Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Kemény rávágások – gumihalas horgászat kapitális sügerekre

Dánia ún. brack (félsós) vizeiben szép számmal élnek sügerek, gyakoriak a nagyobb példányok is. Ősszel a sügér csapatok felvonulnak a tengerbe torkolló folyókba és ott tartózkodnak a téli hónapokban is. Otthagyják a táplálékban gazdag brack vizeket és felkeresik az ívóhelyeket. Ezekben az évszakokban ragyogó horgászatban lehet részünk, de a fogás nem mindig könnyű. A sügér rafinált hal, de van egy csali, amelyik nagyon is jól beválik és szépen lehet vele fogni. Ez a Savage Gear Soft 4Play gumihal.
Írta: Rasmus Ovesen (fordította Horgász-Zóna)

HZ előszó:
A sügerezés nálunk még nem tartozik a „divatos” irányzatok közé, elsősorban a célhal limitált hazai mérete és viszonylagos ritkasága miatt. Nem kell egyből az USA-ba menni, ahogy majd a cikkben látjátok más európai országokban (pl. Dánia) külön sport a sügerezés, és a példányok akár 2 kg-ra is nőhetnek! Több sügerezés, több tapasztalat - ez az oka, hogy hasznosnak tartjuk a szakmai tapasztalatok megosztását a fejlettebb területekről. Reméljük, sikerrel tudjátok majd alkalmazni a most következőket a hazai sügeres vizeken is!Dánia ún. brack (félsós) vizeiben szép számmal élnek sügerek, gyakoriak a nagyobb példányok is. Ősszel a sügér csapatok felvonulnak a tengerbe torkolló folyókba és ott tartózkodnak a téli hónapokban is. Otthagyják a táplálékban gazdag brack vizeket és felkeresik az ívóhelyeket. Ezekben az évszakokban ragyogó horgászatban lehet részünk, de a fogás nem mindig könnyű. A sügér rafinált hal, de van egy csali, amelyik nagyon is jól beválik és szépen lehet vele fogni. Ez a Savage Gear Soft 4Play gumihal.Dánia a hazája a gigantikus sügereknek, amelyek nyáron fáradhatatlanul és agresszíven szerzik meg a táplálékot a gazdag élővilággal rendelkező Balti tenger brack vizeiben. Csak néhányan horgásznak rájuk ilyenkor, hiszen nagyon nehéz megtalálni tartózkodási helyüket, ámde a nyár végével, a levegő lehűlésével, ahogy kezd rozsdásodni a növényzet, a sügér elkezdi a vándorlását az olyan folyókba, mint a Tryggevaelde, St.Vejle és a Koege. Februárig ezekben a vizekben kószálnak, várják hogy a márciussal már eléggé felmelegedjenek a vizek és megkezdhessék a szaporodási tennivalóikat. Október végén, amikor az éjszakai hőmérséklet nulla fok alá esik, a sügerek megsokasodnak a folyókban és ilyenkor igazán eredményes rájuk horgászni. Egész csapatok találhatók a folyók nagyobb mélyedéseiben, de ne legyünk elbizakodottak, nem könnyű őket megfogni.

A tengeri pisztránggal ellentétben a sügér nem hagyja abba a táplálkozást az édesvízben. Mindazonáltal a táplálkozását nagymértékben befolyásolja az időjárás – hőmérséklet és légnyomás – és fenemódon szeszélyesek. Gyakran válogatnak és a megfogásuk csak akkor lehetséges, ha megtaláltuk az adott időszakban számukra kedvező falatot. Amikor a brack vizekben tartózkodnak igen gyorsan növekednek, köszönhetően annak, hogy ezek a területek táplálékban bőségesek és a sügereket teljesen kiszolgálják. Ez a táplálkozási vehemencia a folyókban már nem jellemző.

Főleg a kicsi bodorkák kerülnek rá a sügér étlapjára, amikor a folyókban tartózkodnak. Több alkalommal is a nagyobb egyedek kis méretű csalira jönnek. Hatásos módszer az úszós horgászatuk, a műcsalis horgásznak ugyanakkor a legélethűbb csalit kell megtalálnia, hogy sikeres legyen. Ahogy már utaltam rá, a sügér ravasz csodabogár, a feladat igen kemény, hiszen hiába van sok belőlük, az ízlésük eltalálása igencsak kétséges. A méretnek, a színnek és legfőképpen a csali mozgásának is rendben kell lennie! Olyan műcsalit kell használnunk, amelyiket a fenék közelében tudunk vezetni. Az ólomfejjel kombinált gumicsali jó erre a típusú horgászatra, de nem mindegy hogy melyik.MADS Grosselnek – aki a Savage Gear termékfejlesztője, és már jóideje sügér megszállott – folyamatos sikerei voltak ebben a szezonban. Akkor is fogott, amikor mindenki kapás nélkül távozott és jobban teljesített az élőcsalival horgászó sporttársaknál is. A legnagyobb hala 50cm-t is meghaladta és több mint 2kg volt, valóban egy monstre sügér. A titka egy új csali, amit a sügerek ellenállhatatlannak találtak. Ez a Soft 4 Play gumihal, ami a már legendás 4 Play wobblerek gumi változata. Ez a csali többféle méretben készül, sügérre a 9,5cm-es verziót javasolja, Fungus Roach (gombás bodorka) és Dirty Roach (piszkos bodorka) színekben.

A Soft 4 Play hamar MADS Grossel kedvence lett és mindig magával viszi sügérhorgászatra is. A három részre osztott test példátlan verető akciót eredményez és a meghökkentően élethű mozgás ellenállhatatlanná teszi. Úgy tűnik, a sügérnek fogalma sincs a csalásról és sorjában fogja a gyanútlan, aggresszíven támadó, kilónál nagyobb halakat egy-egy jobb napon ötven darab (!) feletti mennyiségben. Mads igazából tudja, hogyan kell ezekkel a csalikkal horgászni – ez hozzátartozik az igazsághoz – de azért sikerei persze nem csak a horgásztapasztalatának tudhatók be. Lássuk a felszerelés többi alkotóelemét.

A felszerelés
Mads egy Savage Gear Bushwhacker XLNT 2,1m-es / 3-18gr dobósúlyú pergetőbotot használ, amelyik nagyon könnyű és extrém érzékeny pálca. Ezzel kitűnően lehet érezni a csali mozgását és a csalit érő környezeti hatásokat. Az érzékenység és érzékelés mindenek feletti szempont és, hogy a kontaktus tökéletes legyen Mads az Okuma Octana 25-ös orsóját Adrenaline 0,10mm-es fonottzsinórral tölti fel.A zsinórnál fontos, hogy be lehessen húzni a vízbe és hogy minimális nyúlással rendelkezzen. A csali elé egy 0,20-0,24mm-es átmérőjű Fluorokarbon előkét köt, ez a láthatatlan előke egy tökéletes egységet alkot az élethű csalival, ami különösen tiszta vízben előnyös.
A jigfej 5-10 grammos ólomfej, a víz mélységéhez és a sodrás erősségéhez igazítva. Gyakran a jighorgot a gumihal testén húzza ki, amitől a hal kicsit aszimmetrikus mozgást fog produkálni. Ez egy olyan esetlen, kiszámíthatatlan mozgást eredményez, mint egy vergődő bodorka haláltusáját látnánk. Hogy a csali ne essen le könnyen a horogról Mads pillanatragasztóval rögzíti a csalit, igaz a heves sügértámadások komolyan megviselik a puha, osztott testű gumicsalit.A csalivezetés, amit Mads használ, egy horgászat során is változik attól függően, hogy milyen vontatásra tapasztal több rávágást. Két favorit módszere van. Az első a dupla rántós behúzás, amelyik két igen gyors rántásból áll, amit szünet követ. A két gyors rántás hatására a Soft 4 Play cikk-cakkban fog ugrálni, majd a szünetben a csali szépen lassan visszahullik a fenékre, miközben az egész test csábítóan remeg, csavarog. Ez a módszer kiváló, amikor a halak aggresszíven táplálkoznak és keményen odavágnak a csalinak.A másik csalivezetési módszer a húzós, süllyesztős megoldás. Ez egy sokkal nyugodtabb módja a csali behúzásának és hatásosabb, amikor a víz hőmérséklete alacsony és a halak már kicsit lassúbbak. Két szakaszból áll, egy hosszú, lassú húzásból, amelyik megemeli a csalit és viszonylag egy nagyobb szünetből, amikor a csali függőlegesen esik vissza a fenékre. Gyakran a sügér a fenék közelében vagy már a fenéken kapja el a 4 Play-t. Ne feledd, tartsd a zsinórt feszesen és koncentrálj ezekben a pillanatokban is!A horgászat jó reflexeket kíván, a koncentrálás kulcskérdés.
Mads a legkisebb húzásra vagy lazulásra bevág.
A legtöbb alkalommal a sügér teljesen bekapta a csalit, de ha nem vágunk be neki azonnal, sokszor egyből ki is köpi. Miután kiköpte – mivel a gumi anyaga nagyon hasonlít a halhúshoz – a csalit igazinak véli és megtámadja még egyszer. Mads többször tapasztalta, hogy a földön fekvő csalit a sügér felszippantotta a talajról, az első vagy annál a bizonyos második rávágásnál. Összegezve a folyóvízi sügérhorgászatot izgalmas, küzdelmes, nagy-nagy élvezettel űzhető könnyűpergetési módszer.

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére