkor vásárolják meg legtöbben a hagyományos karácsonyi vacsorához a halat, az esetek többségében pontyot.
A szerencsésebbek (értem ezalatt a horgászó urakat és természetesen hölgyeket) előrelátó módon már év közben gondoskodnak a minőségi alapanyagokról, melyek aztán a fagyasztóban várják sorukat. A magyar alapvetően hagyománytisztelő ember, így ennek szellemében a családok nagy részénél még mindig a halászlé – rántott ponty páros a nyerő, persze ebben azért szerepet játszik a megszokás is, hiszen – valljuk be – egyszerűbb egy jól bevált receptet elkészíteni ilyenkor, mint egy ismeretlennel próbálkozni.
Az ünnepek közeledtével a legtöbb családban elkezdődik a lázas készülődés, melynek szerves részét képezi a karácsonyi vacsorához valók beszerzése. A piacok, hipermarketek megtelnek lelkes családanyákkal, háziasszonyokkal, akiknek kevésbé lelkes párjuk, férjük segít a csomagok cipelésében. Kígyózó sorok állnak a halpultok előtt, ilyenkor vásárolják meg legtöbben a hagyományos karácsonyi vacsorához a halat, az esetek többségében pontyot.

A szerencsésebbek (értem ezalatt a horgászó urakat és természetesen hölgyeket) előrelátó módon már év közben gondoskodnak a minőségi alapanyagokról, melyek aztán a fagyasztóban várják sorukat. A magyar alapvetően hagyománytisztelő ember, így ennek szellemében a családok nagy részénél még mindig a halászlé – rántott ponty páros a nyerő, persze ebben azért szerepet játszik a megszokás is, hiszen – valljuk be – egyszerűbb egy jól bevált receptet elkészíteni ilyenkor, mint egy ismeretlennel próbálkozni.
Néhányan azonban, újító kedvű és főzni szerető hölgyek és urak, valamint számos kiváló séf már szakítottak a jól bevált hagyománnyal és újragondolt, megújított halételeket kínálnak a családnak, vendégeknek. Temérdek kiváló recept lelhető fel ebben a témakörben, és most nem lazacból, vagy más méregdrága tengeri halakból készült ételekre gondolok, hanem kifejezetten a hazai vizekben megtalálható és kiváló minőségű uszonyosokból készültekre!

Ennek szellemében minden merész és újító kedvű főzni szerető olvasót arra buzdítok, hogy próbáljatok meg karácsony estére valami újat készíteni, hiszen a csontig (jelen esetben szálkáig) lerágott halászlé – rántott ponty kombináció helyett számos jó ételt el lehet készíteni természetesen akár pontyból is!

Az elkövetkező hetekben egy előétel, egy leves, két főétel és egy eredetileg előételnek szánt, de borkorcsolyának, rágcsálnivalónak is kiváló étel receptjét szeretném megosztani minden vállalkozó kedvű olvasóval. Ezek az ételek, hangsúlyozom, mind hazai halak felhasználásával készültek és egyik elkészítése sem különösebben bonyolult (persze, ez nézőpont kérdése…).
A receptek hosszú évek gyűjtögetésének eredményei, számos szaklapot átolvastam jó halételek után keresgélve. A bemutatásra kerülő ételek a kedvenceim, mindegyik – mint látni fogjátok – esztétikailag is megállja a helyét a karácsonyi menüben.

Az első recept a sorban egy előétel lesz, mégpedig egy nagyon finom csukakocsonya zöldségekkel. Ezt az ételt nemcsak karácsonyra, hanem akár szilveszteri buliba is el lehet készíteni, nagyon mutatós!

A második a leves, nevezetesen törpeharcsa leves, mely kiválóan alkalmas a horgászokat oly sokszor bosszantó törpeharcsák „elintézésére”. Ez eredetileg egy székely recept, és talán a magyar ízlésnek kissé szokatlan, mert tejszínes hallevesről van szó.

A harmadik, az egyik főétel egy gombával töltött, borban sült ponty, mely kiválóan helyettesítheti a rántott pontyot. Nem kell félni a felhasznált alkoholtól, ez a sütés-párolás során elpárolog, bátran lehet adni gyerekeknek is!

Következő főételem egy igazi kuriózum, vajban sült harcsa halászlémártással, kapros, színes burgonyával. Ez eredetileg előételként született, mégpedig a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott 2010.évi versenymenüje részeként. Ezt a receptet egy gasztronómiai lap csapata alakította át főétellé, hogy mi elkészíthessük! Utólag is köszönjük!

Legvégül pedig a haltepertő következik majd, melyet mint már korábban írtam, előételnek szánták, de szerintem nagyon jó ez is a szilveszteri partira, vagy csak bor vagy sör mellé rágcsálni. Igazából az előkészítés módjából adódóan ez egy úgyszólván szálkamentes étel!

Ez a cikk – és természetesen a többi is – igazából hiánypótló jelleggel íródott, hiszen még nem olvashattatok gasztronómiai jellegű írásokat az oldalon. Megígérhetem, hogy ezután ez másképp lesz!

Bízom benne, hogy sokan találtok ízléseteknek megfelelőt a receptek között, és ki is próbáljátok valamelyiket.

Figyeljétek a Horgász-Zóna weboldalt, hamarosan jelentkezek a receptekkel!

Mindenkinek kellemes olvasgatást és sikeres főzőcskét kívánok!



Fejes Szilvi
AJÁNLOTT CIKKEK
Bemutatkozik a Middy Muscle-Tech 300 feeder bot

Bemutatkozik a Middy Muscle-Tech 300 feeder bot

2020. július 01. - Hoffmann Feri
Egy igazán szép mentés többet ér ezer halnál

Egy igazán szép mentés többet ér ezer halnál

2020. június 29. - Szily László
Big in Japan: Toray zsinórok a kínálatban!

Big in Japan: Toray zsinórok a kínálatban!

2020. június 21. - Horgász-Zóna
Balfácánegyetem az öbölszájban

Balfácánegyetem az öbölszájban

2020. június 16. - Szily László
Füzesparti methodos pontyparádé

Füzesparti methodos pontyparádé

2020. június 03. - Hoffmann Feri
Mesteri szákolás karantén idején

Mesteri szákolás karantén idején

2020. május 31. - Szily László

A hobbid a szakmánk! Tetejére