Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Keverem-kavarom avagy Method vs. Stick-mix

Keverem-kavarom avagy Method vs. Stick-mix
BlackCap Robi kollégám sikerein felbuzdulva kedvem támadt kipróbálni az általa használt etetőanyag receptet, de nem pont ugyanazokkal az összetevőkkel. A Zóna újdonságaiból válogattam össze hasonló alapanyagokkat. És ha már így döntöttem, összemérem hatását az általam kedvelt stick mix-el is.
Robit jó pár napig minden reggel faggattam, hogy hogyan, miből, mennyit, stb... míg végül összeállt bennem a végleges saját verzió.
A Horgász-zóna weboldalán nemrég feltűnt a Tímár Mix Feeder guru termékcsaládja. Igényes külső, magas minőségű beltartalom jellemzi ezt a termékpalettát, és a kedvező ár sem elhanyagolható, így nem volt kérdés, hogy ezekkel próbálom ki. Két method mixet választottam, az egyik a Green betain (halliszt és betain keveréke), a másik pedig a Black magic (fűszeres belachan).Etetőanyag összeállítása:


- 500g Tímár Feeder guru Green betain
- 500g Tímár Feeder guru Black magic
- 20g Horváth Rozi fekete őrölt bors
- 200g Stég method pellet 4mm-es(még tesztelés alatt áll, nincs forgalomban)Mikor összeállt a kaja az emberi orr számára is kellemes borsos, enyhén ánizsos (a black magic-ben van ánizs is) illat terjengett a keverő vödörből. Már a peca előtt egy nappal összekevertem és lezártam a vödröt, hogy az illatok és ízek teljesen összekeveredjenek.

Stick-mix:

Ez az a kis "csoda", amit sosem hagyok otthon, mindig használom legyen bármilyen évszak. Most a nyári verzióm kutyultam be, ami annyit jelent, hogy van benne pop up bojli és pellet, büdös-fűszeres ízvilágú főzött bojli is.Recept:
- 30g Pop up bojli
- 30g Pop up pellet
- 30g bojli
- 50g különböző oldódási idejű halas pellet
- 20g só
- 40g Stég 4mm-es method mikropellet
- 1dl PVA barát fish ízesítésű CSL

Mikor a csaliőrlővel összezúztam ezeket az, egy tálban teszem és meglocsolom CSL-l, és egyenletesen elkeverem.

Ezután 2-3cm-es PVA hurkákat készítek belőle.Vízbeérés után 7-10mp után bont a csomagocska, a CSL barna aromafelhőt képez, az apróra zúzott pop up szemcsék pedig elkezdenek liftezni a csali körül.Felszerelés:
Orsó: DAM Quick SLS 570FD
Bot: Silstar Yokozuna Carp Wars 3,6m/3r
Főzsinór: Prologic Xlnt Camo 0,25mm
Dobóelőtét: Trabuco Taper Leader 0,26mm-0,57mm/15mAz utolsó 80 cm:

A legfontosabbnak mondott rész a szerelékünkben! Én a következő termékekből állítottam össze:
Első szerelék: Strategy Fortex 35lbs leadcore, egy "tuningolt" Deáky pellet kosár(csúszóra szerelve), Climax Cult 25lbs (van 30lbs változat is!) hunter előkezsinór, 8-as Gardner Covert Mugga horog (a best, ezt is BlackCap ajánlotta).Második szerelék: (ez egy elhagyós szerelék) Carp Zoom 45lbs Unleadcore (nem tartalmaz ólomszálat), 80g-os paszta ólom, Carp Academy klipsz, Climax Cult 25lbs hunter előkezsinór, 2-es Mustad Demon Circle horog (jó tanács: mivel formájából adódóan elég jól akad nincs szükség a szakállra, ezért nyomjuk vissza és nem lesz gondunk a szájból való eltávolítással sem!)

Az előkéket a Climax zsinórból kötöttem, 16 illetve 20cm-es hosszban. A Demon horogra tettem befordítót a biztonság kedvéért. Ezt az előkezsinórt most használom először, de nagyon pozitív, hogy könnyen lehet kötni, gyorsan merül, két tónusú színnel rendelkezik. A legjobban az tetszett, hogy a hajszálelőkén lévő kis huroknak a szálait nem tudta kihúzni, "kiszálazni"a fűzőtű, pedig elég sokszor újra csaliztam.Itt kitérnék még egy praktikus kis eszközre, ami nem a szerelék része, de nagyban segíti a készítését: a Mustad Mikro braid zsinórvágó ollóval bármilyen fonott zsinórt könnyedén (akár 1-2mm hossznyit is), feszítés nélkül tudunk vágni.Tokjának köszönhetően biztonságosan lehet tárolni és rögzíteni, mindezt 1280 Ft-ért, páratlan!!!


A teszt helyszínéül a törzshelyemnek mondható Carplove Pihenőpark Big ponty taván a 9-es állást sikerült már csak lefoglalni.Annyit tudtam a helyről, hogy az egyik sarokban helyezkedik el és inkább a délutáni órákban tisztelik meg a pontyok a tó ezen részét.
Reggel hatkor érkeztem a vízhez, gyors összeszerelés és csalizás után az elhagyós, stick mixes szereléket a tó közepe felé dobtam be, a hajszálelőkén egy 10mm-es fluoro pop és egy faragott 20-as Sp6-os snowman-t kínáltam fel.A "speciális" keveréket tartalmazó szereléket pedig a tó sarkában található két behajló fához felváltva "tettem le".A kosárba gyúrt kaját megbolondítottam kevéske Black magic fluo adalékkal is, hogy még jobban fokozzam a hatást.Aztán teltek a percek, órák és semmi a halak nem mutatták meg magukat, néha lehetett egy-egy ugrást látni a túlparthoz közel.
A stick mix-es szerelékem újra csaliztam és amennyire tudtam az ugrások irányába beküldtem. Pontosan 09:15-kor maszatolós kapásra lettem figyelmes a messzebbre letett boton. Megvan!!! Szákolás közben elsült a fa alatt pihenő Tímár cucc is, rohanok, akasztás, de a fárasztás felénél búcsút vettünk egymástól.
Az első ponty majdnem 6kg nem rossz kezdés...!Aztán megint semmi, a pontyok feljöttek a felszínre, fel-alá úszkáló uszonyokkal volt tele a víz kevesünknek volt fogása, az is inkább az árnyékos részen. Kíváncsiságból 5 percre kitettem a telefonom a fűre, 38 fokot mutatott (még ha nem is pontos, 35 fok biztos volt) nem csoda hogy nem esznek.Ha a pontyok fenn akkor a csali is, kötöttem gyorsan egy zig-riget, berepítettem az uszonyok mellé, de ez sem hozott halat. Eközben a másik botomon arra lettem figyelmes, hogy a swinger aprókat mozdul,de nem húzta el.
Eljött a délután, változtatnom kellet valamin, az etetőanyagba tettem egy kis májas quicklik-et, 10 db kisebb gombóccal etettem meg a tó sarkát. A másik pálcára kíváncsiságból a stick mix mellé tigrismogyorót csaliztam.
Nem is kellet sokat várni, a májas íz bevonzott egy kis 1,8kg-os tükröst.Ezután sajnos eljött a pakolás ideje, de természetesen a mikor nem várnánk akkor lepnek meg, füstölős kapás kíséretében vette fel a tigrismogyorót egy 3,2-es pikkelyes.
Róla már nem készült kép, mert lemerült a telefonom, de sebaj úgy sem ő volt életem hala! :)

Igazság szerint így 1:2 lett az eredmény a stick mix javára, de szerintem újra lejátszom ezt a meccset csak 24 órában, és kevesebb nappali hőmérsékletben.

Sziasztok!
Attila

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére