Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Medertérképezési tanácsok a Deeper Pro+ és Chirp+ radarokhoz

Medertérképezési tanácsok a Deeper Pro+ és Chirp+ radarokhoz

A beépített GPS jeladóval működő Deeper radarokkal medertérkép készíthető! De hogyan és mire jó? Erre próbálok válaszokat adni ebben a cikkben!

A halradarok legkedveltebb haszna, hogy megmutatja a mederalakulatokat, akadókat. A beépített GPS jeladó segítségével azonban még tovább mehetünk: komplett medertérképet készíthetünk!

A DEEPER PRO+ és DEEPER Chirp+ radarok alkalmasak erre a feladatra! Akár partról dobálva is szépen felderíthetjük az előttünk rejtőző mederviszonyokat.

A technika

Az egyik legegyszerűbb metódus a medertérképezésre, ha egy pontból legyezőszerűen dobálunk. Mielőtt azonban nekikezdenél dobálni, az alkalmazásban az alábbi beállításokat végezd el:

 • A Beállítások menüben, az Offline elérhető térképek pontban meg kell keresni Magyarországot és le kell tölteni. Kb. 204 megabyte, otthoni wifi mellett a legkényelmesebb talán. • Szintén a Beállítások menüben a Szonár mód pontban ki kell választani az Onshore GPS beállítást a parti radarozáshoz

 • Maradva a Beállítások menüben a Frekvencia pontban a Széles sugár beállítást válaszd
 • A főképernyőre visszakerülve így már előhívhatjuk a medertérkép képrenyőt a bal alsó részen található térkép és helyjelölő ikonra tapintva

 Így elég lesz 3-4 méterre egymás mellé dobálnod, a képek össze fognak érni.

Mit látsz majd?

Ahogy bedobod a radarod, mindenképp várd meg, amíg a műhold ikon a medertérkép képernyő jobb felső sarkában zöldre vált és adja a jelet. Ekkor meg fog jelenni egy valamilyen színű sárga folt a fekete pötty (ez a Deepered :) ) alatt. A szín az aktuális mélyésgtől függ, erről később.

Ahogy lassan bevontatod a radarod, úgy színezi ki a radarod vonalát az alkalmazás. Innentől látni fogod, hogy a következő dobásnál sikerült-e jó mellé dobni, vagy maradnak fehér foltok. Egy kis gyakorlással hamar bejátszható a terület, olyan mint egy színezős ügyességi játék :))

Ahogy a kettéosztott képernyőd bal oldalán a medertérkép színeződik, a jobb oldalán folyamatosan a radar alatti mederalakulatot látod. Ebben a kettős nézetben rajzolódik ki az összkép.

 

Hogyan kell értelmezni a színeket? Alapvetően méteres sávok szerint adja a sárga más árnyalatát! Így egyre sötétebb sárgát kapsz, ahogy sekélyedik a víz. A medertérképen az ujjaddal bármelyik területre duplán rákoppintasz, kiírja az ottani mélységet. A jobb oldalon az aktuális mederalakulat képernyőrészen az ujjadal huzigálhatod a görgetősávot. A bal oldalon ennek megfelelően fog mozogni a kis deepered, ezáltal gyorsan tudsz mozogni az egyes részek között. 

Tanácsok az elemzéshez

A Deeper alkalmazás egy felhőbe menti az összes általad készített térképet. Így bárhol, bármikor elemzésre adhatod a fejed, akár a barátaidat is bevonva! Na és akkor, mire is jó mindez - ez itt a kérdés! Nézzünk egy-két alapvetést!

 • Bizonyára ez nem lesz újdonság, hogy vannak időszakok, amikor a halak inkább a mélyebb részekben tanyáznak. Ennek az ellenkezője is igaz, azaz pont a púpokon napozik a célpont.
 • Az etetés kialakításánál adja magát, hogy ne akadóra szórjunk. Hasonlóan nem praktikus guruló pellettel, bojlival nagyon lejtős területet etetni. Ha azonosítunk egy törésoldalt, látjuk a mélyebb sávot akár keresztben magunk előtt, tökéletes lehet az etetéshez.
 • Ha nagyon egyhangú előttünk a meder, akkor esetleg odébb is állhatunk...
 • Sokszor hajlamosak vagyunk minél messzebb dobálni, holott lehet előttünk pár tíz méterre is van jó pár hotspot, ahol nagyobb eséllyel próbálkozhatnánk
 • Elvégezve az etetést egy idő után visszadobva a radart, ellenőrizhetjük, van-e már érdeklődés? Ha igen, de nincs kapás, cseréljünk csalit, végszereléket!
 • Mivel a Deeper radar a halakat is mutatja, idővel megfigyelhetjük, hol tanyáznak a halak inkább. Sőt, mivel hőfokot is rögzít, illetve jegyzetet is elmenthetünk, azt is kifigurázhatjuk, hogy milyen hőmérsékleti körülmények között merre mozognak a halak!

 ***

Én magam úgy tekintek erre az eszközre, mint egy új szintre, amely gazdagítja a horgászatomat. Eddig az ügyességem, horgász-érzékem kimerült abban, hogyan tudok pontosan dobni, horgot kötni, csalit felkínálni, etetni, stb.  - most kibővül az eszköztáram azzal, hogyan tudom értelmezni és kihasználni a radar által adott extra információkat. Számomra így a horgászélmények begyűjtése egy magasabb szintre lépett, hasznosabb dolgokkal tölthetem a horgászidőm: a halak becserkészésével!

Üdv,

Lajos

UI: Ha kíváncsi vagy, hogyan néz ez ki a gyakorlatban, szánj időt erre a videóra!

 

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
8%
Deeper Smart Sonar Pro+ (5351502)

Deeper Smart Sonar Pro+ (5351502)

79.990 Ft helyett 73.890 Ft
6%
Deeper Smart Sonar Chirp+

Deeper Smart Sonar Chirp+

104.990 Ft helyett 98.790 Ft
Visszatérés Házirétre...

Visszatérés Házirétre...

2019. december 05. - Nagy Róbert
Dunakeszi hideg vízi szilvás (method)gombócok

Dunakeszi hideg vízi szilvás (method)gombócok

2019. december 02. - Hoffmann Feri
Puha pellettel bearanyozott method peca

Puha pellettel bearanyozott method peca

2019. november 21. - Hoffmann Feri
Moby Dickes MOJOlgatás

Moby Dickes MOJOlgatás

2019. november 14. - Hoffmann Feri
Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

2019. november 13. - Nagy Róbert
Hogyan legyél faültető? - interjú

Hogyan legyél faültető? - interjú

2019. november 08. - Horgász-Zóna
Őszi műcsali ajánló-újdonságok

Őszi műcsali ajánló-újdonságok

2019. november 03. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére