Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Methodos kispontyok

Methodos kispontyok
Bene Jani legújabb beszámolójában leírja hogyan próbálta ki először a kiakasztott zsinóros method feeder horgászatot. Milyen jól is telik a horgásznap, ha állandóan fárasztasz! :)
Methodos kispontyok

Észre sem vettem, milyen gyorsan eltelt a nyár. Már augusztus vége volt, mikor hosszú idő után ismét a tóparton pakoltunk Sanyi barátommal. Egész jól indult a szezon, de a július-augusztus már nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Kicsit több meló a tervezettnél és lényegesen kevesebb horgászat. De most indul a peca igazán!

Megbeszéltük, hogy most nem a nagyobb pontyokat kergetjük. Olyan általunk ismert tópartra megyünk, ahol inkább kisebb pontyok a jellemzőek, de abból jó sok van! A gödöllői Carplove Park kistavaira indultunk, ahol végül a Bumeráng tó partjához ültünk (a Roky tavon egy nyári tábor gyerekei horgásztak).

Az odavezető úton Sanyi azt fejtegette, hogy először a matchbotját rakja össze és az úszós módszerrel vallatja a vizet, de nem zárkózik el a feederezéstől sem. Én maradtam a jól bevált method feederezésnél, variálva egy számomra új megoldással.

Már többször olvastam a kiakasztott klipszes pontos horgászatról. Mindig ugyanaz a távolság mindig ugyanaz a hely, érdemes lenne kipróbálni. Eddigi horgászataimon azért nem próbáltam, mert egy igazi methodos kirohanós kapás után, ha zsinórt kér a hal, mindig az jutott az eszembe, hogy elszakad addigra, amire én valahogy kiakasztom a helyéről. De most megtaláltam a megoldást egy ügyes zsinórklipszes orsóban, amit most ki is próbáltam.

Nem készültem távoli horgászatra, ezért felszerelésemet is úgy állítottam össze:

1.

- Daiwa Yank & Bank 3,3m feeder bot
- Shimano Baitrunner X Aero 4000 FA orsó
- Asso ultra cast 0,20 mm-es zsinór
- GURU Hybrid inline feeder 24gr mini kosár
- GURU speed bead kapocs
- GURU QM1 horog 12 es méretben

2.

- Daiwa Windcast 3,0m picker bot
- Carptek ACS 4000 FS orsó
- GURU Pulse line 5lb zsinór
- Preston inline method feeder 15g kosár
- kapocs, horog ugyanazEtetőanyagokat nem variáltam nagyon. Két különbözőt készítettem elő: az egyik egy 2 mm-es method pellet, amit natúr gondoltam felhasználni, a másik a Bait Tech Special G green. Ez az igazi methodos etetőanyag mostanában a favoritom, ezért nem is volt kérdéses a bekeverése! Csalinak a Stég smoke ballokat használtam 8 mm változatban. Keresőhorgászattal kezdtem. Próbáltam rövidtávon a nádfal elé, hosszabbakat a kidőlt fa mellé, de nem is volt időm mindent kipróbálni, mert Sanyi a matchorgász pontyot fogott!


Örülés, horogszabadítás, fotózás, visszaengedés, mehet tovább a peca! Ezután az én perceim jöttek! Fogtam keszeget, kárászt, és végre pontyot is!


Sanyi is átváltott a feederezésre. Odaköltözött közvetlen mellém, így kicsit korlátozva lett a hely ahova dobálhattam, de ezt egy pillanatig sem zavart, mert úgy éreztem, hogy megvannak a pontyok. Nem gondoltam reggel, hogy a tó közepén a nyílt vízen találom őket, de több kapásom is volt onnan! Így elérkezettnek láttam az időt, hogy kiakasszam a klipszet és mindig próbáljam tartani az irányt, a távolság adott volt. Természetesen kiakasztás után megjelöltem a zsinórt, hátha kiakad a klipszelés egy nagyobb halnál. Folyamatos bedobás-kapás-fárasztás következett, áttértem az egybotos pecára. Hihetetlen volt az eredmény! Nem is számoltam a halakat, amik ugyan nem voltak nagyok, de kis harcias potykák voltak, ami igazán szórakoztató volt. Egy idő után Sanyi is belelendült a halfogásba, volt is olyan pillanat mikor három bot is a parton volt!

Párosan szép az élet!
Párosan szép az élet!


Annyira belelendültünk, hogy nagyon nem is számoltuk a halakat. Sanyi fogta úszóval és feederrel is, én meg három percenként nyúltam a botért, mert majdnem leugrott a helyéről. Nagyon meggyőző volt ez a pontos horgászat, igazán nem is értem eddig miért féltem kipróbálni! Alig várom, hogy nagyobb halakkal is kipróbáljam, kíváncsi vagyok, ott is sikerülne ennyire összeállítani a pontos folyamatos etetéssel egy helyre a pontyokat.
Reggel is sejtettük, hogy jó nap lesz, ezért szeretünk ide járni, de így a vége felé már sajgott mindenünk a sok fárasztástól. Kívánom, hogy nektek is legyen olyan élményben részetek, mint nekünk. Igaz volt egy kis segítségünk is!


Görbüljön nektek is!

Bene Jani
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére