Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Ötletek főzsinórra: Trabucco fluo pontyozó damilok

Ötletek főzsinórra: Trabucco fluo pontyozó damilok

Ismered a Trabucco márkát, de elvesztél a széles kínálatban? Mi magunk is jó sokat horgásztunk már a márka termékeivel, szívesen megosztjuk a tapasztalatainkat - ne a magad kárán tanulj :) Első részben a fluo monofil pontyozó zsinórok kiválasztásához adunk pár tippet!

Ma már rengeteg jó minőségű monofil horgászzsinór kapható a piacon, így cseppet sem könnyű kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő típusokat. Sokféle paraméternek kell megfelenie egy jó pontyozó zsinórnak és az sem elhanyagolható szempont, hogy árban is jelentős eltérések mutatkoznak az egyes típusok között. Ha a Trabucco márka bizalmat ébreszt benned, nem vagy egyedül, kb "ezer éve" van a magyar piacon is jelen, széles zsinórkínálattal, köztük olyan típusokkal, amelyek akár tíz éve is léteztek. Talán túl sok féle zsinórja is van... íme néhány tipp a pontyozó főzsinór választáshoz!

Nulladik tipp (miért fluo?)

Ne félj a fluo zsinórtól! Legnagyobb előnye, hogy éjszaka látod a fejlámpád fényénél (ám ha rosszabb a szemed, ezt még nappal is jobban látod). Megijesztené a halakat? Tévhit, hiszen a víz alatt a fénytörés miatt láthatatlanabbak, mint a normál színű damilok.
Egy dologban kell kompromisszumot kötnöd, mégpedig a fluo anyag miatti alcsonyabb tudás más paraméterkeben. Valamit valamiért! Ám a most bemutatott damilokkal kifejezetten jó tapasztalataink vannak, ezért merjük ajánlani!

Első tipp (ha nagy kiszerelés kell)

TRABUCCO T FORCE XPS LONGCAST

Általam, a mai napig is előszerettel használt zsinórtípusról beszélhetünk személyében, és el kell mondjam, minden helyzetben prémium megoldást jelent a bojlis orsóimon. Legtöbbször akkor használom, amikor a legnagyobb dobátmérővel rendelkező orsóimra van szükség és éjszaka is horgászok... Nagy előnye az 1200 méteres kiszerelés.
Egy biztos, ha távdobáshoz keresel damilt, akkor ez lesz a Te profi zsinórod. A Long Cast Fluo damilt ujjaid közt fogva azonnal feltűnik annak extrém lágysága és selymessége, melyet egy speciális szilikonos kezelésnek köszönhet.

Napjaink egyik népszerű távdobó zsinórja
Napjaink egyik népszerű távdobó zsinórja

Ez a zsinór észrevétlenül fut át a bot gyűrűin, ami hatalmas előny a távdobások esetén. A másik nagy előnye a kiváló láthatóság, melyet erős narancs színének köszönhet. Ráadásul a mai trendeket követve a zsinór éjszaka is jól látható az alkalmazott "fluo" (narancs) technológiának köszönhetően. Az egyszerűbb felhasználhatóság érdekében az egyébként 1200 méteres tekercset, 150 méterenként egy rövid eltérő színű szakasszal megjelölték. A fémdoboz csomagolás a zsinór egész élettartama alatt védelmet nyújt a legkülönbözőbb külső hatások ellen, legyen még a boltban várva tulajdonosát, vagy legyen már a horgásznál.

Második tipp (ha a legjobban látszó kell)

TRABUCCO S-FORCE LONG CAST

Tisztán emlékszem, hogy ez volt, az első komoly zsinórom anno a pontyos pályafutásom kezdetén és a típus kivállóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ez a termék bizony már nagyon hosszú ideje a piacon van. Legnagyobb előnye a sárga szín, ami miatt (számunkra legalábbis) a legjobban látszik.
Az első éjszaka nagy "bojlizásokon" remekül jött a sárga színe, amely a tartós használattól ugyan kicsit megfakult, de a zsinór ennek ellenére megtartotta a pozitív tulajdonságait. Eladási statisztikáink szerint a TRABUCCO S FORCE LONG CAST manapság is, igen sok hazai horgásznak maradt a kedvence.

Régóta piacon levő megbízható pontyozó zsinór
Régóta piacon levő megbízható pontyozó zsinór

Az S-Force Long Cast zsinór, első sorban pontyhorgászatra lett kifejlesztve, mivel kémiailag olyan az összetétele hogy a víz nem tesz kárt benne, ellenben megtartották a kellő puhaságot, hogy ne egy "dróttal" horgásszon az ember. Fluoreszkáló sárga színének köszönhetően az emberi szemnek jól látható, a víz alatt viszont észrevehetetlen. Memóriakészsége ennek a zsinórnak elenyésző, ezért alkalmas a nagy dobásokra. Összességében elmondható, hogy mind a bojlisok, mind feederesek előszeretettel használják a Trabucco S-Force Long Cast zsinórt. Létezik alacsonyabb átmérőkben is, így parádés megoldás például a távdobó feeder botokon is. Létezik 150 és 300 méteres tekercseken.

Harmadik tipp (ha nagy dobás kell)

TRABUCCO S-FORCE XPS SURF CAST

Már nagyon régóta a piacon van ez a termék és én is sokszor használtam, leginkább a távdobó feederjeimmel történő horgászatokon. Ezeken a spulnikon 300 méter fluo narancsárga zsinórt találtok és azt kell mondjam: a Trabucco S-Force XPS Surf Cast zsinór a nevéhez hűen egy igazi dobózsinór! Extrém lágy, de a nyúlása nagyon alacsony! Nagy távolságú és pontos dobások érhetők el vele.

Ez a zsinór sokak kedvence lett és folyamatosan bizonyít
Ez a zsinór sokak kedvence lett és folyamatosan bizonyít

Eredetileg tengeri "SURF", azaz partról dobálós horgászatra fejlesztették ki, de a bojlis, és a hosszú dobásokat kedvelő feeder horgászok kedvelt terméke is. Színe narancssárga, ami a vízben a halak számára láthatatlan, viszont a parton a horgászok számára jól látható nappal is, de főleg éjszaka praktikus, amikor fejlámpát használunk. Felülete szilikon bevonattal védett, ezáltal a kopásállósága, tartóssága jelentősen feljavult. A tapasztalatok szerint: ez a termék nem egy-két horgászatra szóló zsinór!

Negyedik tipp (ha kemény terepen horgászol)

TRABUCCO S-FORCE XPS SPECIAL SEA HI-VIZ

Ezt a 600 és 300 méteres kiszerelésben is elérhető modern monofil zsinórt azoknak a horgásztársaimnak ajánlanám, akik szeretnének valami újjat kipróbálni. Ez a TRABCCO zsinór speciális polimerből készült, az igazán zord körülményekhez fejlesztve. Első sorban sós vízre lett tervezve az XPS Special Sea Hi-Viz zsinór, de a modern kori édes vízi pontyhorgászok is hatalmas megelégedéssel használják Európa szerte.

A fehér szín igen mutatós és sok modern horgász profi választása
A fehér szín igen mutatós és sok modern horgász profi választása

Nemcsak iszonyatosan vagányul néz ki ez a fehér zsinór a dobunkon, de nagy ellenállóságnak örvend a felületi bevonatának köszönhetően, így köves, kagylós terepre ajánlott. Lassan süllyedő damilról beszélünk, aminek minimális a nyúlása. Mivel odafigyeltek a lágyságra ezért egy elég kezes, bosszúságtól mentes monofil zsinórt kaptunk. Maga a damil fehér színű, ami nem riasztja el a halakat. A XPS Special Hi-Viz tekercseit első sorban bojlizáshoz ajánlom, de a vékonyabb méreteket természetesen a feeder horgászok is nagy megelégedéssel vehetik birtokba!

***

Hamarosan érkezik a zsinórtérkép II. része, amelyben a sötétebb, természetesebb színű TRABUCCO pontyozó/feederező zsinórok kerülnek majd terítékre.

Nincs titok, csak közös siker!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére