Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Mikor wagglerezzünk?

A wagglerezés egyre terjed az intenzív vizeken horgászók körében. Mi ennek az oka? – erről kérdeztük Craig Butterfield versenyhorgászt.

A mederfenéken való vagy a nádfal előtti method feeder-es horgászat mind-mind népszerű módszerek és igen sok halat adnak általában. De mi van, ha teljesen nyílt víz van előttünk? Mi van, ha nincsenek törések?
A wagglerezés egyre terjed az intenzív vizeken horgászók körében. Mi ennek az oka? – erről kérdeztük Craig Butterfield versenyhorgászt.

A mederfenéken való vagy a nádfal előtti method feeder-es horgászat mind-mind népszerű módszerek és igen sok halat adnak általában. De mi van, ha teljesen nyílt víz van előttünk? Mi van, ha nincsenek törések? Előkerülhetnek a spiccbotok, de ezeknek véges a hatótávolságuk!

Használható módszer továbbra is a feederezés, de ha melegebb az idő és a halak magabiztosan táplálkoznak a wagglerezés a leghatékonyabb. A legnagyobb előnye a feederezéssel szemben, hogy vízközt is tudunk vele horgászni, ahol nagyobb az esélye a pontyok táplálék utáni versengésének. Képzeljük csak el: a fenéken fekvő etetőanyag nem mozdul, ott van, az arra járó ponty könnyedén felszippanthatja anélkül, hogy különösebben kényszerítve lenne a gyorsaságra, óvatlanságra. Ezzel szemben a vízre lőtt pelletdarabok folyamatosan süllyednek, és az odagyűlő pontyoknak egymás elől kell elkapkodniuk a finom csemegéket! A ponty egy különösen kíváncsi halfajta, a vízbe érkező, csobbanó pelletek hangja is felkelti az érdeklődésüket. A látásukat is használják a táplálék felkutatására, így ha sikerül rávenni őket a süllyedő etetőanyag utáni versengésre, akkor hamarosan bármilyen csalit felvesznek, amit meglátnak – még azt is, amelyikben a horgunk van…
Elég gyakran bedobás után rögtön azt tapasztaljuk, hogy az úszónk eltűnik, a zsinórunk pedig megindul, folyamatosan szakadva el a vízfelszíntől, ahogy a ponty iramodik a horgunkkal. Izgalmas, élményteli horgászat!

Ezek miatt is lett az utóbbi években oly népszerű a waggleres horgászat az intenzív vizeken. Sokfajta bot van a piacon, ezek általában legalább 3,9 méteresek és univerzálisan alkalmazhatók ehhez a módszerhez. Most egy speciális szegmensre, a rövid botokkal történő wagglerezésre szeretném ráirányítani a figyelmet. A 3,3 méteres botok elsősorban a sok bedobást igénylő, kis távolságra történő horgászatra alkalmasak. Mivel két részből állnak, helyváltoztatás esetén vagy a horgászat befejezését követően a szereléket sem kell levágni róla, könnyedén összepakolható az egész készség úgy, ahogy van.
Ahogy említettem, sokszor az úszó becsapódásnak a hangjára odakíváncsiskodnak a pontyok, ezért általában kis ereszték szükséges, valahol az 70 centimétertől a 20 centiméterig. Ez az a kapás-zóna, ahol az óvatosságot mellőzve, csupán a hangra, ráronthatnak a csalinkra az ott lebzselő halak.

Természetesen több fajta úszót hordok mindig magamnál, de a kedvenceim a teljesen átlátszó Middy Fat Boy (hazánkban elterjedt megnevezés: „kristály waggler”) úszók. Ezek az egészen vízfelszín közelében lévő halakat sem ijesztik el.
Mindenképp kemény pelletet használjunk etetéskor és csaliként is, mivel ezeknek van igazán csábító hangjuk vízbeérkezéskor. Méretüket tekintve a 6 vagy 8mm-es átmérők a legjobbak. A rendszeres csúzlizás alapkövetelmény, szóval egy strapabíró pellet-lövő csúzlira is szükség van. Lényegében vagy halat fárasztasz, vagy csúzlizol :)
Az ilyen típusú wagglerezésnél alapötlet tehát egyszerű: a csobbanó hangok fenntartása a folyamatos etetéssel. A pontyok odajönnek a csobbanás hangjára és rávetik magukat a vízbe hulló pelletekre. Ha nincs egyből kapásod bedobás után, akkor lőj még be 4-6 szem pelletet, és tekerj egy kicsit az orsó hajtókarján. Annyit, amennyivel fel tudod libbenteni a csalidat, hogy az ismét tudjon egy kicsit süllyedni. Ismételd meg ezt egy párszor a kapás kicsikarásának reményében!
A legjobb horogravalók a kemény pelletek. Én mindig egy mérettel nagyobbat teszek a horog alá, mint amivel etetek. Egyszerű módszer a csalizásra a 30PLUS Las-soo hajszálelőkével szerelt horgok, amibe csak be kell „fogni” a csalit és már dobhatunk is.
Próbáld ki ezt a módszert és nem fogsz csalódni az eredményekben!


Zóna Tipp: Tipikusan jól tud működni ez olyan vizeknél, mint pl. a Benta horgászpark vagy a Királyréti horgásztó.
A pénztárcát is kímélő etetésre 2-3 zacskó egyfajta ízű vagy csak édes vagy csak büdös Dovit 0,5kg-os pelletet keverünk össze, amit általában kiegészítünk valamilyen kukoricapellettel. Folyamatosan csúzlizzunk, egyszerre 6-8 szemet elegendő belőnünk. A meghorgászott távolság minimális, 10-15m körüli, amit zsinórjelölő segítségével pontosan horgásszunk meg. Dobjunk túl az etetésen pár méterrel, csúzlizzunk az etetési távolságba, majd picit emelve az úszót húzzuk vissza a szereléket az etetés (jelölés) helyére. Ezzel nagyjából egy időben fogjuk ráhúzni a csalit a lehulló pelletekre.
Szórakoztató és eredményes peca, minimális előkészülettel, hiszen csak a pelletes zacskókat kell kibontanunk és elkezdhetjük a csúzlizást, semmilyen más etetőanyag vagy csali nem kell. Kezdjük a horgászatot a 70-100cm körüli mélységben, ha a halak felsőbb rétegekben aktívak, akkor azt könnyen észrevesszük és csökkenthetjük az eresztékünket.
A módszer ugyanolyan szórakoztató és hatásos egy 3,3m körüli, könnyű max. 40gr dobósúlyú teleszkópos bottal is.

Az eredeti cikk:

Forrás: Middy: Tips, Tactics & Tackle online magazin, Craig Butterfield cikke
Fordítás: Horgász-Zóna csapata
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna
Decemberi csukák a Tisza-tavon...

Decemberi csukák a Tisza-tavon...

2022. december 20. - Nagy Róbert
Őszi nagypontyok a Tiszán...

Őszi nagypontyok a Tiszán...

2022. november 10. - Nagy Róbert
Október végi horgászat a Tisza-tavon...

Október végi horgászat a Tisza-tavon...

2022. november 03. - Nagy Róbert
Ősz ha jön... a Tisza-tavon

Ősz ha jön... a Tisza-tavon

2022. szeptember 30. - Nagy Róbert
Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

2022. augusztus 28. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére