Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Novemberi pontydömping

Novemberi pontydömping
November beköszöntével nem csupán a kabátunkat húzzuk egyre szorosabbra magunkon, de sokan már a felszereléseiket is pihenőre utasítják ilyentájt, és így megmarad a fűtött szoba kedves nyugalma, ahol az interneten vagy épp egy-egy magazin lapjain keresztül zajlik tovább a vízparti élet... De nem mindenkinek!
Úgy emlékszem, már gyerekkoromban is érdekelt a természet eme nagy "körforgása", amit mi emberek hajlamosak vagyunk csupán a falinaptárunkról lazán letépett, napok, majd hónapok múlásával konstatálni. Pedig... Pedig az élet számos területét befolyásoló évszakok, nekünk természetet járó horgászoknak is alaposan meghatározza mind a módszerünk, mind az aktivitásunk mibenlétét. A napsugár amely szerencsére még egy-egy jól elcsípett novemberi horgászaton is "velünk lehet" számtalan pozitív "élettani" hatást is tartogat számunkra, (a nap halakra gyakorolt pozitív tulajdonságára most nem térek ki) de mielőtt ezt részleteznénk, beszéljünk arról is egy kicsit, hogy mi történik valójában ilyentájt "körülöttünk!?

Hogy is van ez?

A Föld nemcsak saját képzeletbeli tengelye körül forog, hanem eközben kering a Nap körül is. A Föld keringési ideje egy év, ez az év 365 napból, pontosabban 365 napból és 6 órából áll. Ennyi idő alatt kerüli meg a Föld nagy sebességgel egyszer a Napot. A keringés nyugatról kelet felé történik. A Nap körüli keringés során Földünk felszínét nem egyformán világítja meg a Nap. Amikor nálunk tél van, a déli félgömbön süt erősebben a Nap, ott tehát nyár van. Az év folyamán különbözőképpen érik Földünk felszínét a napsugarak. Ezért alakult ki nálunk a négy évszak: tavasz, nyár, ősz, tél. A trópusokon például van olyan terület, ahol csak egy évszak van: a nyár. Délen a pingvinek, és északon az eszkimók világában viszont csak tél van. A négy évszak váltakozása csak az úgynevezett mérsékelt éghajlatú területekre például Magyarországra jellemző.

És akkor íme néhány "jóságos" tulajdonsága a napnak:

>> A Nap ultraibolya tartománya biztosítja, hogy szervezetünkben D-vitamin keletkezzen, ami nélkül csontozatunk és immunrendszerünk elgyengülhet.
>> A nap melegének hatására az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyag-eltávolítás, javul a sejtek tápanyagellátása és kedvezően hat az anyagcsere-folyamat enzimjeinek működésére is.
>> Korunk betegségének, azaz a depressziónak kialakulásának megakadályozására vagy ellensúlyozására a napozás az egyik leghatékonyabb természetes terápia.

Megnyugtatok minden kedves olvasót, hogy a továbbiakban soraim már valóban a horgászatról fognak elsősorban szólni, de leges-legelőször is, arra biztatok minden kedves olvasót, hogy ha teheti, azonnal ragadjon meg egy "naposabb" novemberi időpontot és látogasson ki a vizek partjára...

"Így történt", hogy Szandival nem akartuk elfecsérelni ezt a november eleji vasárnapot, amelyre előzetesen kellemes őszi időt ígértek. Na, nem így történt, hisz a kora reggeli indulás, majd szinte az egész délelőtt hideg szélben és felhős éggel a fejünk felett telt el..., hogy aztán kora délután végre a nap is megmutassa magát és "lekérje rólunk" a nagykabátot egy rövid időre. Előzetesen úgy terveztük, hogy egy másik Budapesthez közeli tóra látogatunk ki, de az odaúton egy váratlan döntést hoztunk, és a Farmer tó felé vettük az irányt. Rajtunk kívül más horgász nem érkezett a reggeli órákban, így csupán egy helyi pecás volt segítségünkre, hogy merre is érdemes helyet foglalni. Mondtam is Szandinak, hogy kicsit "gyanús" is a dolog, hogy senki se horgászik, de egy gyors kapás a feederen azonnal más irányba terelte gondolataimat és oszlatta el félelmeimet.Ami ez után következett, az valóban a címben szereplő két szó fejezi ki leginkább: "novemberi pontydömping". Egymás után jöttek a halak, köztük pár igazán jó kondiban levő tőponty! Szandi kizárólag egy bottal és method technikával horgászott, főként a partközeli "töréseket" próbálva. Én két bottal igyekeztem megtalálni a halakat, így a távolabbra dobott készségemen a legkisebb (45 grammos) Hanato kosár szerepelt. A másik botomra nekem is method kosár került, amellyel hol közelebb, hol távolabb kerestem és találtam is meg a halakat.

A kosarainkba kizárólag "B.C. mix" került, még a 10-es horog alá kötött tüskére: The Juice 8 mm-es Wafters... Fél kettőre már 20 darab pontynál tartottunk, így alaposan kifáradva és kissé megfázva, hazafelé vettük az irányt, ahol végre volt egy kis "nyugalmunk" és egy tál forró leves kanalazva, alaposan átbeszélhettük a tapasztalatokat.

Ha csak két jó tanácsot adhatnék novemberre, akkor azok így szólnának: "Öltözzetek fel melegen és készüljetek fel a legjobb minőségű csalikkal"! A végére még egy záró gondolat: A titok, hogy hogyan juthatunk el gyalog a Déli-sarkra, az, hogy elégszer tegyük egyik lábunkat a másik elé. Ez önmagában könnyen kivitelezhető. Hiszen egy egér is képes megenni egy elefántot kis falatokban. A kihívás abban rejlik, hogy valóban ezt akarja az ember..." (E.K.)

Ennek szellemében (is) kíván mindenkinek hasonló szép novemberi horgászatokat:

Szandi és Robi (B.C. Robi)
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna
Decemberi csukák a Tisza-tavon...

Decemberi csukák a Tisza-tavon...

2022. december 20. - Nagy Róbert
Őszi nagypontyok a Tiszán...

Őszi nagypontyok a Tiszán...

2022. november 10. - Nagy Róbert
Október végi horgászat a Tisza-tavon...

Október végi horgászat a Tisza-tavon...

2022. november 03. - Nagy Róbert
Ősz ha jön... a Tisza-tavon

Ősz ha jön... a Tisza-tavon

2022. szeptember 30. - Nagy Róbert
Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

2022. augusztus 28. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére