Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Medertérképezési tanácsok a Deeper Pro+ és Chirp+ radarokhoz

Medertérképezési tanácsok a Deeper Pro+ és Chirp+ radarokhoz

A beépített GPS jeladóval működő Deeper radarokkal medertérkép készíthető! De hogyan és mire jó? Erre próbálok válaszokat adni ebben a cikkben!

A halradarok legkedveltebb haszna, hogy megmutatja a mederalakulatokat, akadókat. A beépített GPS jeladó segítségével azonban még tovább mehetünk: komplett medertérképet készíthetünk!

A DEEPER PRO+ és DEEPER Chirp+ radarok alkalmasak erre a feladatra! Akár partról dobálva is szépen felderíthetjük az előttünk rejtőző mederviszonyokat. Deeper tanácsok - elsőkézből!

A technika

Az egyik legegyszerűbb metódus a medertérképezésre, ha egy pontból legyezőszerűen dobálunk. Mielőtt azonban nekikezdenél dobálni, az alkalmazásban az alábbi beállításokat végezd el:

  • A Beállítások menüben, az Offline elérhető térképek pontban meg kell keresni Magyarországot és le kell tölteni. Kb. 204 megabyte, otthoni wifi mellett a legkényelmesebb talán.  • Szintén a Beállítások menüben a Szonár mód pontban ki kell választani az Onshore GPS beállítást a parti radarozáshoz

  • Maradva a Beállítások menüben a Frekvencia pontban a Széles sugár beállítást válaszd
  • A főképernyőre visszakerülve így már előhívhatjuk a medertérkép képrenyőt a bal alsó részen található térkép és helyjelölő ikonra tapintva

 Így elég lesz 3-4 méterre egymás mellé dobálnod, a képek össze fognak érni.

Mit látsz majd?

Ahogy bedobod a radarod, mindenképp várd meg, amíg a műhold ikon a medertérkép képernyő jobb felső sarkában zöldre vált és adja a jelet. Ekkor meg fog jelenni egy valamilyen színű sárga folt a fekete pötty (ez a Deepered :) ) alatt. A szín az aktuális mélyésgtől függ, erről később.

Ahogy lassan bevontatod a radarod, úgy színezi ki a radarod vonalát az alkalmazás. Innentől látni fogod, hogy a következő dobásnál sikerült-e jó mellé dobni, vagy maradnak fehér foltok. Egy kis gyakorlással hamar bejátszható a terület, olyan mint egy színezős ügyességi játék :))

Ahogy a kettéosztott képernyőd bal oldalán a medertérkép színeződik, a jobb oldalán folyamatosan a radar alatti mederalakulatot látod. Ebben a kettős nézetben rajzolódik ki az összkép.

 

Hogyan kell értelmezni a színeket? Alapvetően méteres sávok szerint adja a sárga más árnyalatát! Így egyre sötétebb sárgát kapsz, ahogy sekélyedik a víz. A medertérképen az ujjaddal bármelyik területre duplán rákoppintasz, kiírja az ottani mélységet. A jobb oldalon az aktuális mederalakulat képernyőrészen az ujjadal huzigálhatod a görgetősávot. A bal oldalon ennek megfelelően fog mozogni a kis deepered, ezáltal gyorsan tudsz mozogni az egyes részek között. 

Tanácsok az elemzéshez

A Deeper alkalmazás egy felhőbe menti az összes általad készített térképet. Így bárhol, bármikor elemzésre adhatod a fejed, akár a barátaidat is bevonva! Na és akkor, mire is jó mindez - ez itt a kérdés! Nézzünk egy-két alapvetést!

  • Bizonyára ez nem lesz újdonság, hogy vannak időszakok, amikor a halak inkább a mélyebb részekben tanyáznak. Ennek az ellenkezője is igaz, azaz pont a púpokon napozik a célpont.
  • Az etetés kialakításánál adja magát, hogy ne akadóra szórjunk. Hasonlóan nem praktikus guruló pellettel, bojlival nagyon lejtős területet etetni. Ha azonosítunk egy törésoldalt, látjuk a mélyebb sávot akár keresztben magunk előtt, tökéletes lehet az etetéshez.
  • Ha nagyon egyhangú előttünk a meder, akkor esetleg odébb is állhatunk...
  • Sokszor hajlamosak vagyunk minél messzebb dobálni, holott lehet előttünk pár tíz méterre is van jó pár hotspot, ahol nagyobb eséllyel próbálkozhatnánk
  • Elvégezve az etetést egy idő után visszadobva a radart, ellenőrizhetjük, van-e már érdeklődés? Ha igen, de nincs kapás, cseréljünk csalit, végszereléket!
  • Mivel a Deeper radar a halakat is mutatja, idővel megfigyelhetjük, hol tanyáznak a halak inkább. Sőt, mivel hőfokot is rögzít, illetve jegyzetet is elmenthetünk, azt is kifigurázhatjuk, hogy milyen hőmérsékleti körülmények között merre mozognak a halak!

 ***

Én magam úgy tekintek erre az eszközre, mint egy új szintre, amely gazdagítja a horgászatomat. Eddig az ügyességem, horgász-érzékem kimerült abban, hogyan tudok pontosan dobni, horgot kötni, csalit felkínálni, etetni, stb.  - most kibővül az eszköztáram azzal, hogyan tudom értelmezni és kihasználni a radar által adott extra információkat. Számomra így a horgászélmények begyűjtése egy magasabb szintre lépett, hasznosabb dolgokkal tölthetem a horgászidőm: a halak becserkészésével!

Üdv,

Lajos

UI: Ha kíváncsi vagy, hogyan néz ez ki a gyakorlatban, szánj időt erre a videóra!

 

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK

0 Ft

0 Ft

0 Ft
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére