" />
Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Nyárzáró pontyhorgászat- rapid feederezésre fel!

Nyárzáró pontyhorgászat- rapid feederezésre fel!

A nyár utolsó napját vagy helyesebben inkább: az ősz első napját horgászattal töltöttük Robival. A nagy meleg miatt vacilláltunk ugyan kicsit az elinduláskor, hiszen nem csak minket, hanem a halakat is minden bizonnyal megzavarja a fullasztó meleg idő. Végül mégiscsak győzött a "peca", így gyors helyzetfelmérés után, a Keve horgászparkra esett a választásunk.

A nyár utolsó napján vagy helyesebben inkább: az ősz első napját horgászattal töltöttük Robival. A nagy meleg miatt vacilláltunk ugyan kicsit az elinduláskor, hiszen nem csak minket, hanem a halakat is minden bizonnyal megzavarja a fullasztó meleg idő. Végül mégiscsak győzött a "peca", így gyors helyzetfelmérés után, a Keve horgászparkra esett a választásunk. Ezen, a fővárostól nem túl messze található tavon, én még sosem, Robi pedig korábban csak egyszer horgászott.

Ez valóban egy rapid horgászatnak ígérkezett, hiszen valamikor 11 óra után érkeztünk meg és csak 6 órát terveztünk maradni... A késői érkezés miatt a tó eleje (mélyebb vízzel rendelkező területek) foglalt volt, így csak hátrébb sikerült szabad helyet találnunk. Ami viszont szerencsésnek mondható, hogy ez egy szélesebb állás volt, így mind a ketten kényelmesen elfértünk feederbotjainkkal egymás mellett.

A vízről tudni kell, hogy sokféle szép halnak ad otthont: pontynak, amurnak, toknak, keszegnek, kárásznak és a kevésbé kedvelt törpe harcsának. Mi kockáztatva a törpe inváziót egy számunkra már oly sokszor bizonyító halas mix-el készültünk, aminek az összetevői a következők voltak:

Én a keveréket minden esetben átrostálom annak érdekében, hogy a bekevert mix homogén legyen, könyebben bontson és jól felhősödjön.

Csalinak a Bait-Tech Krill & tuna 8mm-es wafters-t választottam. Gyorsan megtöltöttem a kosaramat, és már repült is a vízbe.

Robi még a „terepet” készítette elő, mire nekem a bedobást követő 1 percen belül már jelentkezett is az első pontyom! Míg fárasztottam, addig Robi is bedobott, így mire végeztünk az én halam merítésével, már ő is fárasztott... Micsoda kezdés!

Éreztük, hogy a meleg ellenére is pörgős napunk lesz, így én 2 botról egy 1 botra váltottam. Egész nap kitartottam a fent említett csali mellett, és a dobozkában található mind a 3 szín, vagyis a fehér, sárga, és rózsaszín is adott halat. Rövid "method" előkém volt, 10-es horoggal és 7mm-es tüskével. Az első 1 órában folyamatosan húztuk a halat, meglepő módon a halas mix és a krilles csali behúzott egy csodálatos 6,5 kg-os amurt is.

A kapások erős intenzitásúak voltak. Azt tapasztaltam, ha a kapás 1(!) percen belül nem következett be, akkor érdemes volt máris újat dobni (azért mindig vártam legalább 5 percet). Robi távolabb dobált én 30-40 méterre. Cserkelő módszert alkalmazva kerestük a halakat, kaptunk egy fülest, hogy érdemes spombolni is maggal, de nem éreztük szükségesnek, hisz szinte folyamatosan volt kapása valamelyikünknek. A sok kapást követően kisebb csönd következett... Utána viszont Robinál el kezdtek jelentkezni a törpe harcsák. Várható volt, hogy a halas kaja nem csak a pontyoknak, hanem nekik is tetszeni fog. Érdekes módon, bár nem horgásztunk egymástól messze, engem nem igazán találtak meg az apróságok. Én az „üres órában” elvétve fogtam pár keszeget, kárászt és talán 2 törpét... Délután a napot sötét felhők lepték el és elkezdett szemerkélni az eső. Néhány hangos dörrenés és pár perc után sajnos újra kisütött a nap és még párásabb lett az idő.

Elgondolkodtunk, hogy leváltsuk a mai „kapós” keverékünket, ami az első pár órába annyi halat adott egy vajsavas, büdös etetőanyagra, de végül kitartottunk mellette. Megérzésünk, hogy kitartunk a mix-ünk mellett, helyesnek bizonyult, hisz a törpék mellett, újra elkezdtek Robinál jelentkezni a pontyok.

Én a csöndet egy The Juice wafters 8 mm-es csalival törtem meg, amire egy szép 6 kg körüli ponty kapott rá.

Ezt követően, vissza váltottam a krillre és egy gyönyörű 7,5 kg-os amurt sikerült fognom. Először azt hittem keszeg, mert enyhe ütögetések látszottak a spiccen,  majd amikor elkezdtem kihúzni olyan volt, mintha semmi nem lenne a horgon, a parthoz érve indult be a torpedó és fordult egyet a víz tetején... A fárasztás sikeres volt, viszont fotó nem készült róla, mert különlegesebb képet szerettem volna a vízben az amurral, de ő úgy gondolta inkább visszatér és olyan gyorsan úszott ki a vízre felfektetett pontybölcsőből, hogy a képre nem volt idő. :) Több amur nem jelentkezett, viszont hihetetlen, hogy nekik is tetszett ez az összeállítás. A törpék "leszálltak" rólunk és már csak elvétve fogtunk néhányat. Még egy jó pár pontyot sikerült fognunk, majd miután elfogyott a mixünk már nem kevertünk újat, így is elég halat sikerült a szákba terelni.

Összességében kb. 20 pontyot, 2 amurt, 2 keszeget, 1 kárász és kb 15 törpe harcsát fogtunk, ami azt gondolom, hogy egy nagyin szép teljesítmény. Így telt a vasárnap délutánunk, és persze már várjuk, hogy az ősz milyen kalandokat tartogat majd számunkra...

 

Szabadulj ki!

Zóna Szandi

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Moby Dickes MOJOlgatás

Moby Dickes MOJOlgatás

2019. november 14. - Hoffmann Feri
Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

2019. november 13. - Nagy Róbert
Hogyan legyél faültető?  - interjú

Hogyan legyél faültető? - interjú

2019. november 08. - Horgász-Zóna
Őszi műcsali ajánló-újdonságok

Őszi műcsali ajánló-újdonságok

2019. november 03. - Balogh Gábor
Egyszerűen folyóvízen: method kosárral a Dunán

Egyszerűen folyóvízen: method kosárral a Dunán

2019. október 29. - Hoffmann Feri
Egyszerűen folyóvízen: method kosár folyóra

Egyszerűen folyóvízen: method kosár folyóra

2019. október 24. - Hoffmann Feri
10 millió fa mozgalom- segíts Te is!

10 millió fa mozgalom- segíts Te is!

2019. október 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére