Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Összehangolt feeder szerelék

Egy rendszerben a tökéletességhez minden elemnek tökéletesnek kell lenni. A legelsőtől a legutolsóig. Erre kell törekednünk, és a bosszúságok sora helyett jönnek a szebbnél szebb élmények, sikerek, és a felszabadult jóleső érzések. Bármit teszünk, ez kell, hogy lebegjen a szemünk előtt.
Sokan használtunk már sokféle felszerelést – a hagyományos „sárgavégű” fenekező cucctól a spiccbotig durvább-finomabb eszközöket. De ami minket feedereseket összeköt, az a felismerés, hogy ezzel a módszerrel több halat fogunk. Nagyon sok feederes barátom érkezett a bojlisok világából – mára mindannyian lelkes hívei és prédikátorai vagyunk a feeder módszernek.

Felismertük, hogy ezzel a módszerrel bármilyen és bármekkora halat megfoghatunk és az alapok nagyon hamar elsajátíthatók. Persze utána a finomítgatás, a kísérletezés egy életen át tart – de ez az egész szépsége.
Leginkább a módszerrel most ismerkedő embereknek szeretnék egy picit segíteni az indulásnál, az alapok lerakásánál. Inkább csak az irányt szeretném mutatni.

Az élet minden területen a leggyengébb láncszem enged, az fog először sérülni, szakadni, törni. A leggyengébb szem dönti el az egész rendszer használhatóságát, életképességét.
Nincs ez másként a horgászat világában sem. Bármilyen módszer szerint is horgászunk, bármilyen eszközöket, kiegészítőket használunk – a legfontosabb az elkészített szerelék összhangja. Nem lehet benne gyenge láncszem, semmi olyan eszköz, amely gyengébb a többinél. Lehetnek drága eszközök, vagy olcsók, ha hiba van a rendszerben, azt a halak meg fogják megmutatni. Bosszúságok, idegeskedések sora, elveszített halak jelzik a rosszul megválasztott felszerelés útját. Elveszíthetjük vele a HALAT– amely akár életünk hala lehetett volna.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenből a legerősebbet kell használnunk. Bár pl. tengeri horgászatnál, ahol bármekkora hal előfordulhat – a 2-3 kilótól és az akár 900 kg-s Makocápáig – akár ez is igaz lehet. De ez egy másik műfaj, amit javarészt a nálunk szerencsésebb fejlődésű országokban űznek előszeretettel. Sajnos a legtöbb ember ezt nem teheti meg, ezért maradjunk meg hazai vizeinken.

A feeder felszerelés összeállításánál minden lényeges elemet figyelembe kell venni. A botot, az orsót, a zsinórt, a kosarat/ólmot, horogelőkét és a horgot. A felhasznált eszközöknek harmonizálni kell egymással!

Amit még el kell döntenünk az elején (később is lehet, de az általában a drágábbik út), hogy sok kisebb-nagyobb halat szeretnénk fogni, vagy inkább kivárjuk és az igazán kapitális halakat „üldözzük”. Ez is meghatározó abban, hogy milyen felszereléssel horgászunk.

Szintén nagyon fontos, hogy az adott vízterület(ek) akadós-e, vagy a meder akadó mentes. Ha nincsenek akadók, finomíthatunk bátrabban, akadó közelében azonban mindenképp erősebb felszerelés kell a hal biztos megmerítéséhez. Köztudott, hogy az akadók, a bedőlt fák, a tökleveles a legjobb haltartó helyek. De ott általában nem a feedereseké a pálya…

Azt is érdemes tudni, hogy a finomabb felszereléssel, kisebb horoggal, vékonyabb előkével több kapásunk lesz, és ha jól állítjuk össze a „cájgot”, általában minden méretű hal szákolható – persze a körülményektől függően.

Figyelembe véve az összes szempontot, nézzük tehát szépen sorban a saját igényeinknek megfelelő lehetőségeket.

A botok kiválasztásánál nagyon sok mindent el kell döntenünk. Milyen vízen szeretnénk használni (folyóvízen, állóvízen), mekkora a meghorgászandó távolság, mekkora súlyokat kell vele eldobni, mekkorák a célhalaink? Partról, vagy csónakból szeretnénk űzni a sportot?
Sokszor csodálkozom az olyan embereken, akik ezek végiggondolása nélkül kérdezik – milyen botot vegyenek? A kiválasztás során rengeteg szempontot – technikait és anyagit is – kell figyelembe vennünk.

Azt azért érdemes tudni – univerzális eszköz nincs. Erről mindig a svájci bicska vs. orvosi szike esete jut eszembe. A svájci bicskával sok mindent megoldhatunk, de semmire sem igazán jó. Az orvosi szike egy dologra jó – de arra tökéletes. Ez így van a horgászat piacán is.

Vannak olyan botok, amelyek már majdnem univerzálisak, de ezek meglehetősen drágák – és nem a kezdőknek valók. Nézzünk egy példát: állóvízen szeretnénk horgászni, mert épp az van a közelünkben. Szemrevételezés, némi információgyűjtés után megtudhatjuk, mekkora távolságra kell keresni a halakat és kb. mekkora méretűeket. Ezzel el is indulhatunk a felszerelés tervezése útján.

Választhatunk picker- medium/light, medium/heavy, heavy és extraheavy feederbotok közül. Ez a botok erősségét jelzi, a legerősebb felé haladva. Ezek meghatározzák a maximális dobási távolságot, amely kb. 30-120 m jelent.

Folyóvízen egy kissé bonyolultabb a helyzet. Itt már számolnunk kell a víz sodrásával, annak erejével. Ez befolyásolja a használható ólmot, kosarat. A feladat minden esetben az, hogy a bedobás helyén a súly stabilan megálljon, ne vigye el a sodrás. Mert fontos, hogy az etetett területet tudjuk meghorgászni, ne sodorja el onnan a felszerelésünket a víz. Ennek megfelelően a súly meghatározza azt a botot, amivel mindezt be lehet vetni a kívánt távolságra. Továbbá érdemes figyelembe venni azt, hogy a folyóvízi halak ereje jóval nagyobb a tavi társaiknál. Nekik ugyanis az egy helyben maradáshoz is folyamatosan úszni kell, ezért védekezésük sokkal erőteljesebb.

Ha ez megvan, jöhet az orsó. Az orsó dobmérete arányban van a dobási távolsággal. Kiválasztásnál fontos – illeszkedjen a bothoz. Nemcsak fizikailag, hanem súlyban, áttételben, behúzásban (1 tekerés/cm) is.
A súly azért fontos, hogy ne borítsa fel a bot egyensúlyát. Az áttételre, a behúzásra érdemes figyelni – egy távdobó botnál egy kicsi orsó, kis behúzással rendkívül megnehezíti, lassítja a használatot, feleslegesen erőlteti azt – és kényelmetlen is. A fékrendszer (első, hátsó, gyorsfék, nyeletőfék) egyéni ízlés kérdése, mindenki mást preferál. Egy dolog biztos: vékony zsinóros horgászatnál a legfontosabb a fék! Ha több bottal horgászunk – érdemes nyeletőfékes orsóban gondolkodni. Megelőzhet egy esetleges botvesztést is.

A zsinór az egyik legmeghatározóbb rész. Ezzel már találkozik a hal, számít a színe, vékonysága/vastagsága, a merevsége, a nyúlása, és a csomótűrése. A vastagságot a bot erejéhez kell igazítani – egy túl vékony zsinórt egy merevebb bot könnyen eltéphet. Ha viszont túl laza hozzá a fék – kompenzálva a zsinór vékonyságát – sokkal tovább kell küzdeni a hallal feleslegesen, „boldogítva” a szomszédokat. A monofil/fonott közti választásnál fontos a zsinór ereje és a nyúlása. A fonott zsinórnak nincs számottevő nyúlása, jobban közvetíti a hal mozgását, de a nyúlás hiánya miatt nincs csillapítása, rugalmassága.

Talán nem véletlen, hogy az angol botgyártók nem a dobósúlyt adják meg a bot paramétereként, hanem a hozzá használatos zsinór szakítószilárdságát (pl 3-8 lb), ami azt jelenti hogy kb. 0,12-0,20 monofil, ami hozzá használatos, ami vele összhangban van.

Ólmot, kosarat súlyban minden esetben a bot dobósúlyához válasszunk. Érdemes tudni, hogy a maximális dobósúly kb. 70%-val (tehát egy 100g bot esetében kb. 70g össztömegű kosárral, ólommal) tudjuk a legnagyobb, legpontosabb eredményt elérni. Sosem a maximális terheléssel. Mindamellett a maximális terhelés jelentősen erőlteti a botot, és töréshez vezethet – akár egy félresikerült dobásnál is!

A horogelőkénél is több szempontra érdemes figyelni. Általában jó, ha a szakítószilárdsága kisebb, mint a főzsinórunké. A véletlen leakadás vagy szakítás esetén ne az egész szerelék maradjon ott – esetleg a hal szájában. Általános ökölszabályként elfogadhatjuk azt, hogy a horogra tűzött csali esetén monofil előkét, hajszálelőkén, csalitüskén, stb. felkínált csalinál fonott horogelőkét érdemes használni.

A horgot szintén jelentős részben a a bot erejéhez kell választani. Egy erős bothoz nem választhatunk aránytalanul kicsi horgot. de még függ a zsinór átmérőjétől is. A horognak a lehető legtermészetesebb módon kell viselkednie a vízben. A vastag zsinórtól túl merev lesz – nem lesz rajta kapásunk. Néhány gyártó már megadja a horoghoz használható min/max zsinórméreteket. Választhatunk füles és lapkás horgok közül, továbbá vékony és vastaghúsú fajtákból. A formáknak, a kialakításoknak szinte végtelen a variációja. A csaliméretet is figyelembe véve döntsünk! Aztán majd a tapasztalatunk fog segíteni.

Néhány összeállítási példa:

Távdobó felszerelés
Pl. a Harsányi tó, ahol a lehető legnagyobb távolság elérésére van szükség:
- 390, 420 esetleg hosszabb bot, 150+ grammos dobósúly
- 60-as, 80-as orsó, nagyátmérőjű távdobó dobbal
- 0,22 – 0,25 főzsinór 0,5 monofil vagy 0,25 fonott dobóelőkével (kb 10m)
- 60-80 g távdobó kosár
- 0,20 monofil vagy 0,14 fonott előke
- min 8-as (típustól függő) horog, általában vastaghúsú erős horog

Átlagos, 60-80m távolsághoz
A legtöbb néhány hektáros tóra ez tökéletesen megfelelő

- 360, 390 cm bot kb. 120g dobósúllyal
- 50-es orsó, esetleg távdobó
- 0,20 zsinór, 0,16 – 0,18 dobóelőke
- 40-60 g távdobó, vagy oldalkosár
- 16-os monofil vagy 0,08-10 fonott horogelőke
- 8-10 horog
- Finom, max. 50m távolságra

Kisebb tavakra, vagy közeli horgászatokra
- 270-360 cm bot max. 80 g dobósúly
- 30-40 es orsó
- 0,16 – 0,18 zsinór, bottól függően akár dobóelőke nélkül is
- 15-25g kosár
- 0,06-os fonott, vagy 0,12-14 monofil horogelőke
- max. 10 horog (típustól függően), de inkább 12-16 - vékonyhúsú

Természetesen ezek csak szemléltető példák, de irányadásra megfelelőek. Márkákat szándékosan nem írtam, azt mindenki a saját ízlésének és igényének megfelelően választ.

A felszerelés kiválasztása előtt mindenképpen érdemes eldönteni, mit is szeretnénk. Természetesen vásárolhatunk olyan felszerelést is, ami nagyon sok célra megfelel, de ezek általában rendkívül drágák – egy kezdőnek. És sok esetben nem is ajánlott. Például egy igazi finom bot vásárlásán akkor érdemes elgondolkodnunk, ha már van némi gyakorlatunk, mind a dobás, mind a fárasztás terén. Igazi élményt akkor fog csak adni, ha némi tapasztalattal rendelkezünk és nem a gyakorlat hiánya miatti bottörés miatt kell aggódnunk.A tökéletesen összehangolt, beállított felszerelés meghálálja a rá fordított törődést, figyelmet. A szomszédok irigy pillantása, a szép fogások, a tartalmas, élmény gazdag horgászattal töltött időt nem árnyékolják be sötét foltok.

Eredményes horgászatot kívánok mindenkinek. Görbüljön az a bot!

Nagy Tibi
C & R
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére