Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Ötletek előtét zsinórra

Ötletek előtét zsinórra

Rengeteg olyan tó van itthon, ahol bizony bentebb mozog a hal. Nincs más választás, mint dobóelőkét kötni, hiszen másképpen elérhetetlen technikailag a távolság. A fonott zsinór egyre több tavon szorul ki az eszköztárból, így marad a monofil! De melyik? Olvasd el sorozatom harmadik, egyben záró részét, amelyben ezzel a témával fogalkozom, maradva a TRABUCCO termékeknél.

Kezdetben, ahogy sokan mások, én is idegenkedtem a monofil dobóelőkék alkalmazásától. A már hosszú évek óta jól működő fonottak után - emlékszem - "durva" élmény volt a bojlisra elsőnek felkötni a közel 60-as végződésű monofil dobóelőkéket. Már kezdetben is lenyűgözött a "kónuszos", felvastagodó megoldás, de valahogy nem akart a kezemre állni.

A TRABUCCO cég olyan kifinomult megoldásokat hozott ezen a téren is, hogy nyugodt szívvel és szakmai megfontolásaim alapján is, sokszor használom az olasz cég monofil felvastagodó (kónuszos) dobóelőkéit zsinórjait.

Tipp 1: szerintünk a legjobb választás bojlis botokra

TRABUCCO T-FORCE XPS TAPER LEADER

Elsősorban a nagyon messzire bedobáló tengeri pecásoknak készült, de mi bojlisok/pontyosok rögtön felfedeztük magunknak a 0,23-0,57 valamint a 0,26-0,57-ig vastagodó típust. Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy egy profi monofil dobó előkét szeretnénk használni, akkor a TRABUCCO T-Force XPS Taper Leader egy olyan zsinór, ami szerintem az egyik legjobb a piacon! Fokozatosan vékonyodik vissza, és prémium minőségének köszönhetően, biztonságos a nagy távú dobásokhoz. A vastag része (6 méter) helyezkedik el a szerelékünknél hogy elbírja a rá nehezedő erőhatásokat, majd el kezd vékonyodni (7 méteren), felvéve a főzsinórunk átmérőjét (2 méter). Így szerelékünket magabiztosan tudjuk bejuttatni. Bojlis barátaim és magam is nagy kedvvel használom. A tekercs 10 darab 15 méteres előkét tartalmaz. Én egyébként minden esetben az úgynevezett "Albright" csomót használom a dobóelőke összekötésére a főzsinórommal.

Bojlis pontyos körökben nagy népszerűségnek örvend
Bojlis pontyos körökben nagy népszerűségnek örvend

Tipp 2: a Trabucco feedereseknek szóló megoldása

TRABUCCO T-Force XPS MATCH TAPER LEADER

A feederhorgászok abszolút kedvencéről lesz szó! Sokan használják ezeket a termékeket, hisz segítségével egy vékonyabb főzsinórral is biztinsággal dobhatunk nagy távra. Többféle verzióban kapható, de a legkedveltebb méret belőle talán a 0.20-0.32-re vastagagodó. Ez a TRABUCCO monofil távdobó előke, gyorsan süllyedő kivitel és arra lett kifejlesztve, hogy biztonságos körülmények között, minél távolabb tudjunk horgászni. Három részre van felosztva a zsinór. Indul egy 9 méteres szakasszal, ami a szerelékünk felé esik. Ez a vastagabb rész felelős azért hogy ne veszítsük el a kosarunkat, ólmunkat, csalinkat dobás közben. Majd ezt követi egy szépen csökkenő átmérőjű középső szakasz, ami 4 métert tesz ki. A harmadik egyben utolsó 2 méteres szakaszban pedig elértük a főzsinórunk átmérőjét, így egy könnyed csomóval rögzíthetjük az előkét. Ez a Trabucco termék bizony megéri a pénzét, hisz sok-sok bosszúságtól menthet meg minket. Egy tekercs, egyébként 10 darab 15 méteres előkét tartalmaz.

Ez a termék, főként a feederes horgászok között szerzett elismerést
Ez a termék, főként a feederes horgászok között szerzett elismerést

Tipp 3: csomó nélkül - gond nélkül feederezni

TRABUCCO FEEDER PLUS CONUS LINE

Megjelenése idején nagyon izgalmas terméke volt a TRABUCCO-nak, annyira hogy próbálták másolni! Elsősorban a feeder versenyzők csaptak le rá azonnal, mert kötözgetés nélkül, gyorsan tudtak vele dolgozni. Ma már a kényelem és biztonság fegyvere.
Különlegessége abban rejlik, hogy a 200 méteres tekercs utolsó 10 méterére felvastagodik, pont úgy, hogy dobóelőkeként funkcionáljon. A felvastagodást 5 méteres szakaszon, fokozatosan éri el. Ennek a zseniális ötletnek köszönhetően nem kell többé a dobóelőkékkel bajlódni, repülhet is be a cucc.
Mi a legjobb benne? Hogy nincs csomó, így nincsenek a csomóval járó gondok: gyűrűben megakadás, elszakadás, urambocsá spicctörés.
Természetesen a nyúzó szakasz nem csak az extrém távolságok elérésében segít, hanem a fárasztás kritikus szakaszában a szákolás előtti pillanatokban is megbízható tartalékokat ad. A felvastagított "nyúzó" szakasz fekete, a főzsinór rubinvörös színű, ami a víz alatt kevésbé látható. A Trabucco XPS Feeder Plus Conus Line kis nyúlással, nagy kopásállósággal, kiváló csomótűréssel rendelkezik, valamint a feeder horgászok igényeihez igazítottan lassan süllyedő monofil. Leggyakrabban használt méretek: 0.18/0.30 - 0.20/0.35 - 0.22/0.35 - 0.25/0.35

Egyedülállóan csomó nélkül segíti a távdobást
Egyedülállóan csomó nélkül segíti a távdobást

Tipp 4: csomó nélkül - gond nélkül bojlizni

TRABUCCO S-FORCE XPS TAPERLINE SURFCASTING

Ami a feederen a Conus line, a pontyosoknak az XPS Taperline. A bojlis horgászok kényelmet kívánó része ma már ezzel a zsinórral oldja meg dobóelőke kötése nélküli a száz-száznegyven méter körüli dobásait.
A Taperline zsinór az utolsó 15 méterén kúpossá válik. Ez a kúpos "nyúzó" egy kivételesen ellenálló kopás és tapadás mentes szakasz és 0,57mm-ről - mérettől függően - 0,20, 0,23 vagy 0,26mm-esre vékonyodik vissza, így csomó nélkül tudod kivitelezni a rekord hosszúságú dobásokat!
A zsinór 250 méteres kiszerelésben kerül forgalomba és mindkét végén megtalálható a felvastagított rész, így ha az egyik fele már elhasználódott, nem kell eldobni, hanem egyszerűen megfordíthatod és lényegében egy vadonatúj zsinórt kapsz, természetesen a felvastagított véggel. A felvastagított részt követően egyenlő hosszúságú, a szivárvány színeiben ismétlődő szakasz (220m) ad információt,hogy milyen távolságban van a horgod. Már a nagy távolságokat célzó feeder-horgászok is előszeretettel használják ezt a zseniális megoldást, igaz mivel nem mindig kell 0,57-es "nyúzó", abból vissza lehet vágni néhány métert, mert a 0,35-0,40-es szakasz is elegendő lesz a nagy lendítésekhez.

Minden tekintetben prémium minőséget képvisel
Minden tekintetben prémium minőséget képvisel

Reményeim szerint, akik figyelemmel követték mind a 3 rész tartalmát, azoknak tudtam némi támpontot adni a szezonra zsinórkérdésben. Minden kedves horgásztársamnak eredményes tavaszt kívánok!

Nincs titok, csak közös siker!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 


A hobbid a szakmánk! Tetejére