Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Nyárzáró pontyhorgászat- rapid feederezésre fel!

Nyárzáró pontyhorgászat- rapid feederezésre fel!

A nyár utolsó napját vagy helyesebben inkább: az ősz első napját horgászattal töltöttük Robival. A nagy meleg miatt vacilláltunk ugyan kicsit az elinduláskor, hiszen nem csak minket, hanem a halakat is minden bizonnyal megzavarja a fullasztó meleg idő. Végül mégiscsak győzött a "peca", így gyors helyzetfelmérés után, a Keve horgászparkra esett a választásunk.

A nyár utolsó napján vagy helyesebben inkább: az ősz első napját horgászattal töltöttük Robival. A nagy meleg miatt vacilláltunk ugyan kicsit az elinduláskor, hiszen nem csak minket, hanem a halakat is minden bizonnyal megzavarja a fullasztó meleg idő. Végül mégiscsak győzött a "peca", így gyors helyzetfelmérés után, a Keve horgászparkra esett a választásunk. Ezen, a fővárostól nem túl messze található tavon, én még sosem, Robi pedig korábban csak egyszer horgászott.

Ez valóban egy rapid horgászatnak ígérkezett, hiszen valamikor 11 óra után érkeztünk meg és csak 6 órát terveztünk maradni... A késői érkezés miatt a tó eleje (mélyebb vízzel rendelkező területek) foglalt volt, így csak hátrébb sikerült szabad helyet találnunk. Ami viszont szerencsésnek mondható, hogy ez egy szélesebb állás volt, így mind a ketten kényelmesen elfértünk feederbotjainkkal egymás mellett.

A vízről tudni kell, hogy sokféle szép halnak ad otthont: pontynak, amurnak, toknak, keszegnek, kárásznak és a kevésbé kedvelt törpe harcsának. Mi kockáztatva a törpe inváziót egy számunkra már oly sokszor bizonyító halas mix-el készültünk, aminek az összetevői a következők voltak:

Én a keveréket minden esetben átrostálom annak érdekében, hogy a bekevert mix homogén legyen, könyebben bontson és jól felhősödjön.

Csalinak a Bait-Tech Krill & tuna 8mm-es wafters-t választottam. Gyorsan megtöltöttem a kosaramat, és már repült is a vízbe.

Robi még a „terepet” készítette elő, mire nekem a bedobást követő 1 percen belül már jelentkezett is az első pontyom! Míg fárasztottam, addig Robi is bedobott, így mire végeztünk az én halam merítésével, már ő is fárasztott... Micsoda kezdés!

Éreztük, hogy a meleg ellenére is pörgős napunk lesz, így én 2 botról egy 1 botra váltottam. Egész nap kitartottam a fent említett csali mellett, és a dobozkában található mind a 3 szín, vagyis a fehér, sárga, és rózsaszín is adott halat. Rövid "method" előkém volt, 10-es horoggal és 7mm-es tüskével. Az első 1 órában folyamatosan húztuk a halat, meglepő módon a halas mix és a krilles csali behúzott egy csodálatos 6,5 kg-os amurt is.

A kapások erős intenzitásúak voltak. Azt tapasztaltam, ha a kapás 1(!) percen belül nem következett be, akkor érdemes volt máris újat dobni (azért mindig vártam legalább 5 percet). Robi távolabb dobált én 30-40 méterre. Cserkelő módszert alkalmazva kerestük a halakat, kaptunk egy fülest, hogy érdemes spombolni is maggal, de nem éreztük szükségesnek, hisz szinte folyamatosan volt kapása valamelyikünknek. A sok kapást követően kisebb csönd következett... Utána viszont Robinál el kezdtek jelentkezni a törpe harcsák. Várható volt, hogy a halas kaja nem csak a pontyoknak, hanem nekik is tetszeni fog. Érdekes módon, bár nem horgásztunk egymástól messze, engem nem igazán találtak meg az apróságok. Én az „üres órában” elvétve fogtam pár keszeget, kárászt és talán 2 törpét... Délután a napot sötét felhők lepték el és elkezdett szemerkélni az eső. Néhány hangos dörrenés és pár perc után sajnos újra kisütött a nap és még párásabb lett az idő.

Elgondolkodtunk, hogy leváltsuk a mai „kapós” keverékünket, ami az első pár órába annyi halat adott egy vajsavas, büdös etetőanyagra, de végül kitartottunk mellette. Megérzésünk, hogy kitartunk a mix-ünk mellett, helyesnek bizonyult, hisz a törpék mellett, újra elkezdtek Robinál jelentkezni a pontyok.

Én a csöndet egy The Juice wafters 8 mm-es csalival törtem meg, amire egy szép 6 kg körüli ponty kapott rá.

Ezt követően, vissza váltottam a krillre és egy gyönyörű 7,5 kg-os amurt sikerült fognom. Először azt hittem keszeg, mert enyhe ütögetések látszottak a spiccen,  majd amikor elkezdtem kihúzni olyan volt, mintha semmi nem lenne a horgon, a parthoz érve indult be a torpedó és fordult egyet a víz tetején... A fárasztás sikeres volt, viszont fotó nem készült róla, mert különlegesebb képet szerettem volna a vízben az amurral, de ő úgy gondolta inkább visszatér és olyan gyorsan úszott ki a vízre felfektetett pontybölcsőből, hogy a képre nem volt idő. :) Több amur nem jelentkezett, viszont hihetetlen, hogy nekik is tetszett ez az összeállítás. A törpék "leszálltak" rólunk és már csak elvétve fogtunk néhányat. Még egy jó pár pontyot sikerült fognunk, majd miután elfogyott a mixünk már nem kevertünk újat, így is elég halat sikerült a szákba terelni.

Összességében kb. 20 pontyot, 2 amurt, 2 keszeget, 1 kárász és kb 15 törpe harcsát fogtunk, ami azt gondolom, hogy egy nagyin szép teljesítmény. Így telt a vasárnap délutánunk, és persze már várjuk, hogy az ősz milyen kalandokat tartogat majd számunkra...

 

Szabadulj ki!

Zóna Szandi

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére