Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Ötletek főzsinórra 2.: Trabucco pontyozó damilok

Ötletek főzsinórra 2.: Trabucco pontyozó damilok

E cikksorozat első részében az éjszaka is jól látható "fluo" zsinórokról volt szó. Itt a második részben, most a természetes színű monofil pontyozó TRABUCCO damilokat járom kicsit körbe tapasztalataim és intuícióim alapján. Reményem szerint, így a hamarosan ránk köszöntő szezonhoz is tudok pár hasznos öteletet adni számotokra a témában!

Ahogy az előző részben is leírtam - habár én nagyon sokféle zsinórt használok a szezonban - a TRABUCCO monofilok hosszú évek óta vissza-visszatérő társaim a horgászatomban.

Apropó, ha már itt tartunk, jöjjön egy

Nulladik tipp: ha sokat horgászol, gyakran kell zsinórt cserélni!

Korábban a zsinórra úgy gondoltam, mint akár a botra vagy orsóra, azaz egyszer megveszem és ha már valami jól látható baja van, csak akkor cserélem. Sokan vannak így ezzel, a boltjainkba betérő horgásztársak is, de azok a facebook fórumozók is, akik megkérdezik "aktuális a zsinórcsere, mit ajánlotok, ami sokáig bírja?". Nem egy szerelékem, nem egy halam ment el annak idején olyan (akkor) megmagyarázhatatlan szakadások, csomóbontások miatt... Azóta, ahogy növekedett a horgászatokkal töltött napok száma, rájöttem, hogy a zsinór ugyanúgy a fogyó/kopóeszköz kategóriába tartozik, mint a horog vagy az etetőanyag. Egész egyszerűen ahhoz, hogy biztos legyek a felszerelésemben, le kell cserélnem a damilt, ha "benne van már a kilóméter". Ha például volt egy elakadásom, vagy sokat fárasztottam nagy testű halakat vagy akár sokat érte a nyári nap, lecserélem, mert ezen múlhat a kapásom, a fárasztásom, egy szóval az élményem. 

0,1. tipp: minden módszernek, alkalomnak van megfelelő zsinórja

Ha nem indokolja semmi, elsősorban nomrál színű zsinórt választok. Az előző részben említettem, hogy a színező anyagok gyengítik az egyéb tualjdonságokat, ezért kompromisszum - persze bőven megéri éjszaka, hiszen megúszod a botjaid összeakadását, tudsz normálisan fárasztani, stb.

Ám, én is, ahogy talán sokan közületek, napon belüli horgászatokra tuduk "ellépni". Az általam sokszor gyakorolt "rapid" pontyhorgászat első számú zsinórjai tehát a normál színű damilok, ezekből szemezgetek most, továbbra is a Trabucco márka kínálatát elemezve. 

Első tipp: (Ha egy minden helyzetben jól teljesítő nagy kiszerelésű zsinórra van szükséged)

TRABUCCO T-FORCE PRO CARP

Kategóriájának egyik legnépszerűbbike, hisz a TRABUCCO T-Force Pro Carp pontyozó zsinór barna/burgundi színének köszönhetően szinte teljesen beleolvad a környezetébe. Sima felületének hála, a nagy dobások is kivitelezhetőek vele. A speciális felületkezelési eljárások miatt a kopásállósága makszimális, és az is fontos, hogy a nagy terhelés hatására sem nyúlik meg. Ezek a zsinórok 300 és 1000 méteres kiszerelésben is kaphatóak, így igazodva a mindenkori igényeinkhez. Ez a zsinór minden tekintetben professzionális termék, amely már hosszú ideje, nagyon sok pontyhorgász kedvence.

Alacsony nyúlás és magas kopásállóság ezek emelik a legmagasabb kategóriába
Alacsony nyúlás és magas kopásállóság ezek emelik a legmagasabb kategóriába

Második tipp: (Ha a legjobban süllyedő Trabucco pontyozó zsinórt keresed)

TRABUCCO S-FORCE SINKING

Nyugodtan mondhatjuk, hogy számtalan megelégedett felhasználó egyértelmű választása ez a termék évről-évre. Elérhető 300 és 150 méteres kiszerelésben is. Legfontosabb tulajdonsága, hogy gyorsan süllyed. A Trabucco S-Force Sinking azért is népszerű, mert szinte minden fenekező horgászmódszerrel bevethető. Normál nyúlása van, így akár nagyobb távolságban való horgászatnál is ül a bevágási. Sejtelmes szürkés színének köszönhetően a halakat nem riasztja el. Felületén egy speciális szilikon réteg található, ami víztaszító tulajdonsággal bír. Azt is meg kell említeni, hogy az S-Force Sinking méretválasztéka nagyon széles, így sokféle igényre fel tudod használni.

Gyorsan süllyed és mindig beleolvad a környezetébe
Gyorsan süllyed és mindig beleolvad a környezetébe

Harmadik tipp: (Ha mindent figyelembe véve, a választék, legjobb pontyos zsinórját keresed)

TRABUCCO T-FORCE CARP ENDURO

Tapasztalt pontyhorgászként mondhatom, hogy ezt a speciálisan kifejlesztett monofilt érdemes alaposan szemügyre venni. Japán alapanyag, japán technológia, mindez a tudatos pontyhorgászok igényeinek megfelelően. A T-Force Endura molekulaszerkezete révén, nulla memóriájú, süllyedő, a különleges felületkezelése eredményeképpen pedig nagy kopásállóságú monofil zsinór. Az alacsony nyúlás a tökéletes akadást biztosítja, még nagy távolságból is. Ez a típus 300, 600 és 1200 mt-es kiszerelésben is elérhető, igazodva az igényeinkhez. Mindenképp a legmagasabb kategóriába tartozó termékről van szó, így bátran ajánlom mindenkinek aki szereti a jó zsinórokat!

Sokak szerint ez a cég legjobb pontyozó monofilja
Sokak szerint ez a cég legjobb pontyozó monofilja

Negyedik tipp: (Ha a legkedvezőbb árfekvésű zsinórt szeretnéd)

TRABUCCO MAX PLUS LINE CARP

Jöjjön a végére a kedvező árfekvés, kicsit visszautalva a 0. tippre :) Egyre többen a sokat horgászó, pénztárcára figyelő horgászok közül gondolkodnak úgy, hogy gyakran cserél, de olcsóbbat választ. Erre kiváló megoldásnak tartom a TRABUCCO Max Plus Carp zsinórt, amely kiváló csomótűrő képességgel rendelkezik és a kopást is jól bírja. A Trabucco kifejezetten pontyozni ajánlja ezt a monofil damil családot. Ráadásul az alacsony memória hatás és a kis nyúlás, gyors és pontos akasztást tesz lehetővé. A barna színe a legtöbb vízi környezetben tökéletes választás a pontyhorgászathoz. Erről a zsinórról nyugodtan el lehet mondani, hogy ár-érték arányát tekintve nagyon jó választás. Fontos elmondani azt is, hogy egyaránt elérhető 150 és 300 méteres verzióban. A csomagolása igényes és védi a zsinórt az UV sugarak ellen. Aki ilyen zsinórt vásárol, az biztos lehet abban, hogy nem fogja a használat során kellemetlen meglepetés érni.

Kedvező ár és számtalan pozitív tulajdonság jellemzi
Kedvező ár és számtalan pozitív tulajdonság jellemzi

***

A következő írásomban, a TRABUCCO feeder és match horgászatra kifejlesztett zsinórjaiból fogok bemutatni párat, szóval érdemes lesz azt is figyelemmel követni.

Nincs titok, csak közös siker!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 

 


A hobbid a szakmánk! Tetejére