Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Okuma Longbow 65

Sokan sok mindent írtak már az OKUMA Longbow orsókról (sajnos téves információkat is!), most szeretnénk egy áttekintő, kizárólag a használati szempontokat figyelembe vevő bemutatót adni. „Jó az öreg a háznál” – szokták mondani, és illik is ide ez a mondat. Lássuk, miért is?
Sokan sok mindent írtak már az OKUMA Longbow orsókról (sajnos téves információkat is!), most szeretnénk egy áttekintő, kizárólag a használati szempontokat figyelembe vevő bemutatót adni. „Jó az öreg a háznál” – szokták mondani, és illik is ide ez a mondat. Lássuk, miért is?

Okuma Longbow 65
Az Okuma cég hosszú évek óta készíti a Longbow sorozatot. Pár éve kijöttek a Longbow II-es névre keresztelt feljavított verzióval, ami az „eredetivel” együtt volt piacon. A javítások inkább csak a kozmetikát érintették és a csapágyszámot, de az új szín és forma önmagában nem volt meggyőző a horgászok számára. Olyannyira, hogy le is vették a gyártásról és maradt minden a régiben.

A szemmel látható alkatrészek közül elsőként a hajtókart emelnénk ki. Ez egy gomb segítségével lehajtható, ami nagyon kényelmes megoldás, de vajon erős-e? A nyomógombot elég nagyra csinálták, hogy ne csúszhasson ki, ám biztos, ami biztos érdemes egy pillantással ellenőrizni, hogy „bekattant-e” a rögzítő retesz. Mindazonáltal, mi jobban szeretjük az ilyen hajtókar megoldást, mint a „csavar-tekergetőset”, mivel a kényelem kompenzálja azt a kis erőfeszítést, hogy oda kell figyelni a rendes kihajtásra.Folytatva a „külsőségeket”, ezen az orsón minden arányosan nagyra van készítve. Itt van például a nyeletőfék kapcsoló füle vagy az orsó elsőfék-állító gombja. Nagyon kényelmes mind a kettő és könnyen a kezünkbe akad használat közben. Az elsőfék beállítása nagyon széles spektrumban lehetséges. A teljesen „satu” erősségtől egy teljes tekeréssel jutunk el a „spanos” főfékerőig, amivel már nem fog szakadni a zsinórunk. Innentől még három teljes tekeréssel jutunk el a majdnem szabadonfutó beállításig. Ezzel a hosszú fékúttal gyakorlatilag bármilyen erősségű zsinórhoz és bothoz találhatunk biztonságos fékerő beállítást. A gyenge fokozatokban való hosszú fékút a 65-ös méretnél feleslegesnek tűnik, de nagyon jó hasznát lehet venni a kisebb (30-as és 40-es) méreteknél.
A nyeletőfék aktív állapotba kapcsolása a gomb felfelé kattintásával érhető el. A nyeletőfék szabályzó gombbal egészen erős fokozatok is beállíthatók, amelyek a folyóvízi (sodrás miatt) horgászatnál vagy amurozásnál a hirtelen meginduláskor előforduló zsinór-leugrás miatt szükségesek.
Az elsőféket „szétkapva” láthatjuk, hogy a dob méretének megfelelően nagy lamellák kerültek a dobba. A képen bal oldalon található fekete gumi tömítés hivatott megakadályozni, hogy szennyeződés vagy víz jusson a fékbe. Ez a kis alkatrész nagyban megnöveli az orsó élettartamát és a fékek megbízhatóságát!Az orsó dobja fémből, a tartalék pedig műanyagból készült. A zsinórprofil, ahogy a képen látszik is, nem teljesen tökéletes. Arra nem vállalkoznánk, hogy megmondjuk, ez jelent-e és ha igen hány métert az elérhető dobástávolságban. A „magánvéleményünk” az, hogy manapság a gyártók divatos dolognak tartják feltüntetni az orsókon a „távdobó” jelzést, holott egyébként a műszaki tartalomban semmi sincs, ami ezt indokolná (pl. egy kúpos dobtól még nem lesz az orsó távdobó…). Mindezeket figyelembe véve a Longbow 65-öt kategóriáját tekintve elsősorban egy nagyhalazó orsónak tartjuk, amelyre sok zsinór fér a nagyobb átmérőből is. Természetesen egy hozzávaló bottal és megfelelő zsinórral ezzel is nagy távolságra (technikától és dobósúlytól függően akár 80-100m is) lehet bejuttatni a felszerelést.Az orsóház tetejét lekapva rögtön szembetűnik a Longbow orsók „lelke”, a hatalmas meghajtó tányérkerék, illetve az alkatrészek kidolgozottságának szépsége – hiába ehhez kellenek az évek! Az orsóban 6 csapágy található, ezek elhelyezkedése: hajtókar fogantyú 1db, tányérkerék 2db, felkapókar görgő 1db, csigatengely 1db és a végtelen visszaforgásgátló tűgörgője. Ugyanitt látható az a tárcsán lévő speciális kialakítás, amitől a nyeletőfék szabályzó gomb negyedfordulatonként vált vissza. Ez a Longbow-k sajátja, ami igen jól jöhet egy-egy „lelkesen” kivitelezett gyors bevágásnál, amikor is gyorsabban emeljük meg a botot, mint sikerülne visszakattintani a nyeletőféket…
Ha kivesszük a nagy tányérkereket, láthatóvá válik, hogy milyen masszív csapágyazása van az orsónak. Az is megfigyelhető, hogy a kritikus alkatrészek rézből készültek. Más orsókhoz képesti specialitás és érdekesség a kulissza alkatrész mérete. Ez lényegében a dobemelő rendszer lelke, ez mozgatja a tengelyt le-fel. A Longbow 65-ösben ez egy robosztus, masszív darab és talán kifejezi azt a (sajnos ma már ritka) gyártói szándékot, hogy ez az orsó bizony nem egy évre készült.

Essen szó egy általunk tapasztalt, elvétve előforduló, de azért néhány esetben megjelenő hibatípusról. Az orsó 0 fok vagy annál hidegebb időben való használatakor ugyanis felléphet a visszaforgásgátló meghibásodása. Előfordul, hogy az orsó gyárilag kevesebb kenőanyagot kap, amely hideg időben még jobban össze is húzódik. Ha ez a mennyiség egy bizonyos szint alatt van, akkor az összehúzódás miatt átmenetileg megszűnhet működni a visszaforgásgátló, hiába kapcsolgatjuk, az orsó karja visszafelé is tekerhető lesz. Ez a jelenség megszűnik magasabb hőmérsékleten! Egyébként könnyen orvosolható is megfelelő kenőanyag bejuttatásával. Ha esetleg előfordul ez a jelenség, a műveletet szakszervizben végeztessük el! Kereskedői tapasztalatunk, hogy főleg a régebben gyártott típusok közül, és ott is nagyon kevés esetben fordult elő ez a hiba.

Az Okuma Longbow 65-ös orsó áttétele 4,5:1-hez, ami a nagyhalas orsók tipikus jellemzője. A kisebb áttétel nagyobb tengelyterhelhetőséget jelent, hasonlóan ahhoz, mint amikor autónkkal emelkedőn hajtunk felfelé és visszaváltunk 1-es vagy 2-es fokozatba. Egyébként érdekesség, hogy a Longbow orsók közül minden 40-es és a feletti méretnek egyformán ugyanez az áttétele (A 30-as áttétele: 5,0: 1). Ez extra erőt és tartósságot ad, viszont cserébe le kell mondani jó pár centiméter behúzásról tekerésenként.

Az orsó Magyarországon elérhető méretei: 30, 40, 50, 60, 65, 70, 80, 90. A 60-as és a 65-ös között van egy jelentős méretbeli ugrás, majd innentől megint egyenletesen arányos a növekedés. A „nagyhalas” kategóriába a 65 és ez feletti méreteket soroljuk. Az alábbi súly értékek a valódi, mérlegen mutatott grammokat mutatják. Figyelem: sok honlapon sajnos téves adatok szerepelnek ezzel kapcsolatban! Méréseink alapján +/- 5gramm eltérés lehet az azonos méretű orsók között.
Méret Gramm
• LB30 360gr
• LB40 485gr
• LB50 510gr
• LB60 500gr
• LB65 780gr
• LB70 760gr
• LB80 795gr
• LB90 820gr

Összességében azt gondoljuk, hogy ez az orsó még sok horgásznak sok halat fog kifogni a következő években „mérföldkőként” mutatva a helyes utat minden gyártónak: olyat kell csinálni, amelyek valóban kiállják az idő próbáját. Azt hisszük, hazánkban nyugodtan kijelenthetjük: „minden pecásnak van legalább egy Okumája élete során!”

Kinek ajánljuk:
• Aki megbízható, cifraságoktól mentes, nagyhalas nyeletőfékes orsót akar venni
• Akinek fontos a bejáratott konstrukció és a hazai szervizháttér
• Okuma rajongóknak


Az orsóban található alkatrészek:KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére