Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • FIIISH csalik
  • Juice etetőanyag
  • Hanatu szuper távdobó kosár

Micro method feeder technika

|

Az "ultralight" methodos peca személyes kedvencem. Szeretem feszegetni a határokat a minél gyorsabb kapás, az izgalmas fárasztás érdekében. Hogy ezt a technikát versenyen is sikeresen alkalmazhassuk, nem árt ha kellően hatékony is, tehát a megakasztott halat reális fárasztási időt követően szákba is tudjuk terelni. Ebben az írásban tehát azt szeretném bemutatni, miként áll össze számomra a micro method technika.

A felszerelés összeállítása

Mindenképpen a bottal szeretném kezdeni. Elsőnek is szükségünk van egy könnyű 3 vagy 3,3 méter hosszú light feederre! Mindenképpen könnyű, karcsú pálcát érdemes választani érzékeny spiccekkel, némi gerinc nem árt neki, de maradjunk az angolos vonalnál. A minőségibb botok által nyújtott könnyebb használatot és fárasztási élményt az olcsóbb darabok nem képesek pótolni, inkább érdemes kicsit (vagy nagyon) spórolni és legalább a 20-30 ezer forintos zónából kiválasztani kedvencünket.


Az orsóval szemben igazán jelentős plusz követelmény nincsen a feederezésben jól működő típusokhoz képest, 30-40-es méret, a bothoz passzoló súly és precíz fék szükségeltetik. Az orsó dobját jó minőségű 18-as monofil zsinórral töltsük fel, fonott dobóelőkére nincsen szükség a kisebb dobósúly és a közeli távolság miatt.


A kosár kiválasztása során ehhez a technikához a "small" mérettartományt választom, a lehető legkisebb gyorskapoccsal, a horogelőke 0.06-os fonott, csalitüskével, a horog 12-14es Preston Pr38-as.

Egy hasznos recept!

Szeretnék itt egyből megosztani egy receptet is, mely tökéletesen passzol a módszerhez. A halak helyre csalogatásához finom etetőanyag felhőre, míg helyben tartásukhoz mikropelletekre van szükségünk.

Vegyünk alapul egy tálka Bait-Tech Sticky Micro Method pelletet!


Áztassuk le 2.5 percig vízzel, majd öntsük le róla!


Tegyünk a tálra rostát, majd szitáljunk hozzá néhány marék Bait-tech Envy Green etetőanyagot!


A fennakadt nagyobb szemcséket most távolítsuk el.


A mix finom szemcséivel panírozott micropellet tökéletes ehhez a finom technikához! A jó formázhatóság érdekében néha nedvesítsünk rá!


A szerelékem: small méretű 15grammos method kosár, 14-es Preston Pr38-as horog, 0.06-os előkén.


A Preston Small töltőszerszámával formázhatók az apró töltetek. Ez a töltő több kosártípushoz is passzol, az apró methodkosárból pl. én mindig tartok néhány Eurostar Flat kosarat magamnál, amellett hogy tökéletesen működik, elvesztése nem fáj annyira, mint a gyári Preston.


A kosár súlya fontos tényező, amellett hogy a csökkentésével egyre finomabbá válik a szerelékünk, ha túl kicsi nem fogjuk tudni megfeszíteni a zsinórt a kosár elmozdítása nélkül! Tehát mindenképpen finom ráfeszítés kell, a módszerrel ismerkedőknek azt ajánlom 20gramm alá kezdetben ne menjenek!


A megtöltött kosár

A rendkívül érzékeny szerelék egyik hátránya hogy kevés etetőanyagot juttat be. Ezért óránként néhány drótkosárral rá szoktam segíteni egy etetőbottal! A csali méretének a horoghoz igazítása is fontos, az apró horog egy félbevágott 8 mm-es pop-uppal a leghatékonyabb!


Bevetésen a micro method feeder technika

Versenyen legutóbb a 24órás Bait-tech Kupán vettük hasznát a technikának, amikor is a pálya egy olyan részére kerültünk, ahol a tóra jellemző nagytestű halak nem nagyon akartak mutatkozni...A szektorunkban ülő csapatok természetesen a nagytestű halakat célozták meg, mivel egy ilyen tavon általában mással nem lehet nyerni. Lengyel Csaba társammal azonban kockáztattunk, végig kitartva a közeli "micro method" mellett és sok kárásszal és kispontyokkal sikerült megnyernünk a szektort.

Sajnos a versenyeken ritkán van lehetőségünk a megfelelő minőségű fotók elkészítésére, ezért egy micro methodozást bemutató horgászatra ellátogattam kedvenc kis vizem, a tápióbicskei Harangozó-tó partjára, ami természeti szépsége mellett már igen komoly halállományt rejteget...Változatos halfauna lakja a vizet, köztük elképesztő méretű amurok és rengeteg ponty.


Az augusztusi reggel szép reményekkel kecsegtet. A tavon viszonylag kevesen használják a method technikát, talán éppen ezért nagy hatással van a halakra...


Egy 3 és egy 3.3méter hosszú light feederrel indul a bevetés


Az első jelentkező egy szép kárász...


Utána nyomban birtokba veszik az etetést a pontyok, elsőnek a módszerhez remekül névben is remekül passzoló Middy 4G Micro Muscle Feedert dolgoztatják meg.


Már a két kiló alatti példányok is mesebeli kapásokat produkálnak! Ezen a tavon két bottal egyszerre csak nyitott fékekkel lehet methodozni!


A másik bot is hamar elsült.


Hibátlan keszegek..


...kövér kis tükrösök...


aranyló kárászok színesítették a napot.


Jött egy kis árnyékponty...


Majd egy szebb fényponty


A Micro Muscle Feeder egész délelőtt műszakban volt. A halak ellepték a Bait-Tech Envyvel panírozott Sticky Pelletes etetést.


Dél körül picit darabosabb. 3 kg körüli halak álltak be elém. Szépen dolgoztak a light feederek, alig akadt halvesztésem. Sokáig nem hittem a szakáll nélküli horgokban, szép lassan ez megváltozott. A halnak gyakorlatilag alig okozunk sérülést vele és jutalmul még a merítőhálóból is könnyen kijön. A folyamatos, feszes kontaktus fontos a fárasztás során. Amikor az ember eljut arra a szintre hogy bátran meri húzni a pontyot a light feederrel, nyugodtan felteheti a szakáll nélküli horgot is. Ha megvan a felszerelés tökéletes összhangja, a halvesztések is ritkán fognak előfordulni.


Délben fejeztem be a pecát. A tó egy kiváló élménnyel ajándékozott meg. A következő alkalommal már a nagy testű halakat sem sajnálta tőlem, de az már egy másik történet.

Köszönöm a figyelmet!
Szekeres Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó