Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Methodos kispontyok

Methodos kispontyok
Bene Jani legújabb beszámolójában leírja hogyan próbálta ki először a kiakasztott zsinóros method feeder horgászatot. Milyen jól is telik a horgásznap, ha állandóan fárasztasz! :)
Methodos kispontyok

Észre sem vettem, milyen gyorsan eltelt a nyár. Már augusztus vége volt, mikor hosszú idő után ismét a tóparton pakoltunk Sanyi barátommal. Egész jól indult a szezon, de a július-augusztus már nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Kicsit több meló a tervezettnél és lényegesen kevesebb horgászat. De most indul a peca igazán!

Megbeszéltük, hogy most nem a nagyobb pontyokat kergetjük. Olyan általunk ismert tópartra megyünk, ahol inkább kisebb pontyok a jellemzőek, de abból jó sok van! A gödöllői Carplove Park kistavaira indultunk, ahol végül a Bumeráng tó partjához ültünk (a Roky tavon egy nyári tábor gyerekei horgásztak).

Az odavezető úton Sanyi azt fejtegette, hogy először a matchbotját rakja össze és az úszós módszerrel vallatja a vizet, de nem zárkózik el a feederezéstől sem. Én maradtam a jól bevált method feederezésnél, variálva egy számomra új megoldással.

Már többször olvastam a kiakasztott klipszes pontos horgászatról. Mindig ugyanaz a távolság mindig ugyanaz a hely, érdemes lenne kipróbálni. Eddigi horgászataimon azért nem próbáltam, mert egy igazi methodos kirohanós kapás után, ha zsinórt kér a hal, mindig az jutott az eszembe, hogy elszakad addigra, amire én valahogy kiakasztom a helyéről. De most megtaláltam a megoldást egy ügyes zsinórklipszes orsóban, amit most ki is próbáltam.

Nem készültem távoli horgászatra, ezért felszerelésemet is úgy állítottam össze:

1.

- Daiwa Yank & Bank 3,3m feeder bot
- Shimano Baitrunner X Aero 4000 FA orsó
- Asso ultra cast 0,20 mm-es zsinór
- GURU Hybrid inline feeder 24gr mini kosár
- GURU speed bead kapocs
- GURU QM1 horog 12 es méretben

2.

- Daiwa Windcast 3,0m picker bot
- Carptek ACS 4000 FS orsó
- GURU Pulse line 5lb zsinór
- Preston inline method feeder 15g kosár
- kapocs, horog ugyanazEtetőanyagokat nem variáltam nagyon. Két különbözőt készítettem elő: az egyik egy 2 mm-es method pellet, amit natúr gondoltam felhasználni, a másik a Bait Tech Special G green. Ez az igazi methodos etetőanyag mostanában a favoritom, ezért nem is volt kérdéses a bekeverése! Csalinak a Stég smoke ballokat használtam 8 mm változatban. Keresőhorgászattal kezdtem. Próbáltam rövidtávon a nádfal elé, hosszabbakat a kidőlt fa mellé, de nem is volt időm mindent kipróbálni, mert Sanyi a matchorgász pontyot fogott!


Örülés, horogszabadítás, fotózás, visszaengedés, mehet tovább a peca! Ezután az én perceim jöttek! Fogtam keszeget, kárászt, és végre pontyot is!


Sanyi is átváltott a feederezésre. Odaköltözött közvetlen mellém, így kicsit korlátozva lett a hely ahova dobálhattam, de ezt egy pillanatig sem zavart, mert úgy éreztem, hogy megvannak a pontyok. Nem gondoltam reggel, hogy a tó közepén a nyílt vízen találom őket, de több kapásom is volt onnan! Így elérkezettnek láttam az időt, hogy kiakasszam a klipszet és mindig próbáljam tartani az irányt, a távolság adott volt. Természetesen kiakasztás után megjelöltem a zsinórt, hátha kiakad a klipszelés egy nagyobb halnál. Folyamatos bedobás-kapás-fárasztás következett, áttértem az egybotos pecára. Hihetetlen volt az eredmény! Nem is számoltam a halakat, amik ugyan nem voltak nagyok, de kis harcias potykák voltak, ami igazán szórakoztató volt. Egy idő után Sanyi is belelendült a halfogásba, volt is olyan pillanat mikor három bot is a parton volt!

Párosan szép az élet!
Párosan szép az élet!


Annyira belelendültünk, hogy nagyon nem is számoltuk a halakat. Sanyi fogta úszóval és feederrel is, én meg három percenként nyúltam a botért, mert majdnem leugrott a helyéről. Nagyon meggyőző volt ez a pontos horgászat, igazán nem is értem eddig miért féltem kipróbálni! Alig várom, hogy nagyobb halakkal is kipróbáljam, kíváncsi vagyok, ott is sikerülne ennyire összeállítani a pontos folyamatos etetéssel egy helyre a pontyokat.
Reggel is sejtettük, hogy jó nap lesz, ezért szeretünk ide járni, de így a vége felé már sajgott mindenünk a sok fárasztástól. Kívánom, hogy nektek is legyen olyan élményben részetek, mint nekünk. Igaz volt egy kis segítségünk is!


Görbüljön nektek is!

Bene Jani
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgász-Zóna outlet - bemutató

Horgász-Zóna outlet - bemutató

2022. január 21. - Horgász-Zóna
Jókívánságok 2022-re!

Jókívánságok 2022-re!

2021. december 31. - Horgász-Zóna
Év végi nyitvatartásunk

Év végi nyitvatartásunk

2021. december 19. - Horgász-Zóna
Csukázás a Tisza-tavon

Csukázás a Tisza-tavon

2021. december 01. - Nagy Róbert
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor
Októberi Tisza-tó

Októberi Tisza-tó

2021. november 03. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére