Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Melyik durran nagyobbat? Dynamit az Extrem ellen! 2. rész

Folytatjuk method feeder kalandozásunkat - ezúttal két gyártó method mix-eit versenyeztetve. Melyik durran nagyobbat - A Dynamite Baits vagy a Dynamite team Extreme mix-e? Második rész. Új vízen: Szeged, Lencsés tó
2. Új vízen – Szeged Lencsés tó

Ezt a két horgászatot együtt részletezem, mivel a hely és a tesztelt etetőanyag azonos, és a tapasztalatok is hasonlóak.

- Első alkalom: Július 19. (szombat délelőtt és kora délután, 6 óra horgászat)
Félig telt horgásztó, szellősen elhelyezkedő horgászokkal
Időjárás: max. 33 C°, víz: 22-24 C°, frontos időszakok közötti kánikulás időjárás
- Második alkalom: Július 24. (hétköznap délelőtt, 4 óra horgászat)
Egyéb horgászok: ritkásan üldögélő sporik
Időjárás: Frontos időszak, lehűlés utáni felhős, napos jó idő, max. 30 C°, víz: 20-22 C°,

A Lencsés tó és a partján álló halászcsárda közkedvelt pihenőhelye a szegedi horgászoknak és a gasztronómia kedvelőinek. A tó intenzív telepítése biztosítja a jó fogási esélyt.

Horgászparadicsom a nagyváros szívében!
Horgászparadicsom a nagyváros szívében!


Számomra viszonylag új terület, korábban csak egyszer horgásztam itt, de az kicsit félresikerült, mivel egy erősen akadós terület előtt próbálkoztam, és számos szerelékem maradt véglegesen a fenéken.

A kb. 7 hektáros tó a közeli vasút töltéséhez szükséges nyersanyag bányászata során keletkezett. Állítólag néhány évvel ezelőtt a tavat kiszélesítették, és a korábbi nádas partból maradt vissza jó néhány helyen egy akadós sáv, mely nehezíti a mélyebb vizek meghorgászását. Erre nagy melegben szükség is van, mivel a kb. 30-40 méteres part menti sáv alacsony vízszintje miatt könnyen felmelegszik, és a pontyok ilyenkor ezt a területet kerülik.
Erdei Attila a tó gyakori látogatója, így a média szerepléseiben is gyakran előtérbe kerül ez a víz. Egy videóban hallottam tőle (nem szószerinti idézet): „Etetőanyagot, csalit üres tóban tesztelni nem lehet, jól halasított vízre van szükség, ahol van elegendő hal, és a Lencsés tó bővelkedik ebben”.
Nekem nagy kedvencem Attila, személyiségéből sugárzik a szerénység, és a horgászathoz kapcsolódó alázat, illetve szerepléseinek szakmai jellege felülkerekedik a promóción. Az embernek őt hallgatva nincs az az érzése, hogy már megint csak el akar adni valamit. Ö horgászatra a tó hátsó részét javasolja, itt kevésbé akadós a terep. Nosza, akkor hallgassunk a világbajnokra.

Sajnos a felszerelés behordásához itt nem adnak kiskocsit (saját nekem nincs), így a tekintélyes kelléktömeg cipelésével kezdődik a horgászat.

A mostani teszt résztvevői:

Etetőanyagok:

Használt EM: EM11 + EM 12 kipróbálása a fronthatások miatt

Ellenfél: DYNAMITE BAITS SWIM STIM CARP METHOD MIX. (Steve Ringer nevével fémjelzett etetőanyag) Akkor még nem tudtam, hogy egy nappal később az etetőanyag csomagján szereplő úriember megnyeri a feeder világbajnokságot. Alapvetően nem szoktam olyan termékeket venni, melyen szerepel egy híresség neve, mert ez számomra csak marketingfogás, és az elért korábbi eredmények „aprópénzre váltása”. A választás véletlenszerű volt, épp ez volt akcióban a horgászboltban, így elcsábultam. Lássuk hát, mit tud egy világbajnoki etetőanyag!

Világbajnoki etetőanyag
Világbajnoki etetőanyag


Csali: Csonti, csemegekukorica, fokhagymás kukorica (cukk), fokhagymás soft pellet

Első alkalommal egyedül voltam, ami ideális volt a tó előttem lévő szakaszának a megismeréséhez. Tervem az volt, hogy sorra veszem az irányokat, és a különböző távolságokat, és kereső horgászattal próbálom beazonosítani a jó távolságot és irányt. Kb. 30 méteres távolsággal kezdtem, és haladtam befelé. Az első óra csöndesre sikeredett, Kb. 40 méterre bal oldalt akadót találtam, így inkább jobb felé irányítottam a felszerelést. Csak amikor túlmentem az 50 méteren sikerült kapást elérnem az XM segítségével. Itt jó területre leltem, tovább keresgéltem, hogy találjak a másik felszerelésnek ideális helyet, de minden próbálkozásom eredménytelen volt. Hogy a teszt objektivitását mindinkább megőrizzem egy idő után a felfedezett területre váltva dobtam az etetőanyagot.

Hogy mennyire fontos ezen a tavon a távolság, az mutatja a mellettem horgászó úr eredményessége is. Ő fenekezett egy öregecske rövid, inkább rablóhalas bottal, amivel a legnagyobb távolság 40 méteren belül maradt. Amíg én 5 pontyot tudtam szákolni a távolabbi területről, neki nem volt érdemi kapása.

Dobj laposan, vagy te is hozzájárulsz a díszítéshez!
Dobj laposan, vagy te is hozzájárulsz a díszítéshez!


Ha a képen látható világos bokrot megcélzod, és kb. 55 méterest dobsz, akkor jönni fog a kapás! A távoli dobásokat nehezítette, hogy a tó hosszában végighúzódik egy magasfeszültségű villanyvezeték (kb. 30 méterre a parttól), ami a nagy dobásoknál az ideális dobó ívet erősen zavarja. A vezetékeken 17 szereléket számoltam össze a közeli szakaszon. Egy dobásom nekem is túllendült, de hála a method rejtett horgának sikerült a végszereléket akadás nélkül visszarántanom.

Eredmény:

XM11 : Dynamite Baits (by Steve Ringer)= ponty 5:0 (kapások: 7:1, Súly 14:0kg) Elsöprő XM győzelem!
A mai napon mindent vitt a zöld XM. Sem a piros XM-el, sem a dynamitos kajával nem sikerült kapást elérnem. Az összes halat egy kb. 3-4 m2-es terület adta, máshonnan csak dévéreket sikerült fognom. Bár elképzelhető, hogy beljebb még találtam volna alkalmas helyet, de a felsővezeték komoly kockázatot jelentett a végszerelékemnek, így maradtam kb. 55m-nél.

Ma csak egyen-pontyok jöttek
Ma csak egyen-pontyok jöttek


Ebből a dynamitos alapanyagból maradt még bőven, így még egy esélyt adtam neki ugyanezen a tavon. Néhány nappal később egy hétköznapi alkalommal vittem el Zalánt és két ismerős gyerkőcöt horgászni. Az időjárás kicsit más volt, mint korábban. Egy frontos esős időt követő felmelegedő időszakra esett ez az alkalom. A horgászatot kissé nehezítette, hogy sokat kellett segítenem a gyerekeknek, de ha fognak halat, akkor maradandó élménnyel térnek haza a tópartról.
Mivel az eső lehűtötte a vizet, esélyt láttam a partszéli, nád előtti horgászatban, kétoldalt így Kristóf, és Feca horgászott (nagyobb dobás náluk amúgy is problémás lenne), míg én Zalánnal a tó közepe felé a mélyebb részeken horgásztunk.

Nagyon jó lehetőség volt ez az időjárás, hogy megnézzem a megszokott teszt mellett, hogy a mostani enyhén szeles, de javuló idő mellett melyik XM működik jobban. Etetőanyagot kevernem nem kellett, mert maradék volt még mindegyikből a hűtőládában. A két gyerkőc szabadon választhatott az etetőanyagok közül, míg én következetesen az egyik botot dynamitos kajával töltöttem, míg a másikra felváltva került piros és zöld XM.

Az első kapás a mélyebb részről jött a piros XM-re kb 15 percel a tényleges horgászat megkezdése után (úgy 50 méteres távolságból), egy tok tette tiszteletét. Súlya kb. 2,5 kilós lehetett. Nagy örömöt okozott a gyerekek körében, mivel elég ritkán látni ilyet, és igen érdekes a testfelépítése.
Ezt követően hamar Kristóf akasztott pontyot jobbra a nádfal előtt kb. 15 méterre. A hal jól dolgozott, és Kristófot vissza kellett fognom, hogy a finom feeder felszerelés nem alkalmas a méretes ponty egyszerű kitekerésére, hanem türelmesen ki kell fárasztani. Hál istennek sikerült probléma nélkül a szákba terelni (ez a zöld XM fogása volt).

Kristóf és a 2,5-es zsákmány
Kristóf és a 2,5-es zsákmány


Úgy 10 óra felé a mélyebb rész adta a halakat, nem sok különbséggel egymás után két ponty is a szákba került. Érdekes, hogy ma is egyforma pontyok jöttek, mivel a súly 2,5 és 3,5 kg között ingadozott.

A nap legnagyobbja 3,5kg
A nap legnagyobbja 3,5kg


A baloldalon a másik nádas rész előtt Fecánál volt kapás, amit ő nem vett észre. Csak mikor ellenőriztem a felszerelését derült ki, hogy a zsinór feszülés helyett a bot elé lógott. A hal azonban megvárta a horgon, így Fecának is pontyos napja lett.A déli időszak a dévérek sűrű kapásaival telt, akik igen agresszívan vették fel a csontit. Nagy élvezet dupla tenyér nagyságú dévért fogni gyors ütemben. A végére még maradt egy „egyenponty” a mélyebb részről.

A pontyok mellett a dévérek segítették az izgalmat fenntartani!
A pontyok mellett a dévérek segítették az izgalmat fenntartani!


Voltak köztük igen szép példányok is
Voltak köztük igen szép példányok is


Eredmény:

XM11 : XM12 : Dynamite 4 : 2 : 0 (Ponty + tok-kapások: 4 : 3 : 1, Súly 10 : 5 : 0 kg) Elsöprő XM győzelem ismét!

Gratulálok Steve Ringer úrnak az elért kiváló eredményéhez, de az általa fémjelzett etetőanyag nekem sajnos nem vált be. Gondolom, megvannak a saját módszerei, hogy fogóssá váljon ez az etetőanyag, de így az ára is nyilván magasabb lesz a horgászatnak. A teszt elején írtam, hogy az etetőanyagokat „natúr” állapotukban fogom használni, így nálam az adott körülmények között ez a Dynamitos kaja nem működött, nem adott halat.

Az XM-ek esetében ma a Zöld volt inkább nyeregben, talán nem volt elég erős a fronthatás ezen a napon. A későbbiekben lesz majd igazi frontos horgászat is, ahol kiderülhet majd, hogy milyen időjárás kell ennek az etetőanyagnak.

Rausch Viktor
folytatás következik!

AJÁNLOTT CIKKEK
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére