Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

OKUMA POWER-LINER 865

OKUMA POWER-LINER 865
A minap egy kedves barátom kért tőlem tanácsot, mert egy megbízható, nyeletőfékes orsót szeretett volna magának vásárolni. A telefonban aztán hosszasan taglalta az elvárásait. Ezek között olyanok szerepeltek, mint: nagyméretű fém dob, megbízható nyeletőfék rendszer, relatív kicsi súly, megfizethető ár, hogy csak a legfontosabb feltételeket említsem. Rövid gondolkodás után elmondtam a véleményemet és barátom figyelmébe ajánlottam az OKUMA POWER-LINER 865-öt! Azt mondta, hogy még nem is hallott róla… Ez így igaz, ez az orsó nem kapott sose nagy reklámot a magazinokban, de érdemes megismerni, ahogy majd mindjárt kiderül a következőkben.
A jó orsó reklám nélkül is jó…

A minap egy kedves barátom kért tőlem tanácsot, mert egy megbízható, nyeletőfékes orsót szeretett volna magának vásárolni. A telefonban aztán hosszasan taglalta az elvárásait. Ezek között olyanok szerepeltek, mint: nagyméretű fém dob, megbízható nyeletőfék rendszer, relatív kicsi súly, megfizethető ár, hogy csak a legfontosabb feltételeket említsem. Rövid gondolkodás után elmondtam a véleményemet és barátom figyelmébe ajánlottam az OKUMA POWER LINER 865-öt!
Azt mondta, hogy még nem is hallott róla… Ez így igaz, ez az orsó nem kapott sose nagy reklámot a magazinokban, de érdemes megismerni, ahogy majd mindjárt kiderül a következőkben.

a pontyozó orsók újkori demokratája
a pontyozó orsók újkori demokratája


Körültekintve a távdobó orsók piacán, a bőség „zavara” fogadja az érdeklődőt. Ma már a tudatos pontyhorgászokon kívül a nagyhalas feeder horgászok részéről is jelentős az igény a nagy dobátmérővel rendelkező orsók iránt. A „műfaj” zászlóshajói kétségkívül továbbra is a DAIWA és SHIMANO márkák. „LONG CAST” rendszerű modelljeik azonban - mondhatjuk nyugodtan - a magas és a legmagasabb árkategóriába tartoznak. Mögöttük azonban, szorosan ott találjuk az OKUMA márkát! Az olyan típusok, mint például a LONGBOW széria, a nemzetközi és a hazai horgászok előtt ismertek és kedveltek. Az OKUMA cég, sajátos filozófiájának értelmében, olyan magas használati értékkel bíró orsók gyártására specializálódott, amelyek elérhetőek, megszerethetőek, és ami nagyon fontos: megfizethetőek!

ideális horgászhely: Házirét
ideális horgászhely: Házirét


Egy, a Háziréti víztározón eltöltött rövid kirándulás alkalmával módomban állt kicsit közelebbről is megfigyelni illetve kipróbálni az OKUMA POWER LINER modellcsalád 865-ös változatát. Az alábbi képek és rövid kis írás keretében ajánlom szíves figyelmetekbe ezt a modellt.

főszerepben az OKUMA POWER LINER
főszerepben az OKUMA POWER LINER


Mikor szükséges egy ilyen orsó? Ha nagyot kell dobni, akkor mindenképp, de véleményem szerint, a kisebb tavakon is jó választás lehet. Az orsó súlya 640 gramm, így az intenzíven telepített vizeken, ahol gyakrabban kerül kézbe a bot, a POWER-LINER sosem lesz kényelmetlen. Itt jegyezném meg, hogy ma már egyre több 4,2 m-es (extra) heavy feederrel horgászó fedezi fel magának ezt a típust. Az okok közül talán a két legfontosabb: a hosszú rezgőspicces botokat remekül egyensúlyozza ki az orsó és a nagyméretű dobról könnyedén fut le a zsinór dobáskor.


Általánosságban azt mondhatnám, hogy a bojlis, pontyozó botokhoz passzol leginkább. Figyelembe véve a POWERLINER 865 súlyát és a nagyságát a 3,6m-es és 3,9m-es osztott nyelű botokon minden esetben nagyszerű egyensúlyt teremt. Nem lesz az embernek használat közben olyan érzése, hogy majd „leszakad” a keze. Ez azért fontos tulajdonság, ha a horgászat örömének fokozott megéléséről törekszünk…

tökéletes nagyhalas modell
tökéletes nagyhalas modell

párban mutat igazán
párban mutat igazán

oldalról is szépen fest
oldalról is szépen fest


Az OKUMA POWER LINER BAITFEEDER 865-ös modell „klasszikus” kialakítású szabadon futó rendszerrel rendelkezik. Az olyan technikai megoldások, mint a finoman állítható hátsó nyeletőfékerősség szabályzó gomb, fém dob és a precíz főfék emelik ezt a típust kategóriája egyik legjobbjává! A modell rendkívül nagy zsinórtároló képessége (0,30mm-es zsinórból 570m)! igen alkalmassá teszi a POWER-LINER-t a behordásos vagy távdobó technikákhoz is. A feltűnően szabályos zsinórprofilt az elliptikus fogaskerék egyenletes fogosztással történő kialakításával érték el, így könnyedén érhetők el nagy távolságok a partról történő horgászatok során. Az azonnali visszaforgásgátló mellett további 7 csapággyal látták el, ami könnyed, élvezetes futást kölcsönöz az orsónak. Az orsókat az OKUMA mérnökei nagy keménységű - a további súlycsökkentés, ill. jobb egyensúly érdekében - grafit hajtókarral látták el.

bojlizáshoz különösen bevált
bojlizáshoz különösen bevált

botállványra helyezve
botállványra helyezve

hátulról fotózva
hátulról fotózva


A POWER-LINER áttétele 4.5:1, ami egy viszonylag nagy vonóerőt jelent és emellett további nagy előny, hogy gyorsan visszahozza a messzire repített ólmot vagy etetőkosarat. A „fődob” alumínium, ami könnyű és erős, hosszú távra tervezett, esztétikus darab. Az orsó rendelkezik egy grafit anyagú pótdobbal is.

szabályos zsinórprofillal rendelkezik
szabályos zsinórprofillal rendelkezik


Vissza a vízpartra! A „teszt-horgászatot” a zsinór felcsévélésével kezdtem. Megmondom őszintén, hogy engem meglepett a művelet végén tapasztalt gyönyörű zsinórprofil. Esztétikusan és szabályosan rakta fel az orsó a zsinórt. A modell egyébként úgynevezett „kefés” „zsinóralákapás gátlót” kapott. Ennek köszönhetően a nagyméretű dob mellet a zsinór nem tud a dob alá tekeredni és ezzel hosszú percekre ellehetetleníteni a további horgászatot. A szerelést és csalizást követően a dobások alkalmával azt figyelhettem meg, hogy a zsinór milyen simán hagyja el a nagyméretű dobot. Ez kedvezett a távoli pontos dobások elérésében.

fűzött csali alkalmazásakor, jön jól a nyeletőfék igazán
fűzött csali alkalmazásakor, jön jól a nyeletőfék igazán


Aztán csendes percek következtek… Volt időnk néhány fotót készíteni az állványon pihenő orsókról, meg kell, mondjam, nekem nagyon tetszett a látvány. A délutánba hajló nyári napban aztán csak kisebb potykákkal hozott össze a horgász szerencsém. Ennek ellenére úgy érzem, így is megérte a kirándulás. Legfőképp azért, mert értékes tapasztalatokat szerezhettem az OMUMA POWER-LINER 865-ös modellről és azért, hogy ezt most megoszthattam Veletek.

ma ők jöttek
ma ők jöttek


Mindenkinek eredményes horgásznapokat kívánok!

Nagy Róbert

Fotó: Profanter Ádám
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére