Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Ötletek főzsinórra 3.: Trabucco feeder és match damilok

Ötletek főzsinórra 3.: Trabucco feeder és match damilok

Mini sorozatom harmadik részében következzenek az általam javasolt feeder és match zsinórok! A szezon elején vagyunk, így hozzám hasonlóan bizonyára sokan cserélik le kedvenc feeder/match orsójukon a damilt és keresnek valami frisset, újat. Az alábbiakban ehhez készítettem egy kis TRABUCCO-s útmutatót!

A feeder és a match horgászat általában véve "sokat dobálós" peca, így a kopásállóság és a dobások kivitelezésének segítése a felhasznált damil egyik feladata. A másik ugye, az idegbetegségek fő okozója, a süllyedés.
Maradok a TRABUCCO zsinóroknál, bemutatom azokat, amelyekkel kiemelkedő saját és/vagy vevői tapasztalatok voltak. 

Tipp 1: sekély dobos vagy kisebb orsókra

 TRABUCCO T-FORCE SPECIAL FEEDER

Általam is sokat használt termék ez, amelyet bizonyára nagyon sokan ismertek, mivel már hosszú-hosszú évek óta jelen van a hazai üzletek polcain. Rejtőzködő,rozsdabarna szín, az a fajta keménység, ami ad egy merevséget a damilnak, kontrollált nyúlás, gyors süllyedés és magas kopásálló képesség jellemzi ezt a monofil zsinórt. Ezektől a tulajdonságoktól ajánljuk a feeder vagy match horgászoknak. Elsősorban a rövid és középtávok "lefedését" teszi lehetővé, hiszen csak 150 méteres kiszerelésben létezik. Arra is figyeltek, hogy a tekercselésnél egymás mellett feküdjenek a szálak, így minimalizálták a seréülés esélyét. Nagyon jól és pontyosan lehet vele dobni!

Kategóriájának egyértelműen meghatározó terméke a Special Feeder
Kategóriájának egyértelműen meghatározó terméke a Special Feeder

Tipp 2: a legkopásállóbb feeder damil

TRABUCCO T-FORCE XPS FEEDER PLUS

A TRABUCCO T-Force XPS Feeder Plus a Trabucco egyik legújabb fejlesztése a feeder vonalon (a másik mindjárt jön:) ). Lassan süllyedő és kis nyúlású zsinór. Ám a kiemelkedő tulajdonsága a kiemelkedő kopásállósága! Mivel szintén csak 150 méteres kiszerelésben létezik, elsősorban az egy nap sokat dobáló, sekély dobos orsót használó feeder horgászok fordítsanak rá figyelmet. Ők tudják legjobban kihasználni ezt az extra tartósságot! Ez a felületkezelés természetesen a dobástávolságra is pozitív hatással bír. Ennek a zsinórnak a színe igen izgalmas, hisz többféle árnyalatban készült, így biztosak lehetünk benne, hogy minden fényviszonyban rejteve marad a halak előtt. Természetesen itt is a párhuzamos tekercseléssel kerülnek a spulnikra a damilok.

Modern monofil feeder zsinór modern horgászoknak
Modern monofil feeder zsinór modern horgászoknak

Tipp 3: method feeder módszerhez, 300 méterben is!!!

 TRABUCCO T-FORCE XPS METHOD FEEDER

Milyen az igazán jó method feeder zsinór? Én is sokszor teszem fel magamnak a kérdést, amikor éppen zsinórt cserélek. Ha álló vízen horgászom akkor az egyik fontos - ha nem a legfontosabb - tulajdonsága, hogy gyorsan süllyedő legyen. Ez azért jó, mert fontos, hogy mielőbb kapásra kész legyen a szerelékünk, bedobás után. Súlyos másodperceket nyerhetünk vele, ami például egy versenyen összeadva már jó pár perc nyereséget jelenthet összességében. Egy kiegyenlített versenyen akár a győzelmet is jelentheti a különbség egy lassabban süllyedő zsinórt használó ellenféllel szemben. A TRABUCCO T-FORCE XPS METHOD FEEDER zsinór minden szempontból megfelel az elvárásokanak! A másik nagy előny a szuper lágyság mellett - ami a hosszú, pontos dobásokat biztosítja - a minimális nyúlás, ami a legérzékenyebb kapások észlelésének a feltétele. Ezeket a nagyon fontos paramétereket tudja a Trabucco legújabb fejlesztése a T-Force XPS Method Feeder. Az előbbieken felül még a kivételes csomótűrését és a T-Force családra általánosan  jellemző jó kopásállóságot kell megemlíteni, ami a method feeder módszer nagy igénybevételéhez tökéletesen passzol is. Párhuzamos tekercseléssel a spulnikon.
Fontos leírnom azt is, hogy ezeket a zsinórokat már 300 méteres kiszerelésben is megvehetjük, így a nagyobb testű orsóinkat is gond nélkül felzsinórozhatjuk vele.

Tökéletes megoldás feeder módszerhez hisz számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik
Tökéletes megoldás feeder módszerhez hisz számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik

Tipp 4: a "klasszikus" match zsinór

TRABUCCO T-FORCE XPS MATCH SINKING

Ez a termék egy igazi klasszikus! Kategóriájának egyértelműen a legkeresettebb és legjobb tagja. A match botos horgászathoz fejlesztték. Egyik specialitása, hogy nagyon könnyen és gyorsan süllyed. Molekuláris szerkezete kis rugalmasságot ad a zsinórnak, amit kihasználva gyorsabban reagálhatunk a kapásokra. Versenykörülményeket is jól bírja. Sötét színű, így a fehér vagy sárga filcekkel könnyen jelölhető. A dobra párhuzamosan van tekercselve, így megőrzi páratlan tulajdonságait. A 150 méteres kiszerelés pont megfelelő az úszós botokhoz és a sekély dobú match orsókhoz!

Nem lehet vitás ez egy igazi klasszikus match zsinór
Nem lehet vitás ez egy igazi klasszikus match zsinór

Tipp 5: a kezesbárány

 TRABUCCO S-FORCE MATCH SINKING

Az "angolzászlós" Trabucco Match sinking match zsinórt mindenképp meg kell említeni, mert az úszós és a feederes pecások is kedvelik. Speciális szilikon bevonattal rendelkezik, ezáltal dobáskor könnyedén fut le orsónkról, tovább növelve a dobási távolságot. Nincs memóriája, így nagyon kezes damil, nem fogunk hurkákkal találkozni használatakor. Az optimális lágyság és nyúlás jól kiszolgálja a match és feeder igényeket. Ez a zsinór sötét kék, majdnem fekete színű, így fehér vagy sárga filccel könnyen jelölhető, ha az igazi pontosságra törekszel. Természetesen gyorsan merül, így a sokszor bosszantó "zsinórhasasodás" elkerülhető. Minden spulnin, 150 méter zsinór található.

Ez a zsinór minden elemében az úszós módszerekhez lett fejlesztve
Ez a zsinór minden elemében az úszós módszerekhez lett fejlesztve

Tipp 6: süllyed, mint a kő

TRABUCCO T-FORCE XPS SINKING PLUS

Ha lényeges, hogy minden tekintetben extrát adjon a damil, akkor ez a választásod. A kopásállóságot a speciális, több rétegű felület egymásra kerülését lehetővé teszi gyártási technológia adja. Ám az XPS sinking Plus szuperereje az extra gyors süllyedése! Ezek mellett sikerült a nyúlását kontrollálni, így jól fognak ülni a bevágások nagyobb távolságban is.  Sötétbarnás-vöröses színe sem mellékes dolog és figyeltek arra is, hogy időtállósága mellett, rugalmas és puha damilt hozzanak létre.

Ez a típus új utakat mutat a match horgászoknak is
Ez a típus új utakat mutat a match horgászoknak is

Sorozatom befejező részében, a TRABUCCO dobóelőkék következnek, ami különösen fontos lesz, mivel egyre több helyen már csak monofil előkéket engedélyeznek.

 

Nincs titok, csak közös siker!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 


A hobbid a szakmánk! Tetejére