Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Megfűszerezett pontyozás - Sikeres váltások

Megfűszerezett pontyozás - Sikeres váltások

"Gondold ki, higgy benne, vidd végig, élvezd a sikerét, vagy tanulj a kudarcából! Szerintem erről szól egy tudatosan felépített horgászat!" 

Sly - Horgász-Zóna

 

Örökös dilemmák

Mindig nagy dilemma, hogy milyen ízekkel készüljön egy horgász az év különböző részeiben pecázni. Voltak idők, amikor jómagam is túlvariáltam ezt a kérdést és annyira elaprózódtam már a parton, hogy minden lett a vége, csak nem egy nyugodt, tudatosan felépített horgászat. Csábító a bőség zavara és könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy az egyszerű utat göröngyösre cserélve túl küldjük a mennyiséget, túlaromázzuk az etetést, a sokfajta ízzel összezavarjuk magunkat és a halakat is…

Feketén fehéren
Feketén fehéren

Gyakran előfordul, hogy itt bent a boltban is felcsendül az aktuális kérdés a vásárlók részéről: - Te mit vinnél most a hétvégére? Szerinted milyen íz most a favorit?

Segíthetek?
Segíthetek?

Információ gyűjtés, hit, és bizalom

Az előző gondolatok tükrében most már azt vallom, hogy érdemes körbejárni ezt a kérdést azokon a fórumokon, ahol az adott víz gyakori pecásai szívesen segítenek a témában, vagy ha ez is túl összetettnek bizonyul, saját magunkra hagyatkozva állítsuk össze szimpátia alapján a különböző pakkokat! Mert bíznunk kell az elhatározásban és hinni azokban az elgondolásokban, csalikban, amiket magunkkal viszünk. Ezeknek a szelektálása végtelen egyszerű. Hülyén hangzik, de kell lennie egy vezérszálnak (nevezzük A tervnek), egy másodlagos opciónak (B terv), és minden mást otthon kell hagyni…! Ellenkező esetben ördögi kör kezdődik el és mélyre húz minket a variálás örvénye…

Ősz! Végre itt van, igazi „nagy” pontyos horgászatokat ígérve. Rapid pecák követik egymást a rájuk jutó idő függvényében és a sikeresség reményében. Frontok váltják egymást napról napra, kiigazodni rajtuk nem lehet. Néhány óra, 12 órás, vagy 36 órás etupok? Mindegy, csak mehessek, tervezhessek, húzhassam a halakat. Nálam körülbelül ez az A terv…

Változó körülmények
Változó körülmények

Ízvilágok választása, kutyulások, receptek

Személy szerint minden esetben két elgondolással vágok neki egy adott pecának. Figyelembe véve a különböző körülményeket (időjárás, légnyomás, az adott víz favorizált ízei, időtartam, mennyiség), így kirajzolódik a fejemben a megoldás. Ezekben erősen elkezdek hinni, hogy működni fognak! Ez egy fontos momentum! Mióta a Rod Hutchinson csalik különböző ízvilágait próbálgatom, a további még számomra is ismeretlen variációkba vetett bizalmam is egyre erősebb. Köszönhető ez az eddigi rapid vagy több napos túrák sikerének. Nem szeretnék senkit áltatni… Ha ritkábban is, de néha beleszaladtam én is a betli keserű valóságába. Lehetne ezt sokmindenre fogni, de nem érdemes… Aki horgászik az tudja, hogy nincs olyan, hogy mindig fogsz! Legyen nálad bármi, amit nevezzünk aktuálisan kedvenc „brand”-nek… Ezen nincs is mit túl magyarázni szerintem, erről szól lényegében minden sport, így a horgászat is.

Differenciák éjjel és nappal

Legutóbbi őszi horgászatom híven tükrözi a fentebb leírtakat. Pont jó példa arra, ha nappalról éjjelre, vagy éppenséggel pont napközben szorulunk egy váltásra. És ha a szükség úgy kívánja, meg is kell tennünk... Tegyük fel, hogy figyelembe vettük az adott víz favorizált ízeit és a felkészülés során ezeket beleépítettük az etetésbe és a csalizásba egyaránt. Én is így tettem, számolva az esetleges melegebb őszi napok amur rejtette lehetőségeivel és az éjszakai lehűlések okozta ritkább, de annál értékesebb pontyos kapásait figyelembe véve. Úgy gondoltam a vezérszálam 0-24 órában az a Robin Red tartalmú The Force család lesz, amit etetésemhez jó minőségű magokkal kiegészítve, és kissé bepanírozva fogok bevetni. Nézzük, hogyan is állt ez össze. Felhasználása nálam etető hajóban realizálódott, de spomb rakétába is kiválóan rakható.

The Force pakk
The Force pakk

The Force etetési recept

  • 0.5 kg Zóna Super Natural főtt kukorica
  • 0.5 kg Zóna Super Natural főtt tigrismogyoró
  • 1kg 15 és 20 mm-es The Force bojli egészben és vágva vegyesen
  • 100 ml The Force bojli dip
  • 250 gr Force Stick Mix

A darabos összetevőket összekeverjük a dip-el, majd a stick mixel átforgatjuk, míg be nem szívja a port a folyadék teljesen. A mix kiegészíthető 4-6-8-14-20 mm-es halibut pelletekkel is.

Kedjünk egy kis kukoricával
Kedjünk egy kis kukoricával

A tigrismogyi is alap...
A tigrismogyi is alap...

Robin Red alapú impulzív golyók
Robin Red alapú impulzív golyók

Megfelezve is kerül az etetéshez
Megfelezve is kerül az etetéshez

Bevonjuk sűrű The Force dippel
Bevonjuk sűrű The Force dippel

Panírozásra alkalmas Stick mix
Panírozásra alkalmas Stick mix

És kész is....Mehet a hajóba, spomb-ba...
És kész is....Mehet a hajóba, spomb-ba...

Büszkén vetettem be a fantáziadús anyagot, azonos csalikkal kombinálva a végszerelékemet. Az őszi nap hol erősödve, hol felhő mögé bújva bíztatott… De valami nem stimmelt, nem működött! Jönnie kellett a B tervnek, amit a gyümölcsös íz világú, szintén magokkal bőven dúsított Fruit Frenzy családra alapoztam. Gyorsan bekevertem és csalit is cserélve váltottam profilt, hátha a változás eredményt hoz majd.

Fruit Frenzy-re váltás
Fruit Frenzy-re váltás

Natúr magvak és gyümölcsös őrület
Natúr magvak és gyümölcsös őrület

Így is lett! A markánsan gyümölcsös egyveleg szépen hozta partra a pontyokat, majd természetesen ráálltak az amurok is, melyek jelenléte már kérdéses volt számomra a szezon vége felé járó időszakban.

Egyből húzták
Egyből húzták

Fluoro pop-up segített a kiemeléshez
Fluoro pop-up segített a kiemeléshez

Szépen telt a nap, de ahogy sötétedett és hűlni kezdett a víz, elmúlt a varázs… Gondoltam rápróbálok a fűszeresre, nem engedem el a „kezét”. És bekövetkezett amire nem igazán számítottam. Húzta! Először cirka félóránként, aztán óránként stabilan egyszer, de hajnalig meg sem állt ez az ütem. Már-már arra gondoltam inkább kivenném a botokat, hogy hunnyak egy kicsit, de valahogy mindig vissza kerültek… Mégis csak horgászni jöttem, nem aludni. :)

The Force imádó amurok is érkeztek
The Force imádó amurok is érkeztek

Óránként egy ilyen potyka volt az ütem
Óránként egy ilyen potyka volt az ütem

Konklúzió

Meg kell ragadni a pillanatot! Kigondolsz valamit, és nem működik. Váltasz a második tervre, és szerencsésen beválik. Egy darabig. Aztán vissza az első lépcsőhöz, hátha. És siker! Kiszámíthatatlan a halak reakciója, ahogy a körülmények változnak. Volt már olyan pecám, hogy néhány óra elteltével kellett váltanom, majd vissza. De! Megfelelő felkészülés, stratégia szerűen felépített elgondolások nélkül belevágni manapság egy horgászatba szerintem(!) nem kifizetődő siker a parton. Tény, hogy jól esik olykor csak úgy lesz ami lesz módon nekivágni egy kikapcsolódást nyújtó pecának, de még mindig úgy gondolom, hogy egy tudatosan felépített horgászat sikere jobban megfűszerezi a következő alkalmat!

Üdvözlettel: Tanács Jani - Sly

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK

A hobbid a szakmánk! Tetejére