Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • FIIISH csalik
  • Pro Natural Fine lake dark
  • Hanatu szuper távdobó kosár

Method feederezés ősszel

|

Friss horgászélményem, hogy egy kis egyesületi tavon a Preston Banjo kosaras finom method végszerelékem a pontyok számát tekintve 4:0-ra agyonverte a nyáron kemény ellenfélnek bizonyult bordás kosaras szerelékeket. Miért?

Hogy milyen jó így ücsörögni  - nincs rá szó!
Hogy milyen jó így ücsörögni - nincs rá szó!


Egy kis akció
Egy kis akció


Az őszi method feederes ajándéka
Az őszi method feederes ajándéka


Nézzük meg a döntő pontokat:

1. Kisebb adag etetőanyag:

A pontyok, keszegek már nem habzsolnak, nincs akkor kajaigényük mint nyáron. Ha túletetünk egy helyet, akkor búcsút mondhatunk még a kapás esélyének is. Az én példám jól alátámasztja ezt, mi történt? Egymás mellé dobáltunk bordással és a banjoval, kb. 3 méter volt a távolság. A banjoba diónyi 3mm Dynamite betain green pellet, míg a bordásba kukoricás alapú, jó minőségű etetőanyag került – jó maréknyi. Rövid időn belül kijött 3 ponty a banjo-s bottal, majd a bordással is odadobáltunk, hátha csak ott vannak a halak. Még egy ponty jött a banjora, aztán már csak keszegek… kb. 10-10 dobás telt el és már telítődött a pálya az etetéssel!

A kosártöltés művelete mindössze ennyi
A kosártöltés művelete mindössze ennyi


2. Kisebb horog, vékonyabb előke, gumizott method kosár

Mindez nem újdonság, de ettől függetlenül komolyan kell venni! Ehhez persze a botunkat is le kell finomítani, a heavy távdobó feederek itt már durungnak számítanak, és akár már bevágáskor elszakadhat az előkénk. A csalizásnál is rá lehet menni a kisebbre, vicces hüvelykujj szabálynak tűnik, de ahány fok van Celsiusban, megfelezem és annyi milliméteres csalival horgászok :)

Ezzel együtt a horogméret is lecsökken, a csali súlyával arányosan! Nem szabad, hogy a nehéz horgom gyanús mozgásúvá tegye a csalimat. És ugye, akkor már az előke vékonyítása se maradhat el, sőt a biztonság kedvéért tegyünk fel gumit :). Hidegben gyakran segít a kapás kicsikarásában, ha hosszabb előkét kötünk.

Az eredmény pedig egy jól akadt potyka
Az eredmény pedig egy jól akadt potyka


Nem kell félni az akadástól és fárasztástól! Mivel a szerelésünk minden alkatrészét egy irányba változtattuk, a harmóniájuk megmarad – csak a mozdulatainkat kell hozzá igazítani. A hátradőlős bevágásokat, agresszív fárasztást felejtsük el!

3. Melegebb részek

A wellness hotelekben is meleg vizekben ücsörögnek a legtöbben, így van ez a halakkal is a hideg beálltával. Keressünk ilyeneket! Például a mély részek lassabban melegednek és hűlnek. Ezekre a helyekre behúzódhatnak a pontyok, érdemes beledobálni. De tapasztalataim szerint, ahol nyáron vízinövény volt, télen is jó haltartók! Akadósabb terep ugyan, de késő őszig jó horgászhelyek – csak meg kell jegyezni, hol volt hínármező, tökleveles :)

4. Kevesebb halliszt, több keksz

A halliszt nagyon értékes tápanyagforrás a pontyoknak, akik eredendően a fehérjetartalmat szeretik benne. Amíg többet mozognak, többre is van szükségük, de amikor kevesebbet… – ez az összefüggés érvényes ősszel és télen! Olyan ez mint én meg a sör: télen csak akkor iszom, ha muszáj. Váltsunk a kekszes/piskóta alapú etetőanyagokra, és csökkentsük le a halliszteset.

Egy jó választás 'őszire'
Egy jó választás 'őszire'


5. Dobások gyakorisága

Ahogy a hidegben minden mozgás lelassul, a dobások számát is ritkítsuk. Nyáron 10-15 percenként érdemes felnézni a method szereléket (hogyhogy nincs kapás?!), ősszel és télen több időt kell hagyni a pontyoknak. A kajánk is lassabban oldódik le, és a vízben is kisebb sebességgel terjed az információ.

Mindezekkel együtt methodra fel! Tökéletes horgászmódszer választás a hideg időkre, nem hagy majd kapás nélkül. Nem kell bezárkózni tavaszig, aki nyáron horgász, legyen télen is horgász!

Emésszétek szavaim súlyát: A túl sok otthonlétnek mindig házimunka a vége!!!

...én szóltam...
...én szóltam...


Köszönöm a figyelmet,
Lajos

utolsó kép forrása: simplysenia.com
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó