Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Min változtass, ha method feederezel hideg vízben?

Min változtass, ha method feederezel hideg vízben?
A hideg víz igazi kihívás, hiszen az év közben rutinná vált megoldásaink csődöt mondanak. Min kell változtatnunk, hogyan adaptáljunk? Szekeres Tibi tanácsai!
A téli method feederezés során jó néhány olyan új, vagy megváltozott körülmény jelenik meg, amihez bizony igazítani kell technikánkat és leginkább etetőanyagunkat. Gondoljunk csak arra, mennyivel nehezebben oldja a hideg víz az etetőanyagot, mennyivel kevesebbet hajlandók ilyenkor tenni a halak a táplálék megszerzéséért. Vagy hogy mennyire lelassul az emésztésük és a jóval kevesebb mennyiségű, de fehérjét és szénhidrátot nagyobb koncentrációban tartalmazó táplálék a legvonzóbb számukra.

Kezdjük az etetőanyaggal! A ponty és a többi békés hal a téli vízhőmérsékletek mellett mindig arra törekszik, hogy minimális energia befektetéssel a maximális mennyiségű energiát nyerje egységnyi elfogyasztott táplálékból. Természetesen nem vegyi elemzéseket végez, egyszerűen érzi mi a jó neki. Nem vagyok halbiológus, így csak tapasztalataimból ötletelek. Azt vettem észre, hogy ameddig energiát felhalmozni szeretne, addig inkább a fehérje-bomba a nyerő(a jég beállta előtt), amikor pedig energiát igyekszik gyorsan visszanyerni (jégveszte után) akkor a gyorsabban energiává alakítható édes-cukros szénhidrátokat tartalmazó aromák, dipek, etetőanyagok szerepe növekszik meg.
A szürkévé vált téli vízpart is új kihívásokat tartogat
A szürkévé vált téli vízpart is új kihívásokat tartogat


Minőségi krill liszt. Jellemzője a sötétebb színtónus és az extra magas fehérjetartalom.
Minőségi krill liszt. Jellemzője a sötétebb színtónus és az extra magas fehérjetartalom.


A téli method mixem fehérje tartalmát jó minőségű krill liszttel szoktam növelni. Jó néhány éve találtam rá erre a kivételes hidegvizi adalékra, melynek ízanyagai és szemcséi pár fokos vízhőmérsékletnél is remekül terjednek. Nagyon fontos figyelnünk, hogy jó minőségű krill őrleménnyel „turbózzuk” fel etetőanyagunkat, kerüljük a túl világos színű, túl sok rákpáncélt tartalmazó liszteket. Ezek jóval kevesebb ízanyagot rejtenek magukban és a keverékünk állagát is rontják.

Ezt az adalékot Bait-tech Special G Green method mixel keverem, amelynek extra finomra őrölt szemcséi, köztük a GPS90-es halliszt ilyen alacsony vízhőmérsékletnél is képesek leadni ízanyagait, biztosítva a kellő csalogató hatást.

Fontos beszélnünk a keverési arányokról!Krill liszt és Special G Green, a hidegvizi etetőm két alappillére! Több fajta arányosítást használok az adott célomnak megfelelően. A képen látjátok a különbséget!

1-es képkocka: 4 egység Green keverve 1 egység krill liszttel: ezt akkor használom, ha elsősorban kárászokra lehet számítani
2-es képkocka: 3 egység Green keverve 1 egység krill liszttel: akkor keverem így, ha pontyra kárászra egyaránt számíthatok.
3-as képkocka: 2 egység Green keverve 1 egység krill liszttel: ez már egy igazi, sós tömény fehérjebomba, amit már tényleg inkább a pontyok esznek meg, ha kell egyértelműen alkalmas a testesebb halak kiszelektálására.

A sikeres hideg vízi pecához szeretnék még egy-két tippet átadni. Kezdjük egy igen fontos kérdéssel, a csalifelkínálással. Ősztől kezdődően egyre hatásosabbnak bizonyult az a kombinált csali felkínálási technika, melynek lényege, hogy a csalitüskére tűzött apró lebegő csali mellett a horogra is tűzök egy-két csontit.


A micro és mini pop-up bojliknak ilyenkor is fontos szerep jut. Egy kicsit fel is turbózom őket, egy másik tégelybe átrakok pár szemet, majd leöntöm édes, sűrű cukros aromával, amelyben legalább egy napot állnak. Télen az ilyen szirupos csali mindig fogósabb a natúrnál.A kombinált téli csalizási technikám: egy apró lebegő bojli édes aromával kezelve és két mozgó csonti a horgon.Most a csali kerül a töltő aljába, a nyári csalifelkínálással ellentétben nem fogom az etetőanyagban elrejteni a csalit.
A halak télen sajnos sokkal kevesebbet tesznek azért, hogy felvegyék a csalit és az etetőanyag is lassabban bont!
Ezért a csalikombináció közvetlenül az etetőanyag felszínére kerül, így jóval előbb fognak rátalálni. A csontik szinte integetve hívogatják a halakat, míg pop-up és a horog biztosítják a stabilitást az etetőanyagba préselve, ezért dobásnál nem szakad ki a felcsalizott horog.
A vízbe érkezést követően az apró bojli a hajszálelőke magasságáig fellebeg, a csontik az etetőanyag tetején maradnak. Ezt a kikönnyített csali ritkán marad érintetlen!A most következő csalizási technikát akkor veszem elő, ha nagyon gyengék a kapások és a halak csak a legeslegapróbb falatot hajlandók megenni. Sajnos ebben az időszakban akadnak ilyen napok is.1. Az új Guru Hybrid Method kosár remek tulajdonságokkal rendelkezik a téli methodozáshoz
2. A kosár alján elhelyezkedő furatok segítenek az etetőanyag kioldódását gyorsítani, ami ilyenkor külön jól jön.
3. Ugyanezt a célt szolgálják a kosár oldalán elhelyezkedő vágatok. Az ólomsúlyt igyekeztek a kosár alsó részére koncentrálni, itt magasabb a perem aminek köszönhetően az etetőanyag nem tud kicsúszni és a dobási tulajdonságok és jelentősen javultak.
4. A kosáron átfutó cső kellően hosszú, szintén segíti a pontos dobásokat és messzebbre is rebül.


A kosár alá vékony 14-es monofil előkére kerül a 12-14-es horog
A kosár alá vékony 14-es monofil előkére kerül a 12-14-es horog

A Guru Hybrid Method kosarát kézzel is nyugodtan tölthetjük. Ha távolabbi dobásokra készülünk érdemes a képen látottól kicsit laposabbra tölteni. A kosár természetesen kompatibilis a Guru töltőkkel, így aki azt szereti, nyugodtan használhatja. Az etetőanyag tetejébe tűzött két pinki az a falatka, amit a legfinomabban táplálkozó „mirelitponty” is megeszik!


A csali stabil rögzítéséhez fontos, hogy a horog hegyét és hátsó szárát is nyomjuk bele az etetőanyagba!


A téli methodos csalizási technikákkal a pontyok mellett a keszegek és a kárászok is eredményesen foghatók.


Ez az időszak nem a kapitális halak horgászatáról szól elsősorban. A kisebb méretű pontyok kevesebb tartalékkal rendelkeznek, így aktívabb téli táplálkozásra vannak késztetve a nagyokhoz képest. Örüljünk nekik. Amíg akad jégmentes vízfelület, télen is a method az egyik leghatékonyabb technika!


Köszönöm a figyelmet!

Szekeres Tibor

AJÁNLOTT CIKKEK
Jókívánságok 2022-re!

Jókívánságok 2022-re!

2021. december 31. - Horgász-Zóna
Év végi nyitvatartásunk

Év végi nyitvatartásunk

2021. december 19. - Horgász-Zóna
Csukázás a Tisza-tavon

Csukázás a Tisza-tavon

2021. december 01. - Nagy Róbert
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor
Októberi Tisza-tó

Októberi Tisza-tó

2021. november 03. - Nagy Róbert
Rakós botos márnázás a Tiszán

Rakós botos márnázás a Tiszán

2021. október 28. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére