Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Method Mix másképp...

Ebben az írásomban szeretném bemutatni nektek, hogyan csinálhatunk fillérekből fogós bojlit, és egy tavat, amely igazi kis gyöngyszem Hajdú-Bihar megyében.
Már év eleje óta izgatta a fantáziám, mit tudhatnak a Bait-Tech method mixek ha csinálnék belőlük bojlit. Hát augusztusra sikerült is kideríteni! :)
Bemutatom hogyan csinálhatunk method mix-ből és minden konyhában megtalálható hozzávalókból fogós golyókat, amely még pénztárcabarát is.
Az angolok kínálatából a Bait-Tech Karmá-ra (ami egy nagyon büdös kaja) és a Bait-Tech Super Method Mix Red-re (édes fűszeres mix) esett a választásom.A boszorkánykonyha hozzávalói:

Chilis bojli:
- 0,5kg Bait-Tech Super Method mix
- 4db tojás
- 20g őrölt chili
- 20g tört chili
- 10 csepp chili olaj
- 1 e.k. só
- 3 e.k. napraforgó olaj
- 1 dl víz

Büdös bolji:
- 0,5kg Bait-Tech Karma
- 4db tojás
- 20g őrölt bors
- 1 e.k. só
- 3 e.k. napraforgó olaj
- 2-3 dl víz(a karma nagyobb folyadék mennyiséget képes felvenni)

A 4 tojást felütjük egy edénybe és hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a vizet, az olajat, és jól elkeverjük.Ha ez megvan, kis adagokban hozzáöltjük a method kaját álladó keverés mellett, ezt addig csináljuk, míg nem kapunk egy viszonylag puha tésztát, ami már nem tapad az edény falához.Ezután a tésztát betesszük egy nylon zacskóba és hagyjuk 1,5-2 órát pihenni. Ha lejárt az idő, golyókat formázunk kézzel vagy roller-el és főzés előtt becsomagoljuk alufóliába bojlikat. Ez azért fontos mert így nem főzzük ki az értékes az aromákat, összetevőket!Mikor a golyók feljönnek a lobogó víz tetejére, készen van (ez mérettől függően 2-3 perc) egy szűrőkanállal kiszedjük és hagyjuk kihűlni. Mikor ez megvan, kicsomagoljuk a csalikat és 2-3 napig naptól védett helységben tároljuk, hogy száradjon, így elérjük a tökéletes állagot.
Az alufólia miatt kissé amorf formájuk lesz, de ez nem baj. Ha marad vagy hagyunk a bojli tésztánkból egy keveset, azt pasztaként használhatjuk, hogy tovább növeljük a fogási esélyünket.

A helyszín

Idén áprilisban találtam a facebook-on egy püspökladányi 5-ös horgász tó elnevezésű oldalt, ahol szebbnél szebb nagytestű pontyokkal fotózkodtak az ott horgászó emberek. Hétről-hétre figyelemmel követtem a közzétett fogásokat és megérett bennem a gondolat augusztusra, hogy itt próbáljam ki a method-os bojlikat.
A tó Budapesttől 180 km-re a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban található, 5-6 Ha területű, átlagban 1,5 m mélységű. A víz utánpótlást a helyi strandot termál vízzel ellátó érből kapja. Ebből adódóan kiváló a víz minősége, amit hetente ellenőriznek is. 10 kg feletti ponty állománya igen gazdag, minden évben telepítenek is ilyen súlyú halakat a sportik örömére.

25-én érkeztem a vízre egy 24 órás pecára, a "papírozás" után Pusztai Zsolt egyesületi tag segített a hely választásban, és ellátott tanácsokkal. A választott horgászhelyről a tó közepét tudtam faggatni.A cuccolás után egyből megkezdtem az alapozó etetést, ami a következőkből állt:

- 0,5 kg Bait-Tech Karma
- 0,5 kg Bait Tech Super Method mix Red
- 2 marék kendermag
- 1 marék tört tigtismogyoró
- 1 olajos tonhalkonzerv
- 1 doboz konzervkukorica (csaliörlővel összetörve)
- 20 csepp chili olaj
- víz
- 1 kg fűszeres és büdös bojli vegyesen
Az alapanyagokat összegyúrtam gombócokká és parittyával juttattam be kb. 70-80 méterre, a bojlikat pedig dobócsővel.A végszerelékeim egyszerű inline és helikopter paszta ólommal ellátva, a bojlikat 12 mm-es fluo pop up-al könnyítettem ki.Etetés után 2 óra elteltével jött az első ponty, amely meg is döntötte a személyes rekordomat 16,6 kg!!! :)))))))))A következő 20 órában ilyen sorrendben jöttek a pontyok:
7 kg, 10 kg, 9,4 kg, 8,2 kg, 9,18 kgA Bait-Tech újra bizonyította ilyen formában is a fogósságát. Összesen 3-4 kg kaját használtam fel csaligyártásra, etetésre, és 60,38 kg halat sikerült fogni 22 óra leforgása alatt.
A Karmából készült golyót kedvelték jobban, ezzel 4-et, míg a chilis-el 2 db-ot sikerült fogni.

A tóról még annyit, hogy nagyon kulturált, szívesen fogadnak minden horgászt. Egy élményekben gazdag 24 órát töltöttem el itt. Csak ajánlani tudom mindenkinek a receptet és a tavat is! Én még biztosan visszatérek!

Sziasztok!

AttilaKAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Moby Dickes MOJOlgatás

Moby Dickes MOJOlgatás

2019. november 14. - Hoffmann Feri
Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

2019. november 13. - Nagy Róbert
Hogyan legyél faültető?  - interjú

Hogyan legyél faültető? - interjú

2019. november 08. - Horgász-Zóna
Őszi műcsali ajánló-újdonságok

Őszi műcsali ajánló-újdonságok

2019. november 03. - Balogh Gábor
Egyszerűen folyóvízen: method kosárral a Dunán

Egyszerűen folyóvízen: method kosárral a Dunán

2019. október 29. - Hoffmann Feri
Egyszerűen folyóvízen: method kosár folyóra

Egyszerűen folyóvízen: method kosár folyóra

2019. október 24. - Hoffmann Feri
10 millió fa mozgalom- segíts Te is!

10 millió fa mozgalom- segíts Te is!

2019. október 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére