Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Mi a wafters - Horgász-Zóna állásfoglalás

Mi a wafters  - Horgász-Zóna állásfoglalás

Mostanában sokan kérdezik tőlünk, hogy mi is az a wafters valójában? A csaligyártók kínálatának erdejében, nem nehéz eltévedni, köszönhető ez annak, hogy sajnos van egy kis összevissza beszélés a témában... Ebben a cikkben leírjuk, mi mit tekintünk waftersnek.

Azt gondolom, hogy ma már nem képezi különösebb vita tárgyát, hogy a csalink elhelyezkedése a mederfenéken mennyire meghatározza horgászatunk sikerességét. Főleg a telepített tavakon látszik, hogy a sikert a kudarctól sokszor a csali felkínálása már önmagában meghatározza. Saját tapasztalataink, a vásárlók visszajelzései valamint a horgászat őshazájának számító angol szakma is visszaigazolta, hogy a kapások gyakorisága drámaian változik a jól felkínált csalival.

A 'wafters' típus egy ideje már az itthon is elérhető kínálatokban is szerepel. Fontosnak tartjuk, hogy tisztázzuk, mit tekintünk annak, hogy Téged a vízparton ne érjen meglepetés. Mi ez pontosan?

Mi az a wafters?

Legkönnyebben úgy érthető meg ez a típus, ha a süllyedő, mederfenéken maradó valamint a lebegő (pop-up) csalik közötti átmenetként képzeljük el. A mi értelmezésünk teljes mértékben megegyezik Ali Hamidi Korda horgász definíciójával, aki az elsők között "balanced waftersnek" hívta ezt a típust. A megnevezés a csali felhajtóerejére utal, azt jelenti, hogy a horog felett billeg/lebeg a hajszálelőkén felkínálva.

Gyorslink a wafter csalikhoz az áruházban!
A süllyedő csali nem csinál mást, mint lesüllyed, fekszik a mederfenéken, vagy a method kosárban, a szétterülő etetőanyag halmon. Nagyon hatásos csaliprezentáció egyenetlen, lejtős, gödrös mederviszonyoknál (nem method). Néhányan tévesen azt gondolják, hogy ez a nagyhalas csalizás. Ez a tévedés annak köszönhető, hogy a fogási eredmények összehasonlításánál nem veszik figyelembe az adott etetési szisztéma alkalmazásának hatását, illetve egy-egy tó halállományának átlagos halméretéből következő lehetőségeket.

A lebegő (pop-up) csali nem csinál mást, mint feljön a víz tetejére, ebben a horogelőke vagy a horog/csalitüske/egyéb nehezék akadályozza csak meg. Természetesen ezeket a csalikat is lent lehet tartani, például egy ólom nehezékkel az előkén (pop-up súly) vagy egy süllyedő csalival alásúlyozva (hóember csalizás). Léteznek kifejezetten nagy felhajtóerejű pop-up bojlik (pl. parafareszelék van bennük), amelyek zigelésre, vízközti horgászatra készülnek, hiszen akár 3-4 méter horogelőkét is meg tudnak emelni.

Nagyon népszerűek és ide tartoznak a sok helyen method pelletnek/bojlinak hívott csalik, amelyek a CSALITÜSKÉVEL vagy magával a horoggal nehezülnek el annyira, hogy nem emelik fel a horgot. Itt azonban nagyon sok múlik a horgászon: be tudja-e lőni a megfelelő súlyozást?

A wafter csali pedig nem csinál mást, mint megemeli a hajszálelőkédet, DE nem emeli el a mederfenékről a horgodat ÉS nem fekszik el a mederfenéken sem. Bármilyen horgot feltehetsz, a kisúlyozást elvégezte helyetted a csali gyártója. Ilyen csalit roppant nehéz gyártani, mivel úgy kell belőni a felhajtóerőt, hogy az fél év múlva, akár egy év múlva is ugyanolyan marad! Ráadásul nem rontja a csali attraktivitását, fogósságát.

A wafter csalikkal elérhető az, hogy például method feeder kosárnál a horog etetőanyaggal betemetve vár, míg a csali "kilebeg" a method mix felé, ott imbolyog, ahogy a halak mozgatják körülötte a vizet. Talán azért hoz több kapást ez a fajta balanszírozottság, mivel ott kínálja fel a csalit, ahol az természetes, de könnyen észre is veszik a halak, mivel kilóg a mederfenékről.

Természetesen a wafter csali csalitüskén is felkínálható. Itt azonban előfordul az, ha túl nehéz a tüske, akkor a wafters csalink már nem úszik, hanem lesüllyed. Vannak olyan waftersek, amelyek elbírnak például egy fine 7 vagy 10mm tüskét, esetleg egy sima 7mm-eset - nem változik nagyon viselkedése, esetleg csak nem áll függőlegesen, hanem ferdén bedől.

Ez a Horgász-Zóna szakmai álláspontja. A webáruházunkban a wafters nevű csaliktól ezt a fajta viselkedést várhatod! Természetesen mi is tanulunk, szívesen veszünk minden, a csalik felhajtóerejével kapcsolatos visszajelzést!

A wafters csalik fogóssága iránti tiszteletből külön termékkategóriát hoztunk létre nekik. Ha kíváncsi vagy a jelenlegi wafters kínálatunkra, katt ide:

Wafters pelletek, bojlik


KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére