Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Melyik durran nagyobbat? Dynamit az Extrem ellen! 5. rész

Utolsó fejezetéhez érkezett a method mix összehasonlító tesztsorozat. Ebben összegezzük az eredményeket, élményeket és levonunk a következtetéseket. Utolsó durranás!
4. A nagy visszavágó

Ígértem egy visszavágót, melyben ismét egymásnak feszülhet az XM és a Dynamite Baits Swim Stim Carp Match Method Mix etetőanyag, mely első alkalommal remekül vizsgázott, és szépen hozta az idei legnagyobb pontyot.
Terveim szerint szeptember 12-ei hajnal már a parton talál, azonban az időjárás közbeszólt kicsit. Reggel 5 órai ébredésemkor ugyanis erőteljesen kopogott az eső a tetőablakon, így kissé szomorúan feküdtem vissza az ágyba még egy kis szundításra. 6 órakor az eső alábbhagyott, bizakodóan siettem megnézni a neten a napi előrejelzést. „…délelőtt szórványos eső…délutánra felszakadozik a felhőzet…” Oké van benne rizikó, de nem reménytelen! - és már indultam is. A tervezetthez képest egy óra csúszással szemerkélő esőben kezdtem meg a horgászatot. A tógazda érkezésemkor furán nézett rám: „Hát te?” Tette fel a kérdést utalva az időjárásra. Büszkén mondtam, hogy horgászni akkor kell, amikor az embernek van ideje rá, és különben is mindjárt úgy is kivirul! Meggyőző képességem eredményeképpen megkaptam a napijegyem, de optimizmusom más horgászra nem ragadt rá, mivel egyedül voltam az egész tavon.

Se jobbra...
Se jobbra...


se balra...
se balra...


se szemben nem volt horgász!
se szemben nem volt horgász!


Most vagy én gondolkodom rosszul, vagy a többi horgász nagyon ijedős, és nem vállalja be az eső kockázatát. Kipakoláskor úgy tűnt, hogy a többi horgásznak lesz igaza, mert erősen szemerkélni kezdett az eső. Szerencsére „üres” volt a kedvenc helyem :), így az eső elöl volt védelmem csak, ha fárasztani kell, akkor válik kényelmetlenné a helyzet, mivel az nem kivitelezhető a fedél alatt.
Első dolgom, mint mindig az etetőanyag elkészítése volt, legalább ez idő alatt talán eláll az eső.

Használt EM: EM12 – Ugye ezt a gyártó frontos idő esetén javasolja, hát a mai napra ez teljes mértékig igaz, így nem volt kérdés ennek használata.
Ellenfél: Dynamite Baits Swim Stim Carp Match Method Mix etetőanyag. Első bemutatkozásra igazi nagypontyos etetőanyagnak mutatkozott meglátjuk, hogy most zordabb időben hogyan muzsikál.

Nehézségeim ismét a Dynamittal volt, csak többszöri nedvesítés után éreztem megfelelőnek az állagát a kajának. Az első dobáshoz még csak félkész etetőanyagot használtam, hogy addig is horgászhassak.
A szerelést már rutinosan néhány perc alatt összeállítottam. Az egyik bot ment hagyományosan a nád elé, a másik a tó közepére a medertöréshez. Az etetőanyagot váltogattam mindkét boton.

Az eső erősödött
Az eső erősödött


Mire teljesen felkészültem a mai horgászatra az eső magasabb fokozatra váltott. Ekkor kicsit elbizonytalanodtam, hogy van-e ennek értelme? Miközben ezen morfondíroztam már jött is az első kapás. A nád előtti szerelék (Vörös XM) hozott egy 5,5 kg-os pikkelyest, majd újradobás után már középről ismét az XM keltette fel egy 2 kilós tükrös figyelmét.

Soha rosszabb kezdést (5,5kg)
Soha rosszabb kezdést (5,5kg)


Jó kezdet ma reggel. Közben már meg is feledkeztem az esőről, pedig ő is osztotta az áldást, így kissé eláztam a fárasztások alatt. Nagy gondot ez nem okozott, mert hoztam másik ruhát, és mire átöltöztem és a felszerelésemet újra harcba küldtem az eső szép lassan csillapodni kezdett.
Egy kis szünet következett, többször is dobtam friss etetőanyagot az etetőkosárral. Fél óra után megindult az egyik bot, most a dynamiton volt a kapás. Hozott is egy 6,5-es tükröst!

Enyém az egész tó, de így fényképezni is nekem kell (leszakad a karom)
Enyém az egész tó, de így fényképezni is nekem kell (leszakad a karom)


Nagyon úgy tűnik, hogy a nagyok kedvence ez, az etetőanyag, korábban is ez volt a tapasztalatom.
De erre a nap későbbi fele alaposan rácáfolt. Innentől már csak kisebbek jöttek a dynamitra, de azok jöttek szép számban.
Volt egy dupla kapásom is: kis időközzel mindkét botra volt jelentkező. Az első hallal próbáltam igyekezni, de halvesztés lett a vége (lehet én erőltettem a gyors fárasztást, vagy csak rosszul akadt). És mire a másik bothoz odaértem, már azon nem volt hal. A kétbotos horgászatnak időnként vannak hátrányai.

A délelőtt további része csendesebb volt, jött még egy 1,5-es (dynamite), de az ebédemet kényelmesen, izgalom mentesen tudtam elfogyasztani. Talán utána kicsit el is bóbiskoltam. Sokáig nem pihenhettem, mert a délután még a délelőttnél is jobban sikerült. Kezdetnek ismét mindkét botomon egyszerre jelentkezett egy-egy ponty. Ez teljesen kiverte az álmosságot a szememből. Most, okulva az előző esetből nem siettettem a fárasztást. Az eredmény kettős siker lett (egy 3-as és egy 2-es tükrös)! Az újra dobás utáni rövid nyugis időszakban eszembe jutott a reggeli jelenet a kérdéssel. „Hát te?” Hát én pontyokat jöttem fogni, lehetőleg minél többet, és minél szebbeket! – gondoltam, és az egyik bot igazolt is ismét: lassú de folyamatos húzást jelzett a spicc. Egyből érződött, hogy ez a mai legnagyobb jelentkező lesz. Folyamatosan a mélyben tartotta magát, kb. 20 percig nem tudtam a felszínre emelni, és még ezután is kellett 5 perc a szákolásig. Gyönyörű egészséges tükrös lett a zsákmányom 10kg-on felüli súllyal! Most éreztem csak igazán, milyen jól döntöttem ma reggel, hogy kijöttem horgászni!

Életem második legnagyobb fogása!
Életem második legnagyobb fogása!


A mérlegelés önmagában nem egy nehéz dolog, de egyszerre még fényképezni is, na az már egy ekkora halnál igen kényelmetlen attrakció!

Majd kiszakadtak az újaim
Majd kiszakadtak az újaim


Jókedvemet csak fokozta, hogy az idő immár a szebbik felét mutatta, még a nap is kisütött délutánra.

Igazi horgászidő kerekedett
Igazi horgászidő kerekedett


Ez az időjárás kedvezett a dynamitos kajának, sorra jöttek a halak, de csak kissebek. Kezdetnek mindjárt egy 3,5-es tok tette tiszteletét. Bár nem volt éppen kánikula, de azért nagyon siettem visszaengedni, nehogy baj érje.A tokot két kisebb ponty követte, miközben az XM-en nem volt kapás. Nagyon úgy tűnik, hogy a javuló időben a frontos időszakra tervezett kaja nem elég hatékony gondoltam. Közben a horgászatra szánt idő lassan a végéhez közeledett, így megkezdtem az összepakolást.
Még mielőtt a botokat is összepakoltam volna, jött még egy határozott kapás, és hogy előző gondolatomat megcáfolja naná, hogy az XM-re jött!

Egy 7 kilós töves zárta a mai napot
Egy 7 kilós töves zárta a mai napot


Eredmény:

XM12 vs. Dynamite = ponty és tok 5 : 6 (kapások: 7 : 7, súly: 28kg :16 kg)
Sikeres fogások tekintetében a Dynamite Baits Swim Stim többet hozott, de súlyban most az XM12 alaposan felülmúlta vetélytársát, így ezt a tesztet döntetlenként könyvelem el ismét.

Úgy tűnik rátaláltam az XM mellett egy másik hatékony fegyverre, mely jó eredményt képes hozni többféle időjárás mellett is. Méltó ellenfele volt kánikulában az XM11-nek és borús időben is az XM12-nek. Az biztos, hogy egy hosszabb horgásztúrára biztosan vinnék ebből a dynamitból is magammal!

Gondolatok a tesztek végére

XM etetők tapasztalatai:

- Az XM hozta a korábban már megszokott eredményeket. Minden alkalommal jól dolgozott, és adta a halakat.
- Elsősorban a zöldet (XM11) használtam, mivel legtöbbször viruló jó idő volt a parton, és tagadhatatlanul ez az ő időjárása. Így stabil napos időben mindig számítani lehet rá, és elég ezt vinni a partra ilyenkor
- Csak kimondottan borult, esős időben működött kiemelkedően a vörös (XM12), ha az idő változékony, akkor mellette érdemes a zöldet is a táskába rakni.
- Átmeneti időszakban adott halat mindkét szín, de egyik sem volt olyan jó, mint a zöld jó időben, vagy a vörös rossz időben.
- Olyan alkalom nem volt, hogy valamelyik Dynamitos kaja egyértelműen jobban teljesített, mint az XM, bár a Carp Match Method Mix erősen megszorongatta, és mindkét alkalommal döntetlent ért el valamelyik XM-el szemben.

Dynamitos method etetőanyagok értékelése:

- A kép rendkívül vegyes, a kipróbált három fajtából nálam egy egyáltalán nem működött, egy közepes eredményt (krill) ért el, egy pedig kitűnően vizsgázott (Carp Match).
- A gyengébben teljesítőket, ha felturbózzuk, akkor valószínű, hogy jobban muzsikálnának, de a tesztelés most az alap etetőanyagról szólt.
- Végül is, amit őszintén merek ajánlani bárkinek az XM mellett az a: Dynamite Baits Swim Stim Carp Match Method Mix
- Sokan úgy érezhetik, hogy a több XM-el kell egyszerre harcolnia egy-egy vetélytársnak. Ez részben igaz is. Azonban az XM-ekhez van javaslat, hogy milyen időjárási viszonyok mellett érdemes használni, míg az ellenfelek esetében semmilyen ehhez hasonló támpontom nincs, így azokat előzetes információk hiányában általános felhasználásúnak veszem. Amennyiben lesz olyan etetőanyag, melyről bővebb információ áll a rendelkezésre, azt figyelembe fogom venni.
- Gazdaságosság: A felhasználás módja az etetőanyagoknak hasonló volt, így fogyásban sem volt eltérés. Ha maradt maradék, azt a dynamitnál is lefagyasztottam, későbbi felhasználás során nem mutatott karakteres eltérést a friss állapothoz képest. Amelyik elsőre jól teljesített, az később, fagyasztás után is megismételte eredményességét.

Csali tapasztalatok:

- A legjobban működő csali nálam a hagyományosnak mondható csonti és kukorica volt, vagy ezek együttes felhasználása. A csalizó pelletek, főleg a lebegők viszont csalódást okoztak. Érezhetően kevesebb volt az elért kapás ezekkel. Ennek okát nagy valószínűséggel a használt végszerelékemben kell keresnem, ugyanis én a szokásosnál hosszabb horogelőkét használok (15cm). Az etetőanyagból kiszabaduló, és a felett lebegő csali így kívül eshet a pontyok szívó hatásköréből.

Egyéb

Két változtatást kellett az idei évben a szerelékemen megtennem a gyakori sikertelenül végződött fárasztások miatt
- Gyakori leakadások: Horogtípust váltottam – a rövid szárú horog helyett egy nyújtottabb, hosszabb szárral rendelkezőt kezdtem el használni (lásd 1. pont). Az eredmény egyértelműen igazolja a lépésem helyességét. Drasztikusan lecsökkent a fárasztás közbeni leakadások száma.
- Gyakori horog előke szakadás: 22-es főzsinór mellett 16-20-as monofil vagy fluorocarbon előkéket használtam, azonban ezek a nagyobb testű tokok és néha pontyok esetében gyakran nem bírták a terhelést a csomóknál. Áttértem a 10 librás (kb. 4,5 kg teherbírású) fonott előkezsinórra, mely remekül teljesít, ezt követően szakadásos halvesztésem nem volt.

A jövő

Szándékomban áll a teszteket tovább folytatni, hogy még több etetőanyagot ismerhessek meg. A következő sorozat a method módszerrel alkalmazható pelletek tesztelése lesz. Természetesen az etalon ismét az Extrem Method. Remélem, ez még belefér a 2014-es szezonba. Ebben a tesztben fog először debütálni az XM Energy, mely a hidegebb vízben lehet hatékony segítség a halfogásban.


Rausch Viktor

2014. október 8.

AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére