Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Legújabb botanyagok - Nanotechnológia a horgásziparban

A „geek” angol szót (ejtsd: [gík], eredeti jelentése: stréber) a tájékozottságban, tudásban különc emberre mondták. Ma már teljesen eltûnt ennek a szónak a pejoratív jelentése, sõt a technikai jártasságot, a legújabb trendek ismeretét dicsérõ szóvá módosult és kifejezetten olyan emberre mondjuk, aki „nagyon ott van” az újdonságokban, életének része, hogy csak a legmodernebb, legfrissebb dolgokat használja. Kifejezetten kitüntetõ dolog geek-nek lenni! Nézzük mit szeretnek a geek-ek manapság? IPhone 4-et, Pókembert, Star Wars-t, svájci bicskába applikált pendrive-ot, stb… És a horgászok? Számunkra a „geek” dolog a nanocarbon horgászbot!
A „geek” angol szót (ejtsd: [gík], eredeti jelentése: stréber) a tájékozottságban, tudásban különc emberre mondták. Ma már teljesen eltûnt ennek a szónak a pejoratív jelentése, sõt a technikai jártasságot, a legújabb trendek ismeretét dicsérõ szóvá módosult és kifejezetten olyan emberre mondjuk, aki „nagyon ott van” az újdonságokban, életének része, hogy csak a legmodernebb, legfrissebb dolgokat használja. Kifejezetten kitüntetõ dolog geek-nek lenni! Nézzük mit szeretnek a geek-ek manapság? IPhone 4-et, Pókembert, Star Wars-t, svájci bicskába applikált pendrive-ot, stb… És a horgászok? Számunkra a „geek” dolog a nanocarbon horgászbot!MIT JELENT EZ? Azt, hogy a horgászbot testét alkotó carbon szövet szerkezetének tulajdonságait a méter milliárdod részén (nano skála) befolyásolják. A nanotechnológia ígérete, hogy az ebben a mérettartományban történõ molekuláris manipulációk révén hihetetlen képességû anyagok, pontos, célzottan ható gyógyszerek, szupergyors processzorok, speciális védõborítások és – talán számunkra legfontosabbként – teljesen új, magas szintû élményt adó sporteszközök hozhatók létre. A nanotechnológiát megalapozó kutatások a 80-as évek elején értek el áttörést és mára már a gyártásban is használható, kézzelfogható eredményekrõl beszélhetünk.
HORGÁSZBOT TÖRTÉNELEM. A felhasznált anyagok története i.e. 2000 körül a bambusznál kezdõdik, majd feltûntek a fémek, és végül az igazi fejlõdést az üvegszálak alkalmazása hozta el az 1940-es években. A mai carbon bottestek õse csak 1970 körül jelent meg, azóta természetesen egyre jobb tulajdonságú carbon szálakat hoztak létre. Talán ismerõsen hangzanak az IM8, TC36, HVF, XT300, stb. jelzések, amelyek különbözõ cégek saját elõállítású carbon szöveteinek a jelölései. A carbon szálból készült bottestek nyilvánvaló elõnye az üveggel szemben, hogy könnyebbek, érzékenyebbek, rugalmasabbak, azaz jobb dobási, fárasztási tulajdonságokkal bírnak. A nanotechnológia eredményei arra sarkallták a horgászipar leginnovatívabb márkáit, hogy alkalmazva a legújabb vívmányokat, még könnyebb, erõsebb, vékonyabb és gyorsabb akciójú horgászbotokat hozzanak létre.

ÚTTÖRÕK. Ki más vállalná a kihívást, mint aki 1973-ban elsõként dobta piacra Európában a carbon horgászbotokat? A német D.A.M. több mint 130 éve áll a horgászok szolgálatában. A cég mindig az innovatív, minõségi termékeirõl volt híres, nem véletlen, hogy elsõk között vágtak bele a nanocarbon botok gyártásába is. A D.A.M. jelenleg is különbözõ tulajdonságú carbon szöveteket használ horgászbotjaihoz. Ezek között elsõsorban a rugalmasságban, érzékenységben és súlyban van különbség, ami a felhasznált carbon szövet sûrûségébõl következik. A nanotechnológia abban tudja fokozni a horgászélményt, hogy megsokszorozza a carbon egyébként is jó tulajdonságait, úgymint a bottest könnyûsége (karcsúsága), ereje és gyorsasága.
MIBEN ÚJ? A technológia lényege, hogy a carbonszövet molekuláris szerkezetébe „nyúlnak bele” a nano méretskálán, azaz a szálak közötti „üres” helyekre illesztenek be speciális részecskéket. Mindezt azzal a mérnöki hidegvérrel, ami a tudatosságból fakad. Pontosan kiszámítható ugyanis, hogy milyen szögben, milyen kötések szükségesek az atomok, molekulák között, hogy egy kívánt tulajdonság létrejöjjön. Ez a fajta tudatos mérnöki munka teljesen új távlatokat nyit meg a botok sokféleségét illetõen. A nanotech-nológia alkalmazása lehetõvé teszi, hogy egészen specializált botok készüljenek az igényes horgászoknak. A sokféleségen kívül a nanocarbon anyagok elterjedésével nem lesz többé téma a botok súlya, vagy az erejüknek felsõ határa.D.A.M. ÚJDONSÁGOK. A cég idei fejlesztése az „N3” becenévvel jelölt nano-carbon szövet. Ebbõl készülnek a MAD FUTRON N3-as sorozat pergetõ és pontyozó botjai, amelyek semmi máshoz nem hasonlíthatók jelenleg a piacon. Szintén újdonság, hogy a TC 30 FX nano-struktúrás carbon szövetbõl készülõ NANOFLEX botcsalád az idén kibõvült a teleszkópos típusokkal. A szortiment a különbözõ dobósúlyú és hosszú pergetõbotokon kívül kiváló süllõzõ és csukázó valamint „allround”, azaz univerzálisan használható botokat is magában foglal.

EXTRA TULAJDONSÁGOK. Vegyük például a NANOFLEX botcsaládot! A dobósúlyának 200-szorosát lehet felemelni vele törés nélkül, azaz egy 25-50 grammos pergetõbottal kb. 10 kg-ot! A D.A.M. NANOFLEX pergetõbotok tömege más márkák 2-szer drágább termékeinek adataival egyezik meg. Az idei újdonság, az N3-as nanocarbon anyagból készült FUTRON sorozat pontyozó botcsalád legerõsebb, 3,9m-es 3,5lbs-ás tagja például csak 367 gramm! A fárasztott hal mozdulatait gyakorlatilag a kezünkkel érzékelhetjük a markolatban. Az N3-as botokat általánosan jellemzi még a hihetetlen gyors akció. Ez a tulajdonság például a nagy dobásoknál is fontos szerepet játszik.
A HORGÁSZAT ÉLMÉNYE. A D.A.M. hosszú évek óta azokat a horgászokat célozza meg termékeivel, akik szeretik a „prémium” érzést, megelégedéssel tölti el õket a tudat, hogy magas mûszaki tartalmú, elegáns és minõségi felszerelést tartanak a kezükben. A nanocarbon botok ezt az élményt nyújtják, de a 2012-es katalógus rejt még egyéb izgalmakat a horgászok számára (megtekinthetõ a www.dam.de oldalon). Aki rajong a technológiáért, értékeli a mûszaki haladást és ezek eredményeinek felhasználását a mindennapokban – egyszóval ízig-vérig geek, annak biztosan megdobogtatja a szívét ez az innováció. Ha kézbe vesszünk egy ilyen botot, olyan érzésünk támad, mintha kicsit a jövõbe néznénk. Ki tudja, lehet, hogy gyermekeinket már ilyennel tanítjuk pecázni?

D.A.M. Futron botok az áruházban


AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére