Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Micro method feeder technika

Micro method feeder technika
Szekeres Tibi megint egy nagyon hasznos technikát mutat be, úgy nevezi, hogy micro method feeder technika! Amellett, hogy óriási élmény, kifejezetten hasznos tud lenni, amikor nem a nagy testű halak vannak előttünk!
Az "ultralight" methodos peca személyes kedvencem. Szeretem feszegetni a határokat a minél gyorsabb kapás, az izgalmas fárasztás érdekében. Hogy ezt a technikát versenyen is sikeresen alkalmazhassuk, nem árt ha kellően hatékony is, tehát a megakasztott halat reális fárasztási időt követően szákba is tudjuk terelni. Ebben az írásban tehát azt szeretném bemutatni, miként áll össze számomra a micro method technika.

A felszerelés összeállítása

Mindenképpen a bottal szeretném kezdeni. Elsőnek is szükségünk van egy könnyű 3 vagy 3,3 méter hosszú light feederre! Mindenképpen könnyű, karcsú pálcát érdemes választani érzékeny spiccekkel, némi gerinc nem árt neki, de maradjunk az angolos vonalnál. A minőségibb botok által nyújtott könnyebb használatot és fárasztási élményt az olcsóbb darabok nem képesek pótolni, inkább érdemes kicsit (vagy nagyon) spórolni és legalább a 20-30 ezer forintos zónából kiválasztani kedvencünket.


Az orsóval szemben igazán jelentős plusz követelmény nincsen a feederezésben jól működő típusokhoz képest, 30-40-es méret, a bothoz passzoló súly és precíz fék szükségeltetik. Az orsó dobját jó minőségű 18-as monofil zsinórral töltsük fel, fonott dobóelőkére nincsen szükség a kisebb dobósúly és a közeli távolság miatt.


A kosár kiválasztása során ehhez a technikához a "small" mérettartományt választom, a lehető legkisebb gyorskapoccsal, a horogelőke 0.06-os fonott, csalitüskével, a horog 12-14es Preston Pr38-as.

Egy hasznos recept!

Szeretnék itt egyből megosztani egy receptet is, mely tökéletesen passzol a módszerhez. A halak helyre csalogatásához finom etetőanyag felhőre, míg helyben tartásukhoz mikropelletekre van szükségünk.

Vegyünk alapul egy tálka Bait-Tech Sticky Micro Method pelletet!


Áztassuk le 2.5 percig vízzel, majd öntsük le róla!


Tegyünk a tálra rostát, majd szitáljunk hozzá néhány marék Bait-tech Envy Green etetőanyagot!


A fennakadt nagyobb szemcséket most távolítsuk el.


A mix finom szemcséivel panírozott micropellet tökéletes ehhez a finom technikához! A jó formázhatóság érdekében néha nedvesítsünk rá!


A szerelékem: small méretű 15grammos method kosár, 14-es Preston Pr38-as horog, 0.06-os előkén.


A Preston Small töltőszerszámával formázhatók az apró töltetek. Ez a töltő több kosártípushoz is passzol, az apró methodkosárból pl. én mindig tartok néhány Eurostar Flat kosarat magamnál, amellett hogy tökéletesen működik, elvesztése nem fáj annyira, mint a gyári Preston.


A kosár súlya fontos tényező, amellett hogy a csökkentésével egyre finomabbá válik a szerelékünk, ha túl kicsi nem fogjuk tudni megfeszíteni a zsinórt a kosár elmozdítása nélkül! Tehát mindenképpen finom ráfeszítés kell, a módszerrel ismerkedőknek azt ajánlom 20gramm alá kezdetben ne menjenek!


A megtöltött kosár

A rendkívül érzékeny szerelék egyik hátránya hogy kevés etetőanyagot juttat be. Ezért óránként néhány drótkosárral rá szoktam segíteni egy etetőbottal! A csali méretének a horoghoz igazítása is fontos, az apró horog egy félbevágott 8 mm-es pop-uppal a leghatékonyabb!


Bevetésen a micro method feeder technika

Versenyen legutóbb a 24órás Bait-tech Kupán vettük hasznát a technikának, amikor is a pálya egy olyan részére kerültünk, ahol a tóra jellemző nagytestű halak nem nagyon akartak mutatkozni...A szektorunkban ülő csapatok természetesen a nagytestű halakat célozták meg, mivel egy ilyen tavon általában mással nem lehet nyerni. Lengyel Csaba társammal azonban kockáztattunk, végig kitartva a közeli "micro method" mellett és sok kárásszal és kispontyokkal sikerült megnyernünk a szektort.

Sajnos a versenyeken ritkán van lehetőségünk a megfelelő minőségű fotók elkészítésére, ezért egy micro methodozást bemutató horgászatra ellátogattam kedvenc kis vizem, a tápióbicskei Harangozó-tó partjára, ami természeti szépsége mellett már igen komoly halállományt rejteget...Változatos halfauna lakja a vizet, köztük elképesztő méretű amurok és rengeteg ponty.


Az augusztusi reggel szép reményekkel kecsegtet. A tavon viszonylag kevesen használják a method technikát, talán éppen ezért nagy hatással van a halakra...


Egy 3 és egy 3.3méter hosszú light feederrel indul a bevetés


Az első jelentkező egy szép kárász...


Utána nyomban birtokba veszik az etetést a pontyok, elsőnek a módszerhez remekül névben is remekül passzoló Middy 4G Micro Muscle Feedert dolgoztatják meg.


Már a két kiló alatti példányok is mesebeli kapásokat produkálnak! Ezen a tavon két bottal egyszerre csak nyitott fékekkel lehet methodozni!


A másik bot is hamar elsült.


Hibátlan keszegek..


...kövér kis tükrösök...


aranyló kárászok színesítették a napot.


Jött egy kis árnyékponty...


Majd egy szebb fényponty


A Micro Muscle Feeder egész délelőtt műszakban volt. A halak ellepték a Bait-Tech Envyvel panírozott Sticky Pelletes etetést.


Dél körül picit darabosabb. 3 kg körüli halak álltak be elém. Szépen dolgoztak a light feederek, alig akadt halvesztésem. Sokáig nem hittem a szakáll nélküli horgokban, szép lassan ez megváltozott. A halnak gyakorlatilag alig okozunk sérülést vele és jutalmul még a merítőhálóból is könnyen kijön. A folyamatos, feszes kontaktus fontos a fárasztás során. Amikor az ember eljut arra a szintre hogy bátran meri húzni a pontyot a light feederrel, nyugodtan felteheti a szakáll nélküli horgot is. Ha megvan a felszerelés tökéletes összhangja, a halvesztések is ritkán fognak előfordulni.


Délben fejeztem be a pecát. A tó egy kiváló élménnyel ajándékozott meg. A következő alkalommal már a nagy testű halakat sem sajnálta tőlem, de az már egy másik történet.

Köszönöm a figyelmet!
Szekeres Tibor


A hobbid a szakmánk! Tetejére