Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Methoddal Maróton

Methoddal Maróton

Budapesthez közeli élővíz, kényelmes helyfoglalással, jó halakkal! De hogyan érdemes ott horgászni? Oláh Tomi kollégánk ötleteit olvashatjátok!

Az utóbbi pár évben a Pilismaróti-öböl a busáiról vált híressé. A fél ország ide jár erre a halra horgászni, pedig ez a vízterület rengeteg más békéshalat is rejteget, amelyekre egy kis felkészüléssel eredményesen lehet horgászni.

Távolság és módszer

Legeredményesebbek hosszú dobásokkal lehetünk. Az öböl halai inkább bentebb tartózkodnak. A mostani horgászatomat is körülbelül 80 méteren kezdtem. Ezt a távot meghorgászni legpontosabban method kosárral lehet. Előfordul, hogy kiáll partközelbe a hal és hosszú előkével élmény pecában lehet részünk, de ez lutri. Ha biztosra akarunk menni, elő a távdobó botokkal!

A method szinte mindig beadja
A method szinte mindig beadja

Etetőanyag, csali

Methodos pecánál nem kell vödörszámra etetőanyagot kevergetni. Inkább a kevés, de minőségi kaját preferálom. Ha már egyszer lejutok a vízpartra, fogjak is halat! Legtöbbször tényleg az etetőanyag megválasztása a siker kulcsa!

Ennek a fele is elég egy napra
Ennek a fele is elég egy napra

Erre a napra fél kiló F1-et és fél kiló Pro Natural Bream-et kevertem. Az F1 tartalmaz hallisztet, épp amennyi nekünk kell. A vadvízi testesebb halak is szeretik a halas kaját. A Bream-nek nagyon kellemes karamellás illata van. Ütős keszeges-pontyos keverék!

Mindig áttörjük!
Mindig áttörjük!

Adalékként tettem hozzá két marék löszös agyagot is. Ez csinál egy kis "füstöt" amiért a keszegek odavannak, illetve nehezebben mossa el az állandóan lötyögő, áramló víz az etetésünket. Ezt az egészet megszíneztem fekete etetőanyag festékkel. Nagyjából annyit raktam bele, hogy olyan színe legyen a keveréknek, mint a mederfenék. Hogy találjanak az odaérkező halak valami darabosabbat is, ami ottartja őket, egészen kevés fluo morzsát, és főtt kendert is tettem az etetőanyagba.
A fent leírt kajamennyiség egy botra bőven kitartott a 6 órás horgászatom végéig, pedig azért elég sűrűn dobáltam.

Csaliként most a 8 mm-es Juice Wafters-ből a sárga és a narancssárga jött be leginkább.

A narancssárga kellett neki
A narancssárga kellett neki

Horgászat, halak

Első dobásnál kiakasztottam a klipszet olyan távon, amit még kényelmesen és pontosan el tudok érni. Ez nagyjából 80 méter volt. Nem szoktam alapozó etetést végezni, inkább 5 percenként újradobok, hogy folyamatosan kerüljön be az etetőanyag.

Kapásra várva
Kapásra várva

Negyed órán belül érkezett az első kapás, egy fél kilós dévér volt rám kíváncsi. Ezután szinte minden bedobásnál halam volt. Leginkább dévérek jöttek, de ugrott be kárász, bodorka, karikakeszeg is. Három pontyot is fogtam: két picit, és egy 3 kiló körüli gombóc tükröst. Örömpeca volt a javából! Egyébként ezt szeretem az öbölben. Ha kapásom van nem tudhatom, hogy ki lesz a tettes! Most épp nem jött, de lehet fogni még jászkeszeget, szilvaorrút, nagy lapát dévéreket, és gyakorlatilag felolvashatnám a Magyar Haltani Társaság faj határozóját... :)

Szép bodorkák is lakják az öblöt
Szép bodorkák is lakják az öblöt

Hopp egy karcsi
Hopp egy karcsi

Pontyból sincs hiány
Pontyból sincs hiány

Busakérdés

Ha az ütemes keszegfogás hirtelen leáll, annak egy oka lehet: odaáll a busa az etetésre. Apróbb beleúszásaikkal elárulják magukat. Ilyenkor két dolgot tehetünk: az egyik, hogy az etetés környékére dobunk. A kajáról elzavart keszegek nem mennek messze, általában az első máshova érkezett dobásnál már kapásunk lehet. A másik megoldás az kicsit izgalmasabb! Csalinak fel egy pop-up, és kapaszkodj!

Nyilván az utóbbit választottam én is, amikor leálltak a kapások. Nagyobb horog fel, csalitüskére Juice pop-up, és bedob. Alig raktam le a botom a tartójába és már csavarta is el a spiccet a busa. A 7 kiló körüli halat nagy élmény volt kifárasztani az új Middy Power Phase botommal. :)

Planktonfaló Hófehérke
Planktonfaló Hófehérke

A busa fárasztásánál kiakasztottam a klipszet, így már nem nagyon sikerült visszatalálni az etetésre. Sötétedett is, inkább eljöttem.

Nem egyszerű víz a Pilismaróti-öböl, de ha kicsit rákészül az ember, sok szép halat lehet fogni. És akkor még a ragadozó halak horgászatáról nem is beszéltünk... :)

Viszlát!
Viszlát!

 

Oláh Tomi

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére