Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Kostal folyóvízi feeder kosarak

A következő írásomban szeretném megosztani veletek a lengyel Kostal cég folyóvízre készített feeder kosarának használata során tapasztaltakat. A kosarak különleges kialakításuknak köszönhetően megmozgatták a fantáziámat, lehetséges megoldást kínálva a folyóvízi horgászat alatt tapasztalható „szerelék görgetős” jelenség kiküszöbölésére. Eddigi tapasztalataim azt mutatták, hogy bizony a hagyományos feeder kosarak nem minden esetben képesek a sodrásban stabilan „megállni”. Ezért gyakran előfordul, hogy nem is a kiszemelt vízterületet horgászom meg. A kosarak kipróbálására a Duna szentendrei szakaszát választottam. Fogási esélyeimet az időjárás kellemetlen mivolta és a sűrűn ingadozó vízállás is nehezítette, így több horgászatot iktattam be ugyanazon módszerekkel, bízva a sikerességben.
Sziasztok Sporttársak!

A következő írásomban szeretném megosztani veletek a lengyel Kostal cég folyóvízre készített feeder kosarának használata során tapasztaltakat.

A kosarak különleges kialakításuknak köszönhetően megmozgatták a fantáziámat, lehetséges megoldást kínálva a folyóvízi horgászat alatt tapasztalható „szerelék görgetős” jelenség kiküszöbölésére.

Eddigi tapasztalataim azt mutatták, hogy bizony a hagyományos feeder kosarak nem minden esetben képesek a sodrásban stabilan „megállni”. Ezért gyakran előfordul, hogy nem is a kiszemelt vízterületet horgászom meg.
A kosarak kipróbálására a Duna szentendrei szakaszát választottam. Fogási esélyeimet az időjárás kellemetlen mivolta és a sűrűn ingadozó vízállás is nehezítette, így több horgászatot iktattam be ugyanazon módszerekkel, bízva a sikerességben.A tesztben szereplő kosarakat kézbe véve érezhető, hogy jó minőségű, erős és strapabíró anyagból készültek. A súlyozás elhelyezése és „tüskés” kialakítása is azt a célt szolgálja, hogy a kosár stabilan álljon a sodrásban, szinte belekapaszkodva a mederfenékbe.

Felszereléseim összeállítása:

Erősebb sodrású helyek meghorgászására egy Nevis Raptor Extra Heavy Feeder botot használok, DAM Quick Finessa 30-as orsóval, 22-es Trabucco monofil zsinórral feltöltve.
A szerelék elkészítéséhez szükséges Kostal 100g-os folyóvízi feederkosár, gubanc gátlócső, gumiütköző, forgó gyorskapocs, pár méter fonott zsinór.

A nagyobb bedobandó tömeg miatt alkalmazok fonott dobóelőkét, ennek hossza minden esetben egy kicsivel több mint a bot kétszerese, így bedobáskor elkerülhető a két zsinór kötésének felesleges terhelése és nem kell félni a szakadástól sem. További előnye, hogy a szerelék a meder kavicsos és kagylós viszontagságaival szemben is jól ellenáll. Hátránya, hogy a dobás nagy odafigyelést igényel, ellenkező esetben könnyen bottörés lehet a vége!

A szerelék elkészítése:
A dobóelőkére fűzöm a gubanc gátló csövet, egy szilikon gumiütközőt, majd egy 8-as méretű forgó gyors kapoccsal zárom a nagyon egyszerű és praktikus szereléket. A horogelőkéket 18-as és 20-as átmérőjű zsinórból készítem, 8-as, 10-es horgokat használva. Az előkék hosszát 15-50 cm között változtatom.Lassabb sodrásban finomabb szerelékkel egy Trabucco Carp Feeder bot és Shimano Catana 2500 orsó párosát használom 22-es Tubertini monofil főzsinórral feltöltve. A nagyon finom és egyszerű szerelék kialakításához szükség van stopperre, csúszó karabiner forgókapocsra, maximum 50g-os Kostal folyóvízi feeder kosárra, 18-as előkezsinórra és 10-es 12-es horgokra.

A szerelék elkészítése:
A főzsinórra felfűzöm a karabinert, a stoppert majd egy nagyobb méretű hurkot kötök. A hurok mérete kb. 10 – 12 cm ez elegendő a gubancolódás elkerülésére.
A csomó fogja megütköztetni a stopper segítségével a kosarat.Nézzük mindezt a gyakorlatban:
Miután kiválasztottam a horgászhelyet, első dolgom az etetőanyag elkészítése és pihentetése a részletekre később még kitérek. Ezalatt van időm összerakni a botot, kiválasztani a megfelelő súlyú kosarat, elhelyezni a bottartót és szépen „belakni” a horgászhelyet.

A bottartóról pár gondolat:
Ezt a hasznos kelléket szintén a Horgász-Zóna kínálatában fedeztem fel. Egy Cormoran tripod amely nagyon jó ár – érték aránnyal bír, stabil és több bot egyidejű használatát is lehetővé teszi. Minden partviszonyhoz könnyedén beállítható a teleszkópos tetszőlegesen rögzíthető lábainak köszönhetően. Szállítása sem okoz problémát mivel kis méretűre összecsukható így kényelmesen elfér a botzsákban.

Két negatívumot tudok említeni, az első a szín amivel nem nagyon lehet mit kezdeni a barátkozáson kívül. A második, hogy a fémből készült bottartókon a botok számára kialakított rész nincs gumírozva vagy szivaccsal párnázva, de egy kicsi kreativitás és bandázs szalag segítségével könnyen kiküszöbölhetjük ezt a kis hibát és nyugodt lelkiismerettel tehetjük rá botjainkat.Kétféle etetőanyagot használok, egy methodosat a gyorsabb oldódása és édes aromája miatt és egy klasszikusnak számító folyóvízi sajtosat. Az etetőanyagokhoz élő csontit és pinkit is kevertem.
A horogra különféle sajtok, csonti, pinki és Technopufi variációja került. A pufit elsősorban az élő csali lebegtetésére használom, ezáltal elkerülöm a Dunában gyakran előforduló Gébek fogását.A szerelék bedobása és a zsinór megfeszítése után érzékelhető, hogy a kosár szinte leragad a fenéken. Aki horgászott már folyóvízen egyből látni, érezni fogja a különbséget a hagyományos kosarakhoz képest.
A kosár már-már túlságosan is jól tartja a benne lévő etetőanyagot köszönhetően a sűrű kockás szerkezetének és a végét lezáró, de legalább gyárilag sok lukkal ellátott műanyag lapnak. Szerintem ez a műanyag előny és egyben hátrány is. Gyorsabb folyású szakaszokon jó mert lassítja az etetőanyag kimosódását, viszont lassabb szakaszokon csökkenhet a csalogató hatás.
A szerelék kitekerése után gyakran tapasztaltam, hogy sok etetőanyag maradt a kosárban, de egy kis leleményességgel és egy fogó segítségével eltávolítottam a végét lezáró műanyagot.A horgászat alatt kapásonként vagy 15 - 20 percenként frissítem a csalit és az etetőanyagot. Személy szerint azért választottam ezt a módszert, mert alapozó etetést nem végzek ugyanis érdekel az is, hogy egy adott etetőanyag mennyire tud ebben a kis mennyiségben működni.
Horgászatomat a kellemes őszi késő délutánokra és estékre időzítettem. Első horgászatom alatt a Duna megmutatta, hogy tényleg a meglepetések folyója ugyanis még kapásom sem volt, második horgászatom viszont sokkal sikeresebbnek bizonyult.

Horgászataim alatt a szereléken és az etetőanyag összetételén nem változtattam, egyedül a csalikat kombináltam. Az este sikeresnek bizonyult, annyira megszaporodtak a kapások, hogy az egyik botomat el is csomagoltam.
Miután besötétedett sikerült szép Márnákat fognom, közben megfigyeltem, hogy akár egy pár óra leforgása alatt mennyit változik a halak táplálkozása, ugyanis volt olyan időszak, hogy csak az elő csali „működött”…Összességében egy sikeres teszten vagyok túl, ami alapján csak ajánlani tudom a Kostal folyóvízi kosarait. Egy fontos dolgot még megosztanék veletek, a hagyományos kosárral felszerelt szerelékhez képest gyorsabb kitekerést igényel mert a karmok belekapaszkodhatnak a fenékbe és könnyen beakadhat!Természetesen nem csak ezzel a kosárral lehet halat fogni, viszont tulajdonságaival, sodrásban való viselkedésével hamar meggyőzi használóját és bizony jogosan teremt helyet magának a feeder felszereléseink között.

Sikeres horgászatot és görbüljön!

Csörögi Csaba
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére