Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Orsóavató és más fontos dolgok

Orsóavató és más fontos dolgok
A Duna másik oldala. Újra és újra beszéljünk erről!
Orsóavató

Pénteken reggel beugrottam az egyik kedvenc horgászboltomba, egy régóta velem kokettáló orsót megszerzendő. Az új társam az ultralight & light pergetés során egy 3000-es Shimano Exage SFD lesz a továbbiakban – reméljük legalább az előd (egy lassan fiatalkorúnak számító Trabucco Exxon) élettartamát hozza majd. Meglátjuk. A 210-es 1-9-es Cormoran Red Master-rel és a 0,06-os Whiplash Crystal-lal szinte tökéletes kombinációt alkot.

A szombat reggel s a délelőtt gyorsan eltelt, a házimunka igencsak időrabló dolog, viszont a délután szabadnak tűnt, így irány a Duna. A víz vagy 70 centit emelkedett a héten, sok jóra nem számítottam, de nyilvánvaló volt, hogy ilyen alkalmat vétek lenne kihagyni. Kedvemet a várható, meglehetősen sok uszadék sem tudta elvenni – irány a part.

Itt aztán rájöttem, hogy bizony mégis csak vannak oly tényezők, melyek igencsak lelombozóak tudnak lenni... Például a part közelében bepottyanó csalira célba dobáló ifjak. Vagy a rohamosan hűlő idő ellenére motorcsónak s jetski versenyt rendező embertársaim. De leginkább a mindent ellepő szemét. Ebből is a horgász-hulladék. Igen, tisztelt olvasó, ez egy új kifejezés, ízlelgessük csak kicsit: az általunk széthagyott csalis dobozokról, damil darabokról, zacskókról, etc. beszélek. A meglehetősen komoly vízszint emelkedés dacára (mely egyfajta tabula rasa-ként elvitte a mocskot a partról) már itt is, ott is csontis- és gilisztás dobozok, szertehagyott világítópatron csomagolások tarkították és szomorították a partot.

Tudom, senki nem hagyja ott a szemetét/hulladékát, mindig másvalaki, mindig Ő volt az: a Lajos, a Dezső, az Öreg, tetszőlegesen folytatható a sor. Nos, ez nem így van: kérdezzetek meg mondjuk egy tógazdát. Iszonyat dolgokat tudnak mesélni az amúgy szabálykövető, halakkal igényes sporttársak nyomán szerteszét hagyott hulladékról, mely még véletlenül sem a helyben telepített kukában végzi. Bizony, kedves olvasó. Rólad beszél.

Most gondoljatok bele egy olyan helybe, ahol senki, soha nem szedi össze a hulladékot. Nos, ez a Duna part. Igen, a folyó, amely ellát kétmillió embert vízzel csak Budapesten s ki tudja, még mennyit szerte a folyása mentén. De írhatnék sajnos bármelyik vadnak titulált vizünkről, hasonló lenne a helyzet. Itt is, ott is szemét s hulladék, melyet mi hagyunk hátra, hiszen nem számít az a doboz a másik 3-4 mellett, az csak egy körömnyi műanyag csomagolás darab, egy pár méter begubancolódott zsinór vagy épp csak pár cigarettacsikk. Ugyanígy nem gond a levágott pár szál nád, a letört faág, a megritkított bokor, miegymás. Rossz hírem van – ezért bizony Te vagy a felelős. Furcsa érzés így olvasni? Barátkozz meg vele! Remélem, eszedbe jut a legközelebb eme gondolat, amikor elindulsz a halakat cserkészni, légy bármely táján is a nagyvilágnak. Felelős vagy a vízi életért, a vízpartért s mindenért, amivel utad során találkozol. Tudom, számtalanszor hallottad már, unásig is, hogy a jövő generációkért, etc. tedd vagy ne tedd meg ezt-azt. Ez tévedés: magadért tedd meg! Azért, hogy amikor kisimulva hazatérsz, fellelkesülve vagy épp lógó orral, akkor ne legyen ott az a kis zavaró érzés, hogy bizony ma is kárt okoztam a szeretett környezetemnek, amelyért és is felelős vagyok. Nem kérem, hogy sötétzöld legyél. Butaság lenne mindkettőnk részéről. Azt kérem Tőled, hogy feleslegesen ne okozz kárt s ne hagyd szét a hulladékod. Ami kifelé elfért a csomagodban, az bizony visszafelé is el fog férni, miért is hagynád akkor szét? Szeretnéd ott lelni a szemetet legközelebb, amikor kimész? Kötve hiszem...

S hogy a halakról is szó essék, egy kép az orsóavató 47-es őnről, mely persze visszanyerte a szabadságát a modell karrier kezdeti lépései után; (a domikat nem fotóztam):

Orsóavató balin
Orsóavató balin


AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére