Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Pontyok a Balatonból...

Pontyok a Balatonból...
Javában tombol a nyár és ezzel együtt, sokan keresik fel vakáció gyanánt a Balatont. Ott aztán- ki-ki lehetősége szerint hódolhat szenvedélyének, ami manapság, hála a pozitív változásoknak, a páratlan természeti képek megélése mellett, egyre eredményesebb is a Magyar tengeren...
"Szép a hold az égen, de sokkal szebb a Balaton tükrén. Száz csillagnak ezer tündöklése az apró hullámokon. S ha áttekintesz a túlsó partra: minden falu alján apró pásztortüzek hosszú sora mosolyog feléd..." (E.K.)

Nyár közepe van és ilyenkor, egyre többen indulnak el a Balaton irányába, hogy az éves nyaralás, kellemes napjait el-töltsék. Sokan a strandfelszereléseik közé aztán, bepakolják horgász kellékeiket is, hisz a hajnalok és az éjszakák lecsendesült időszakában - amíg a család és a zajos part pihen - kedvező esélyekkel hódolhatnak szenvedélyüknek... Persze a pozitív változásoknak köszönhetően (megszűnő "ipari" halászat, szisztematikus telepítések, javuló vízminőség, kibővített horgászati lehetőségek) a horgászok egyre nagyobb létszámban látogatják célzottan is e nagyszerű lehetőségeket rejtő vizet. Napjainkban, egyre több külföldi sporthorgász is elindul a Balatonra, hisz a nemzetközi sajtója is kétségtelenül nagyon jól alakul hazánk legnagyobb tavának. Mielőtt saját kalandjaimra rátérnék, egy kicsit ismerkedjünk meg a Balatonnal, mint jelentős földrajzi tényezővel:

A Balaton a Dunántúl közepén terül el, északon a Balaton-felvidék nyugaton és délen a Zalai és a Somogyi-dombság keleten pedig a Mezőföld határolja. A Balaton Európa-hírű természeti kincsünk, Magyarország legnagyobb tava. Legnagyobb mélysége 11 m, átlagos mélysége 3-4 m. A déli parton sekélyebb a víz, ezért nyáron hamar felmelegszik. Északi partján a Bakony erdő-borította hegyei emelkednek. A Balaton-felvidék napsütötte lejtőin sok szőlőt és gyümölcsöt termesztenek. Nyáron a kellemes időjárás, az északnyugati szelek által terelgetett vitorlások, a harmonikus szépségű táj megnyugtató hatással van a pihenő emberekre. Típusa a Fertő tóval ellentétben nem szikes tó hanem a Velencei-tóhoz hasonlóan tektonikus eredetű, sekély vizű ároktó. 77 km hosszú, legkisebb szélessége Tihanynál 1,5 km, legnagyobb 12,7 km Balatonvilágos és Balatonalmádi között, átlagos szélessége 7,7 km, felülete 600 km2. Az 59 800 hektár területen fekvő vizes élőhely keleti medencéjét a tihanyi félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb.A tó vízmennyisége 1800 millió m³, 2,2 év alatt „cserélődik ki”. Vízgyűjtő területe 5774 km2, fő táplálója a Zala folyó de számos kisebb patak is folyik bele. Vízszintje nyaranta a párolgás miatt csökken, ősszel és télen a csapadék miatt pedig emelkedik. Balaton, lévén hazánk legnagyobb állóvize, halfaunája nagyon értékes. A tóban, a vele összefüggő Kis-Balatonban és a vízgyűjtő területén található 40 vízfolyásban 37 halfaj fordul elő, ebből a Balatonban 15–17 faj él meg. Az itt élő halak 80%-át a keszegfélék alkotják. Ezek közül a leggyakoribb a dévérkeszeg , a karikakeszeg, a bodorka és a vörösszárnyú keszeg.A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Balatoni Halászati Zrt. jogutódjaként 2009 óta az ökológiai szemléletű halgazdálkodás megvalósítója a tavon. A 2013-ban leállított balatoni halászatot követően feladata, a különféle halfajok okszerű pótlása, azok felnevelése a halőrzés, valamint az elhullott haltetemek begyűjtése és ártalmatlanítása. Őshonos fajok: Balin, Bodorka, Dévérkeszeg, Karikakeszeg, Ponty, Fogassüllő, Csuka, Compó, Fejes domolykó, Garda, Harcsa.

Májust mutatott a naptáram.. Andris és Péter meghívásának eleget téve, Toyotám sokat megélt kerekeit elszántan az autópálya nyers betonjának feszítettem és elindultam végre a Balatonra. Abszolút zöldfülűnek számítottam a magyar tengeren, hisz nulla tapasztalattal rendelkeztem, de bíztam Andrisék tanácsaiban, lelkesedésemben és persze a magammal vitt felszerelésekben és csalikban.Mivel nem sok időm volt a horgászatra - mindössze 24 óra - így azonnal aktivizáltam a magammal vitt "zsákos", azaz 5 kilogrammos Triple-N és Poloni Bait-Tech golyókat. Mintegy 90 méterre lehelyezett bójára etettem rá alaposan velük, egy kis mag-mix kíséretében.Ezt követően " Black Cap mix" került a kosárba és a horog alá egy terebélyes hóember variáció, amelynek pop-up része egy Bait-Tech Super Fruit citromsárga golyó volt. Az első kapásom mintegy másfél órán belül bekövetkezett be, igazolva erőfeszítéseinket.Aztán sorban jöttek a gyönyörű halak és a szinte észrevétlenül, a magunk felé kanyarodó "badacsonyi naplemente" újabb mesékkel teli "könyvet tárt" ki elénk... Éreztem, tudtam, hogy most ezen oldalakat csak nagyon lassan , szinte betűről-betűre lesz érdemes végig olvasnom...Az éjszaka igazán mozgalmasra sikeredett, hisz szinte óránként volt kapásom! Hajnalra alaposan elfáradtam ám egy forró kávé na meg az ébredő víz pazar látványa újra energiával vérezett fel! Reggel ismét alaposan beetettünk így a halak újra nagy erőkkel láttak neki az lakmározásnak a bójánk körül. Fogtam még pár szép pontyot, ám közelített a távozás ideje, így megpróbáltam még utoljára megtölteni szívem, lelkem ennek a nagyszerű víznek a varázsával.Pár percre leültem a botok mellé és csak bámultam magam elé. Néztem a nagy vizet, ahogy a szél kisebb-nagyobb hullámokat keltett a felszínén és láttam, ahogy a túloldal kontúrjai, mily "zöldes-kéklőn" olvadnak bele a sejtelmes horizontba. Ezer titkot, ezer lehetőséget rejt e víz, persze csak azoknak aki megértik, tisztelik, ezzel együtt megszeretik a Balatont!Üdvözlettel:
Nagy Róbert - BLACK CAP
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére