Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Keszegezés a Hárosi-öbölben

Keszegezés a Hárosi-öbölben

Micsoda szórakozás tud lenni a horgászat! Főleg, ha mozgalmas! Ha ki szeretnéd próbálni, kövesd Tomi tanácsait! :)

 

Budapest legszebb Duna öblében, a Hárosi-öbölben horgásztam. A cél az volt, hogy még a szezon végén legyen egy pörgős pecám sok-sok kapással. Ebben a keszegek voltak a partnereim.

A Hárosi-öböl

Ez a vízterület Budapest déli részén terül el, összeköttetésben a Dunával. Igazi vadregényes horgászvíz. A vízpartra leérve nehéz elképzelni, hogy csupán pár percre a vagyunk a várostól. Legutóbb nagyjából 6-7 éve horgásztam itt, de akkor pergettem, több-kevesebb sikerrel. Már akkor is foglalkoztatott a kérdés, hogy mit lehet alkotni itt egy finomszerelékes pecával. Mostanáig váratott magára kérdés megválaszolása. Nem kapkodtam el! :)

Ha ennél szebb az már giccses
Ha ennél szebb az már giccses

Hosszúelőkés feederes taktika

Mivel a víz már lehűlt legbiztosabban a keszegekre számíthattam. Amúgy sem szeretem a "bedobom, és rajtaülük, amíg el nem húzza" horgászatot, ezért hosszúelőkés szerelést kötöttem. Ezzel könnyebb megfogni a keszegeket, és mozgalmasabb is, mivel folyamatosan dobálni kell.

Legegyszerűbb hosszúelőkés végszerelék
Legegyszerűbb hosszúelőkés végszerelék

Etetőanyagnak a már Pilismaróton is bevált BAIT-TECH F1 + Pro Natural Bream-et kevertem, színezővel sötétítve. Tettem hozzá löszös agyagot, és ROD HUTCHINSON Fruit Frenzy locsolóból egy kupakkal. Ebből a tömény, gyümölcsös aromából nagyon kevés is elég. A fent említett kis mennyiséget másfél kiló kajához kevertem és így is kiérződött az illata. A keszegek odavannak érte!

Keszegek kedvencei
Keszegek kedvencei

A bekevert etetőanyagot kettészedtem az egyik fele alapnak ment, a másikkal pedig horgásztam.
Az alapnak szánt részbe tettem szemes anyagot: kendert, kis kukoricát, fullasztott csontit és angolmorzsát. Majd az egészet kicsit túlnedvesítettem kemény gombócokat formáltam belőle, és Bait-up kosárral etettem be körülbelül 30 méterre a parttól. A kemény alapozó gombócok szerepe az, hogy sok ideig oldódjanak, és tartsák helyben a halat. Mivel turkálni, keresgélni kell a kaját a keszegeknek, később telnek el a benne lévő szemesanyagtól.

Alapozó kaja
Alapozó kaja

A horgászatra szánt etetőanyagba csak a peca közben tettem némi élő anyagot, kendert, akkor is keveset, hogy ne legyen konkurenciája a csalimnak. Erre a kajára törtem még löszös agyagot, hogy még nagyobb ködöt csináljon, ami köztudott, hogy a keszegek nagy kedvence! Sokszor azt is eljátszottam, hogy kosár süllyedése közben megrántottam azt, így kihúzva a kaját belőle. Ezzel a trükkel még nagyobb etetőanyag felhőt lehet az etetésre varázsolni. Illetve a lehulló csali mellett van más is, amit meg tud enni vízközt, így még kevésbé kelt gyanút bennük a horoggal bélelt csali.

Tálcatitok
Tálcatitok

Tök jól felkészültem, de horgásszunk is!
A fent leírt taktikámat arra alapoztam, hogy valószínűleg kevés hal lesz előttem és azokat kell kapásra bírni. Mégiscsak hideg a víz, meg azért a dunai öblökben nem mindig tobzódnak ezrével a halak, a helyismeretem is kimerült annyiban, hogy sikerült letalálnom a vízpartra. :) Na, a fent leírt "kevés halas" taktikám nem úgy sült el, ahogy gondoltam. Már az első dobásokra halat fogtam és megállás nélkül jöttek a bodorkák, tenyeres dévérek.

Az elsők mindig a bodrik
Az elsők mindig a bodrik

Értük jöttem
Értük jöttem

Legtöbbször a kosár beérése után azonnal húzta a keszeg a feeder spiccét. Szinte végig kézben tartott bottal horgásztam. Nagyon jó volt bíbelődni a kis keszegekkel, de ilyenkor, a sokadik apróság megfogása után mindig azt súgja a kisördög a horgászok fülébe, hogy "jó-jó de jöhetne valami nagyobb is"!

A csalin változtattam, csonti helyett gilisztát tűztem, egyre több szálat. Három szál gilisztával el tudtam érni azt, hogy csak körülbelül 3 perc alatt legyen kapásom, de az már szebb dévér vagy karikakeszeg legyen. Több, fél kiló körüli példánnyal is összefutottam, sőt az öreg mohoshátú is beköszönt, de merítés előtt angolosan távozott. Jó másfeles dévér lehetett a szökevény. Ezt is szeretem a dunai öblökben, simán beeshet az ilyen nagy dévér! Nekem most többet nem sikerült elcsípnem, de kárpótolt hogy az apraja sorban jött.

Karikakeszeg a horgon
Karikakeszeg a horgon

Rég keszegeztem ilyen jót, gyakorlatilag egész délután 1-2 perces ütemre jöttek a halak. Csontira csak bodorka jött, gilisztára dévér. Beosztották a kaját egymás közt. :)

Mindjárt húzza!
Mindjárt húzza!

Sötétedés halai

A Dunával összeköttetésben lévő vizeken azt tapasztaltam, hogy a sötétedés előtti egy órában szokott igazán enni a hal. Rosszabb esetben ilyenkor lehet egyáltalán kapást kicsikarni. Jobb esetben, mint most, az "extra" halak is ilyenkor jönnek. Izgatottan vártam, hogy most mi fog meglepni. Nem kellett csalódnom ma sem. Egész pici kapással jelentkezett a nap "extra" hala, egy kb. 70 dekás pontyocska. Őt már fárasztgatni kellett, 10-es előkével, 16-os horoggal nem vagánykodunk. :)

Késő délutáni kisponty
Késő délutáni kisponty

Az összepakolás vége igencsak belecsúszott a sötétedésbe. Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy pakoláskor a bot kitekerésének az időpontját addig húzzom, amíg csak lehet. Ez most eredményre is vezetett, még egy kisponty érkezett, kb. 10 másodperccel azelőtt, mielőtt megszületett volna bennem az elhatározás, hogy "na jó, most már tényleg megyek"!

Búcsúhal
Búcsúhal

A második pontyocska után már a kocsi felé vettem az irányt, egyre kevésbé látszódtak már a Hárosi-öböl bedőlt fái a túloldalon. Valóban az egyik legszebb hely az országban, de koromsötétben minden víz ugyanolyan szép! :) De tuti nem fogokvárni még 6 évet, hogy újra visszatérjek ide!

A hideg víz ellenére nagyon jó peca volt! Így év vége felé nagyon kellett egy ilyen pörgős horgászat. Közeleg a tél, egyre ritkábban jutunk le a partra, ha még sok görbülő spiccet szeretnénk látni, a keszegezés a legbiztosabb opció!

 

Oláh Tomi

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére