Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Method akták III.-Felszerelés management

Method akták III.-Felszerelés management
Hogyan indulj el a felszerelés vásárlás útvesztőjében, ha következő szintre emelnéd a feeder horgászatodat? Ehhez nyújt egy kis segítséget Szekeres Tibi legújabb "aktája".
Sajnos azt kevesen tehetik meg, hogy bemennek a boltba és egyszerre megvásárolnak egy komplett, teljes felszerelést, amivel neki lehet vágni a versenyzésnek. Alapból eleve horgászik valaki pár évet, mielőtt ilyesmire adná a fejét, tehát nem kell a nulláról indulnunk. Ahhoz, hogy valaki kipróbálja, milyen az amatőr versenyzés, nem kell semmi extra. Azonban ha megtetszik a dolog, a továbbiakban érdemes tudatosan elkölteni a pénzünket, terv szerint építkezni. Mostani írásunk ehhez szeretne egy kis segítséget nyújtani.A „támaszpont”:

Ahhoz, hogy kellően gyorsan, pontosan és ezáltal hatékonyan tudjunk horgászni, elengedhetetlen egy stabil fotel vagy versenyláda. Egyik fölött sem szeretnék pálcát törni, sok helyen elolvasható melyek az előnyeik és a hátrányaik a másikkal szemben. Azt azonban szerintem fontos elmondani, hogy a methodos-feederes igényeket a költséghatékonyabb, könnyebben szállítható fotelek is kielégítik. A versenyládáktól jobbat még nem találtak ki az 5-6órás versenyekre. Cserébe általánosságban elmondható hogy drágábbak, szállításuk picit több helyet igényel, mint a foteleknek. A kiegészítők terén a ládák mindig is előnyben voltak, de egyre több mindent kapni már a fotelekhez is. Továbbra is azt állítom, hogy a versenyláda ennek a horgászati módnak nem szükséges kelléke, így annak hiánya ne tartson vissza senkit. Viszont lebeszélni se akarom azokat akik a láda által nyújtott praktikumra és plusz előnyök miatt beruháznának egyre... A methodos versenyzés során szerintem nem az az elsődleges szempont, hogy foteled, vagy ládád van, ha nem az hogy megfelelően használd ki azt ami van.- A horgászállásodat, ha egy mód van rá a vízzel szemben állítsd fel. Elég ha botot elfordítod oldalra, nem kell az egész állásodat így kialakítanod! Ha szemben ülsz a meghorgászott területtel jobban meg fogod tudni figyelni mi történik a vízen, merre mozognak a halak.

- Tanulj meg ülve horgászni! Az igazán pontos dobásokat mindig ugyan arról a fix pontról, ülve lehet a legprecízebben végrehajtani. Minél ritkábban hagyd el az állásod, így pontosabb és gyorsabb a horgászat! Persze ha bizonyos táv fölé kell dobni, vagy nagy testű halat fárasztani, esetleg terepakadály miatt, ha szükséges ne habozzunk felkelni a székből/ládáról!

- Ahhoz, hogy minél ritkábban kelljen elhagyni a helyedet, azt úgy kell berendezni, hogy minden kézre essen. Az etetőanyag, a csalik, a szerelékek, aprócikkek, a merítőháló és a haltartó is!

Melyek azok a legalapvetőbb kiegészítők, amiket mindenképpen be kell szerezni?

a, tálca az etetőanyagok, csalik tárolására
b, feederkar vagy nyéltartó
c, ernyőtartó.Mire helyezzük el a feederbotot?

Két eshetőségre kell felkészülnünk. Ha a vízparton a talaj lehetővé teszi én mindig a leszúrható első bottartó pártján állok. Ez minden esetben stabilabb, mint a feederkarok, melyekre mindenképpen kihat a mi mozgásunk a horgászálláson. A székre/ládára szerelt nyéltartó sokkal stabilabb, mivel igen rövid, így a nyélnél minden esetben ezt szoktam alkalmazni. Ha a talaj nem teszi lehetővé a leszúrást, jöhet a feederkar, amelyek közül a kétpontosak természetesen jóval stabilabbak. A feederkar egy tripoddal is kiváltható ilyen esetben.A Bottartófejek:

Az ideális bottartófej kiválasztása is igen fontos kérdés. Lehetőleg kerüljük az egypontos fejeket. Egy többállásos fej nagyon hasznos, mert az orsó tekerése nélkül is rá tudunk feszíteni a spiccre a bot arrébb helyezésével. Illetve más irányokat is meg tudunk horgászni a tág botelhelyezési lehetőségeinknek megfelelően. Jó, ha szivacsos, de még fontosabb, hogy heves kapások esetén is megfelelően tartsa meg a botot, ne kelljen fürödni.

Botok:

A használni kívánt botsor összegyűjtését is célszerű tervszerűen végezni. Hogy milyen botsorra lesz szükségünk azt két fő tényező határozza meg. Ezek:
-a meghorgászott vizek adottságai szerint támasztott követelmények
-saját horgászati stílusunk.

Itt írnék néhány példát.

A, Ha valaki nagyobb vizeken tervez többnyire horgászni, ahol nagyokat kell dobni és viszonylag nagyok a halak, továbbá ritkán szeretne kis vizeken vagy kisebb halakra horgászni, az alábbi sor fedi le az igényeit:
1db 3.3light feeder-1db 3.6medium feeder-2db 3.9 heavy feeder-2db 4.2 heavy/extra heavy feeder.

B, Ha valaki „mindenevő”, kisebb és nagyobb vizeken is kipróbálná magát az alábbi összeállítás az ideálisabb:
1db 3.3light feeder-2db 3.6medium feeder-2db 3.9heavy feeder-1db 4.2 heavy/xh feeder

C, Ha valaki a finomabb pecát érzi az ő világának és csak ritkán látogat el a nagyobb vizekre:
2db 3.3light feeder-2db 3.6medium feeder-1db 3.9heavy feeder-1db 4.2 heavy/xh feeder.

Ezeket a 6db-os sorokat tartom az ideálisnak method versenyzésre. Ahhoz hogy valaki kipróbálja ezt a műfajt természetesen nem kell 6db bot, illetve az sincs tiltva hogy valaki többet vásároljon, de ha tervszerűen építkezünk, a saját stílusunkhoz igazított 6db-os sorral egy idő után bármelyik vizet meg tudjuk horgászni!

A 3méteres és rövidebb botokról:

Ilyen botokra csak egészen apró vizeken vagy szűk nádnyiladékokban, esetleg fák alatt lehet szükségünk. A 3.3as hosszt azért szeretem jobban, mert ezen eseteket leszámítva ugyan úgy lehet vele kényelmesen közelre horgászni, ugyanakkor univerzálisabban használható és a hal jobban irányítható vele!

Miért fontos 2db ugyan olyan bot?

Az általunk gyakrabban horgászott távokra mindenképpen 2db botot kell készenlétben tartanunk, egyforma kiakasztással. Az egyik bármikor szakadhat vagy gubancolódhat, másrészt a másikat meg tudjuk csalizni amíg a másik bent várja a kapást. Az OB szabályzatban ez ugyan tiltott, de az amatőr versenyeken hasznos dolog a botforgatás! Két ugyanolyan bottal a legegyszerűbb pontosan egy helyre horgászni.

Hogyan válasszunk botot?

Versenyzésnél a bot igen nagy igénybevételnek van kitéve. Rengeteg dobás, sok fárasztás, ami időre megy. Jó ha könnyű, de annyi anyag azért legyen benne, hogy bírja ezeket az igénybevételeket. Pontos típusokat nem fogok mondani, válasszunk olyan darabot ami kézbe véve elnyerte a tetszésünket, és a pénztárcánk is megbirkózik vele. Ha peca közben is bizonyít, akkor már megvehetjük a párját is.
Az igazán pontos dobásokat karbon spiccekkel lehet végrehajtani. Erre figyeljünk oda, bármilyen érzékeny is egy üvegspicc, puhasága egyértelműen a pontosság rovására megy!
Az etetőbotra majd egy másik részben térünk ki.

Orsók:

Az orsóknál sok újat nem tudok elmondani. Precíz első fék, széles fémdob, lekerekített klipsz, minimum 3-4csapágy, korrekt zsinórprofil, az adott bothoz passzoló méretezés.. A nyeletőfék előny, de csak ha nem nehezíti el értelmetlenül az orsót. Mivel közelről kell figyelnünk egy botra, a sima elsőfék sincs hátrányban. Azonos botokon azonos orsók is igen hasznosak, egy típus használatát könnyebb megszokni, mind dobáshoz, mind fárasztáshoz.Merítő nyelek és fejek:A finomszerelékes horgászatban a versenyzők általában a minél könnyebb és ezáltal gyorsabb fejeket és nyeleket részesítik előnyben. Methodozásnál lényegesen nagyobb átlagsúlyú halakat kell merítenünk picit ritkábban, így a strapabíróság ill. a fej megfelelő mérete is fontos tényező. Viszonylag könnyű, de strapabíró nyél és a kárásztól az akár 8-10kilós pontyig alkalmas merítőfej tűnik az ideális alapfelszerelésnek, a többféle hosszban való használhatóság sem hátrányos tulajdonság. Az 55cm átmérő körüli fejek tűnnek az ideálisnak ehhez a pecához. Fontos az igen sűrű hálóméret, hogy a csalink ne férjen át a háló szemei között. Így nem fogja leverni a háló a csalit minden merítésnél a tüskéről! Bevallom a gumírozott fejeknél én még nem tapasztaltam annyi előnyt, mint ami a termékleírásokban szerepel. Szakáll nélküli horgot használva megszűnik a horog merítőbe „ragadásának” problematikája.

Üdvözlettel:

Szekeres Tibor

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére