Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Orsóavató és más fontos dolgok

Orsóavató és más fontos dolgok
A Duna másik oldala. Újra és újra beszéljünk erről!
Orsóavató

Pénteken reggel beugrottam az egyik kedvenc horgászboltomba, egy régóta velem kokettáló orsót megszerzendő. Az új társam az ultralight & light pergetés során egy 3000-es Shimano Exage SFD lesz a továbbiakban – reméljük legalább az előd (egy lassan fiatalkorúnak számító Trabucco Exxon) élettartamát hozza majd. Meglátjuk. A 210-es 1-9-es Cormoran Red Master-rel és a 0,06-os Whiplash Crystal-lal szinte tökéletes kombinációt alkot.

A szombat reggel s a délelőtt gyorsan eltelt, a házimunka igencsak időrabló dolog, viszont a délután szabadnak tűnt, így irány a Duna. A víz vagy 70 centit emelkedett a héten, sok jóra nem számítottam, de nyilvánvaló volt, hogy ilyen alkalmat vétek lenne kihagyni. Kedvemet a várható, meglehetősen sok uszadék sem tudta elvenni – irány a part.

Itt aztán rájöttem, hogy bizony mégis csak vannak oly tényezők, melyek igencsak lelombozóak tudnak lenni... Például a part közelében bepottyanó csalira célba dobáló ifjak. Vagy a rohamosan hűlő idő ellenére motorcsónak s jetski versenyt rendező embertársaim. De leginkább a mindent ellepő szemét. Ebből is a horgász-hulladék. Igen, tisztelt olvasó, ez egy új kifejezés, ízlelgessük csak kicsit: az általunk széthagyott csalis dobozokról, damil darabokról, zacskókról, etc. beszélek. A meglehetősen komoly vízszint emelkedés dacára (mely egyfajta tabula rasa-ként elvitte a mocskot a partról) már itt is, ott is csontis- és gilisztás dobozok, szertehagyott világítópatron csomagolások tarkították és szomorították a partot.

Tudom, senki nem hagyja ott a szemetét/hulladékát, mindig másvalaki, mindig Ő volt az: a Lajos, a Dezső, az Öreg, tetszőlegesen folytatható a sor. Nos, ez nem így van: kérdezzetek meg mondjuk egy tógazdát. Iszonyat dolgokat tudnak mesélni az amúgy szabálykövető, halakkal igényes sporttársak nyomán szerteszét hagyott hulladékról, mely még véletlenül sem a helyben telepített kukában végzi. Bizony, kedves olvasó. Rólad beszél.

Most gondoljatok bele egy olyan helybe, ahol senki, soha nem szedi össze a hulladékot. Nos, ez a Duna part. Igen, a folyó, amely ellát kétmillió embert vízzel csak Budapesten s ki tudja, még mennyit szerte a folyása mentén. De írhatnék sajnos bármelyik vadnak titulált vizünkről, hasonló lenne a helyzet. Itt is, ott is szemét s hulladék, melyet mi hagyunk hátra, hiszen nem számít az a doboz a másik 3-4 mellett, az csak egy körömnyi műanyag csomagolás darab, egy pár méter begubancolódott zsinór vagy épp csak pár cigarettacsikk. Ugyanígy nem gond a levágott pár szál nád, a letört faág, a megritkított bokor, miegymás. Rossz hírem van – ezért bizony Te vagy a felelős. Furcsa érzés így olvasni? Barátkozz meg vele! Remélem, eszedbe jut a legközelebb eme gondolat, amikor elindulsz a halakat cserkészni, légy bármely táján is a nagyvilágnak. Felelős vagy a vízi életért, a vízpartért s mindenért, amivel utad során találkozol. Tudom, számtalanszor hallottad már, unásig is, hogy a jövő generációkért, etc. tedd vagy ne tedd meg ezt-azt. Ez tévedés: magadért tedd meg! Azért, hogy amikor kisimulva hazatérsz, fellelkesülve vagy épp lógó orral, akkor ne legyen ott az a kis zavaró érzés, hogy bizony ma is kárt okoztam a szeretett környezetemnek, amelyért és is felelős vagyok. Nem kérem, hogy sötétzöld legyél. Butaság lenne mindkettőnk részéről. Azt kérem Tőled, hogy feleslegesen ne okozz kárt s ne hagyd szét a hulladékod. Ami kifelé elfért a csomagodban, az bizony visszafelé is el fog férni, miért is hagynád akkor szét? Szeretnéd ott lelni a szemetet legközelebb, amikor kimész? Kötve hiszem...

S hogy a halakról is szó essék, egy kép az orsóavató 47-es őnről, mely persze visszanyerte a szabadságát a modell karrier kezdeti lépései után; (a domikat nem fotóztam):

Orsóavató balin
Orsóavató balin


AJÁNLOTT CIKKEK
Májusi pontyok, pelletes megoldások...

Májusi pontyok, pelletes megoldások...

2022. május 10. - Nagy Róbert
Pontyos délután a Tisza-tavon...

Pontyos délután a Tisza-tavon...

2022. május 02. - Nagy Róbert
Ébredező pontyok a Tisza-tavon...

Ébredező pontyok a Tisza-tavon...

2022. március 22. - Nagy Róbert
10 éves a DEEPER

10 éves a DEEPER

2022. március 21. - Horgász-Zóna
RAPALA pergetőbotok bemutatója

RAPALA pergetőbotok bemutatója

2022. február 28. - Balogh Gábor
Tél van a Kis-Tiszán...

Tél van a Kis-Tiszán...

2022. január 28. - Nagy Róbert
Horgász-Zóna outlet - bemutató

Horgász-Zóna outlet - bemutató

2022. január 21. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére