Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Method feeder forradalom - hogyan tovább?

Method feeder forradalom - hogyan tovább?
Nyílt levél a magyar method feeder horgászközösséghez! Három év telt el a Method forradalom c. könyv kiadása óta. Nézzük, mi történt eddig, mi következhet ezután?Method feeder forradalom – hogyan tovább?

- nyílt levél a magyar method feeder horgászközösséghez -

Bedobás – kapás – fárasztás, sokszor egymás után. Így foglaltuk össze a method feeder módszert egyetlen mondatban. A 2014-es Method forradalom című ismeretterjesztő könyv (aminek ez a monda a borítóján is szerepelt) mára már 2000 példányban kelt el. Sok sok horgásztársunkat „térített” át a tavi horgászat izgalmas és mozgalmas oldalára. Igazolva láttuk a belefektetett energiát, holott sokan mondták, hogy mit akarunk, hisz a módszer nem új, a lényege ismert, elérhető, stb. Mégis, hamar kiderült, hogy a "hallottam már" és a "csinálom" között hatalmas különbség van! A method feeder technika ismertsége az elmúlt 3 évben óriásit nőtt - mi sem bizonyítja ezt jobban pl. a tradicionális bojligyártó márkák kínálatában nagyon komoly feederes csalipaletták jelentek meg...

Ebben a kis memoárban először áttekintem, hogyan fejlődött, mit adott a method forradalom elmúlt 3 éve, majd arra biztatok az érdeklődő közönséget, hogy közösen találjuk ki: hogyan tovább?Kis lapos kosár, alacsony műanyag bordákkal. Rövid horogelőke. Gyorsan felhősödő minőségi etetőanyag. Csalitüske. Nem új dolgok ezek, már akkor sem voltak azok. Sokak számára mégis ismeretlenek voltak itthon, és -tettük fel a kérdést: miért? – ez volt az ok, ami miatt életre kelt a „forradalom”, a szájról-szájra, facebook üzenőfalról, üzenőfalra terjedő módszer ajánlás.

Mi minden történt eddig? Method party-kat szerveztünk, ahol közvetlenül meg lehetett tapasztalni a módszert, ki lehetett próbálni az eszközöket, meg lehetett osztani a tapasztalatokat. A horgászcikk vásárokon (FEHOVA, őszi, tavaszi HORGÁSZSHOW, PONTYSHOW) hirdettük az igét, előadásokat tartottunk a színpadon, kiselőadásokat pedig a standunkon. Cikkek sokasága íródott a témában. Sokan, sokat tettetek a vízpartokon is módszer népszerűsítéséért, bemutatót tartva, kosarat, method mixet kölcsönadva, győzködve barátot vagy szomszédot.

Pedig mennyire nem egyszerű dolog abbahagyni a megszokottat, váltani egy új, még ismeretlen technikára! Nézz Te is kicsit magadba: az életed más területén könnyen váltasz, lazán cserélsz? Egy fogkrémet, fodrászt vagy … férjet/feleséget (hogy f-betűseket mondjak)? Attól függően, hogyan megy ez neked, lehetsz úttörő, korai követő vagy kései követő vagy akár lemaradó – mondja a újdonsághoz való viszonyról a szakirodalom. És mindebben ami a legérdekesebb, hogy ha a szívünkre tesszük a kezünket, nem feltétlenül növeli, csökkeni a vízparti élményt, hangulatot a sikeres technika!
Tényleg jobban érzed magad, ha pl. a legújabb etetőkosárral horgászol?

A method forradalom azt hirdeti, igen! A metodisták szája felfelé görbül, amikor a töltővel kipréselt csábítóan gömbölyű töltetre pillantanak – arra gondolva: mindjárt halat fogok! A forradalom azt kéri: válts! Lépj szintet a technikában és szintet fogsz lépni az élményben, örömben is! Azt mondja, mondjuk, hogy a módszer kibővíti az élmény-teret, 2-3 darab hal megfogása helyett 20-30 kilót merítesz (rossz esetben) és izomlázzal mész haza.

Egy kis kitérőt tennem kell, hiszen ez a gondolatmenet már a Horgász-Zóna létezéséhez is kapcsolódik. Mi ugyanis a Horgász-Zónában abban hiszünk, hogy a horgászat az a gyönyörű, teljességében felfoghatatlan szépségű tevékenység, aminek a műveléséhez és megéléséhez hozzátartozik a folyamatos fejlődés! Mi végre mész ki alkalomról alkalomra, ha mindig ugyanazt csinálod, ugyanoda jutsz el vagy az (egyesek szótárában ugyan nem létező) horgászszerencsére fogod a történteket? Hogy egy mindennapi hasonlattal éljek: rendszeresen kimész a buszhoz, de sosem szállsz fel. Vagy egy még jobb: megveszed a havi bérletet, de nem jársz edzőterembe. Megveszed a doboz cigit és szívsz egy szálat. Elmész a vidámparkba, de nem ülsz fel semmire. Túrázol az erdőben, felbaktatsz a hegy legtetejére, de nem mész fel a kilátóba. Folytassam?A személyes fejlődés adja a mély (már-már transzcendentális) értelmét ennek a hobbinak. Sokat fejlődtek azok a horgásztársak is, akik a könyvvel együtt kezdték el a method feeder technikát. Ha olvassák e sorokat, bizonyára magukra ismernek azok, aki a "durung" feederekről váltottak a medium, vagy medium-heavy angol botokra. Akik kisebb és szakáll nélküli horgot használnak már csak. Azok, akik már saját recepttel kísérletezgetnek a gyári zacskós kaják használata helyett… és még sorolhatnám. Legyetek büszkék magatokra! Úgy érzem, megtaláltátok a horgászat rejtett szépségeit, értelmének a mélységét.

Jelen pillanatban az online magazinunk method feeder rovatában 109 (bocsánat, ezzel együtt) method feeder vonatkozású cikk található. A Method forradalom – Bedobás, kapás, fárasztás - sokszor egymás után című könyvből elfogyott közel 2.000 darab. A Facebook közösségi portálon legalább 5 ilyen nevű csoport van, amelyben több mint 10.000 tag van.

Mit jelent mindez?
A téma él! Még mindig rengetegen vannak „odaát”, akik nem ismerkedtek meg a method feeder technikával. Mások, akik már így vagy úgy űzik ezt a módszert, az érdeklődés más ás más szintjén vannak. Ez egyértelmű, nem ugyanaz az info kell a kezdőnek, a haladónak, a mesternek – bárhogy is definiáljuk ezeket a szinteket. Inkább azt mondanám, aki „A” pontban van, annak először a „B” pontba kell eljutnia és csak azután „C”-be, böjtje van annak, ha kimaradnak lépcsőfokok! Ugyanakkor, aki már az „E” pontot tapossa, ő az „F”-re tekint és nem vissza a „D”-re.Kedvenc hasonlatom, amikor azt mondom, hogy a professzionális (értsd: sokat versenyre járók) feeder versenyzők a mindennapi pecás Forma-1-es pilótái. Ők azok, akik a legintenzívebb formában, a legnagyobb technikai és szakmai tudással tesztelik le, keverik ki, rakják össze a módszert, csalit, itt derül ki, mi mennyire tartós, mennyire használható egészen a részletekig menően egy-egy termék. Itt alkotják meg a horgászat csúcsmegoldásait.
Két észrevételem van azonban ezzel kapcsolatosan.

1. Vajon ebből az következik, hogy ez a „ZS” pont az útvonaltervben, itt a végcél? Szerintem nem. Legtöbben nem is szeretnének idáig elmenni (hogy maradjunk a gondolatmenetnél), megállnak a „T”-ben, „M”-ben vagy „K”-ban! A hobbipeca tömegsport és ennek speciálisak az igényei, amely nem feltétlenül egyezik a versenysportéval!

2. Vajon tényleg átszivárognak a versenyzők megoldásai a mindennapos használatba? Megvalósul az, ami pl. az autóiparban, hogy előbb (vagy inkább utóbb) egy középkategóriába is átkerülnek dolgok? Szerintem nem. Ami átkerül, az ellesett, kinézett, szájról-szájra terjedő apróság csupán, hiszen ki az a versenyző, aki elárulná a tuti titkait? És lám, a hasonlatom már nem is jó, hiszen a Forma-1-es pilóták nem döntenek, az autógyárak, szponzorok érdeke, hogy a versenyzők által kitesztelt dolgok majd bekerüljenek a tömegtermelésbe. Ezzel szemben akár a hazai, de még a nemzetközi horgászpiacon sem ez a logika, a versenyzők egy-egy gyártó/ forgalmazó/ kereskedő zászlaja alatt mozognak, ám nem a verseny során használt megoldások, hanem csak a versenyeredmény által keletkezett image, tekintély, legitimáció kerül át a márkára. Egy mondatban: „ha ezzel a márkával horgászol, akkor Te is (képzeletben) versenyszintű eredményeket érhetsz el”! Ugye látszik a turpisság?

***

Innentől már csak azok olvassák, akik szeretnének kicsit többet beletenni, akiknek nem elég, ha kimennek a vízpartra, ücsörögnek, halat fognak majd hazamennek. Azok akiket érdekel, hogy egy maradandó projekt részesei lehetnek!

Mi a ’Method forradalom bedobás, kapás, fárasztás – sokszor egymás után!’ című könyvet azért írtuk, hogy a horgásztársadalom a módszert még nem ismerő részéhez juttassuk el ezt a tudást. Azt szeretnénk, ha az intenzív vizeken vagy holtágakban, tavakban horgászók olyan módszerrel horgásznának, amely jelentősen megnöveli az esélyeket!
Nem kerülte el a figyelmünket, hogy mások is végeznek ilyen tanító, bemutató jellegű munkát és természeten tudjuk, mennyire rengeteg sok termékbemutató is található pl. az interneten. Ugyanakkor mindezek különálló dolgok, az érdeklődő horgásznak sok helyen kell utánanéznie, ha valamiről átfogó képet szeretne kapni. Ráadásul néhol marketing szempontok árnyalják a valóságot. Sokszor meg az a gond, hogy összezavarodik az infok sokaságában.

A legeslegjobb az lenne, ha létrejönne egy közös tudáshalmaz, egy olyan „asztal, amire bárki betehet és bárki levehet”. Egy olyan folyamatosan bővülő, tematikusan rendezett dokumentum, ami összességében és részleteiben is hasznos információkat nyújt az odalátogatónak?Alkossuk meg a method feeder módszer hazai tudástárát, öntsük formába mindazt, amit közösen tudunk, mindezt olyan módon, amely mindenkihez el tud érni! Készüljön el a NYÍLT SZERKESZTÉSŰ METHOD FEEDER TUDÁSTÁR ("Method wiki"), amely folyamatosan bővül, kristályosodik és ahol könnyen, gyorsan lehet tanulni, vagy tudást frissíteni, tájékozódni vagy utána olvasni dolgoknak.

A dokumentum témakörök köré szerveződne, aminek az alfejezeteiben bontakozna ki a tudnivaló. A szerkesztésnél (a nyilvánvaló formai, stilisztikai, stb. követelményeken kívül) a demokratikus elvek érvényesülnének, akár a normál wikipédiánál. Az alapvető, definíció jellegű dolgokon túl minden irányzat, gondolat helyet kap, amelyet a szerkesztő közösség elfogad. Egy vezérelv van, az pedig a lapos method feeder kosár használata (a hagyományos értelemben vett bordás kosaras – belenyomott horgos megoldást ebben a projektben nem tárgyaljuk).

Felkeltette az érdeklődésed? Hasznosnak találod? Billentyűzetet ragadnál?

Ha részt vennél egy ilyen projektben, kérlek, 2016. DECEMBER 31-IG jelezd a szándékodat a nagy.lajos@horgasz-zona.hu email címen az elérhetőségeid megadásával. Azt is megköszönöm, ha továbbítod ezt a felhívást olyan ismerősödnek, akit érdekelhet.Csináljunk valami hasznosat, maradandót!

#MethodForradalom2
#Megtobbkapas


A töltögetős kosár legyen veletek,
Lajos


KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére