Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Mivel pergetünk ősszel?

Mivel pergetünk ősszel?
Bent a Zónánál sokan kérdezitek, hogy mivel horgászom, miket használok. Ezekből sosem csinálok titkot, készséggel megmutatom és el is mondom, hogy mivel és milyen technikával voltam eredményes. Aztán ha véletlenül összefutunk, mást fogsz látni nálam vagy a következő alkalommal már mást fogok ajánlani. Miért is?
Nekem is megvannak a kedvenc csalijaim, de a gyártók újabbnál újabb csalikkal rukkolnak elő. Ezekről csak akkor tudok beszélni, ha már kipróbáltam! Ez többnyire úgy néz ki, hogy semmi más nincs nálam csak a tesztelni kívánt csalik, ezeket addig nyúzom, amíg rá nem jövök, hogy mikor és milyen körülmények között működnek.

Mivel pergetünk ősszel?

Idei év különösen izgalmas újdonságokkal állt elő, nem is tudom, hogy melyik gyártóval indítsak, mert mind megérdemelné a nyitányt.

RAPALA csoport villantott talán a legszélesebb skálán. RAPALA a Scatter szériával több már ismert wobblert dolgoztak át, én most a a jointedet és az SSR-t emelném ki. Itt a terelő nyelv a lényeg! A legfogósabb süllő csalinak tartott SSR is megkapta az új nyelvet, mellyel a crank mozgása megmaradt, de véletlenszerű vertikális és horizontális kitörésekkel lett felruházva. Ugyan ezt tették a Jointeddel is, az amúgy is igen csábító mozgású kétrészes csali nagyobb mozgás szabadságot kapott. Ha begyorsítasz a tekerésbe, akkor produkál szédületeset a Scatter széria!
Az UL pecásokra is gondoltak, az igen széles körben használható Rippin’Rap-ból hozták ki az Ultra Light verziót!

A Sufix se kispályázott, két fonott zsinórral jelentkezett. A kedvencem a Nanobraid, gondoltak egy merészet, hogy megdöntik a Berkley nanofil egyeduralmát és készítenek egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező zsinórt a gyengék nélkül. Eredmény? Jó csomótűrő, ellenáll az oldalirányú sérüléseknek és nem hozza fel a vizet, aminek fagyban kifejezetten örültünk. A másik a 781 re keresztelt brutálisan jó kopásálló kevlár bevonatos lágy fonott.

Hiroshi Takahashi - a guru
Hiroshi Takahashi - a guru
Csoport régi-új tagja a STORM
. Jelentős arculatváltáson esett át. Felkérték a 2015-ös év széria megtervezésére Hiroshi Takahashit a japán wobbler zsenit, aki nem kisebb cégeknek alkotott már maradandót, mint a Deeps vagy a Megabass. Hiroshi kiindulópontja az USA-beli Bass Tournament volt, azt kérdezte: milyen wobblerrel lehet megnyerni egy versenyt? Azzal, amelyiket könnyű használni! Nincs idő állítgatni, azt figyelni, hogyan kell jól vezetni. És ebben teljesen egyforma a pergető versenyző a hobbi pecással, senki sem szereti a bonyolult, odafigyelést igénylő műcsalikat. Az összes STORM wobblert könnyű használni, több olyan technikai megoldást építettek bele, amely az egyszerű használhatóságot erősíti.
Az összes STORM wobbler terelőnyelve törhetetlen speciálisan előállított üvegszál, ebben van az önbeállító zsinórrögzítő szerkezet, ami egyenletes bevontatási mélységet és rezonanciát biztosít, még akkor is, ha a meder feneket kopogtatjuk végig. Kiemelném az Arashi szériát, ami egy crankbait, valamint a Gomoku csali arzenállal az UL horgászok eszköztára bővült ki balinos, süllős típusokkal.

Mi újság a Németeknél? DAM a metálra helyezte a hangsúlyt: 'a klasszikus mindent visz!' alapon. Jó érzékkel nyúltak bele, újat ugyan nem alkottak vele, de tökéletesítettek egy két csalit, amik mostanában igen népszerűek lettek, mint a spinnerbaitek vagy a spintailek. A spinerek fogósságát nem lehet kétségbe vonni, de a sikeres akasztás a merev felsőrész miatt már kétséges és a töklevelesben sem úgy muzsikálnak, ahogy kéne, elakad, nem mellesleg iszonyatosan nagy helyet foglalnak. A Twin spinner ezért is számít újnak, titánra cserélték a felső részt, amiből kettőt is kapott, kiháromszögelték a horgot, így tényleg gond nélkül suhan át az akadókon, a titán szálak pedig azonnal utat adnak a csontos pofáknak.

A nyugati piac és a Horgász-Zóna új üdvöskéje, ami Ázsiában már régóta hódít a Lurefans. Mint szinte már minden, ez is Kínában készül, csak hogy ezt ott is fejlesztik. Egy kis házi manufaktúrában kezdték el gyártani, de olyan népszerű lett, hogy a horgászok funklubot alapítottak neki, mert ezekkel a csalikkal soha nem látott méretű halakkal és mennyiséggel találkozhattak. Emiatt a kis manufaktúra pikk pakkra kinőtte magát, így a márka néven se sokat kellet agyalniuk: LureFans. Nem gyártanak több 100 féle modellt, de amik vannak azokat tökéletesre fejlesztették. Csak hogy kiemeljek egyet: a CC60, ez az apróság életveszélyes minden ragadozóra! Csapósügértől a harcsáig. Horgokon se spóroltak, a BKK horgok a piac egyik legjobb horgai. LureFans tervezői egy teljesen eredeti ötlettel álltak elő, a hydrocellával, bevontatás közben átjárja a víz a wobblert, ez egy új rezonanciát kölcsönöz a műcsalinknak és teljes stabilitást kölcsönöz neki. Ez kifejezetten hasznos gyors bevontatásnál vagy nagyon erős sodrásban, a csalink nem tör ki oldalra, vagy fekszik fel a víz tetejére.

És mit ajánlok az egyes halfajokra?

- Balinra és domolykóra nekem kifejezetten eredményesnek bizonyult a Rapala Rippin’Rap UL és a Storm Gomoku Spintail. Ezekkel a csalik iszonyatosan jól dobhatók, könnyen elérhetőek a „nagyvíz” ragadozói vagy hosszú partszakaszokat fésülhetünk át. Aktívan süllyedő csalik, ami igen jól jöhet kikötők sügér állományának feltérképezésénél.

- Süllőre a Rapala újítása, a Scatter Rap hozott kellemes meglepetéseket. Semmi trükk, csak lassan vontasd be, a wobbler mozgása automatikus kitérései bevonzzák a ragadozókat. Mélyebb vizek meghorgászására a meder fenéken vezetve a D.A.M. Spintail nyerő. Technikásabb horgászok számára a Storm So-Run, hozta meg az igazi koppintós kapásokat.

- Csuka talán a legkönnyebben megfogható ragadozónk, persze ha tudjuk mikor és hol keressük. De ha nem akarsz egy rakás csalit magaddal vinni, amivel különböző mélységekben tudsz operálni, akkor a D.A.M. Twin Spinner bait a megoldás, félelmetesen jól egyensúlyozott így bármely vízrétegben vezethetjük. Lassabb technikák híveinek a Storm Arashi minnow az Ász. Csak húzd be a célterületre, és hagyd ott akár fél percig is, az ott fog lebegni és kelletni magát, néha egy picit pöccintsünk bele, keltsük életre, ha ott van a csuka, nem fogja kihagyni ezt a könnyű prédát.

Nem véletlenül nem említettem sehol a Lurefans wobblereit, mert ha a birtokodban van egy CC50 vagy CC60 bármit megfoghatsz vele.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, és ha kipróbáljátok, nektek is annyi élményt fognak hozni, mint nekünk!

STORM műcsali választék a webáruházban

RAPALA műcsali választék a webáruházban

LUREFANS műcsali választék a webáruházban

Balogh Gabi

A hobbid a szakmánk! Tetejére