Horgász-Zóna menü
Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • FIIISH csalik
  • Juice etetőanyag
  • Hanatu szuper távdobó kosár

Pontyozó horgok alaptípusai

|

Csodálkozol, hogy miért van annyi típusú pontyozó horog az üzletekben? Mára már el lehet mondani, hogy a magyar kereskedők letisztult, hazai vizekre alkalmas horgokat tartanak készleten vagy a webáruházakban. Ezek mindegyike megfogja a halat, ami fontos az, hogy milyen helyzetben eredményesebb az egyik, mint a másik. A következőkben nézzük meg, hogy egy adott típusú horog, milyen csalifelkínálási megoldások, szerelési módok mellett bizonyul sikeresebbnek!

Az előző cikkünkben kitértünk a pontyozó horog méretének fontosságára. A horog típusa nemkülönben fontos, egy típust a horog szárának, fülének, hegyének és öblének alakja határoz meg. Ebben a részben az alaptípusokat nézzük át.

Egyenes szárú, befelé hajló fülű

some_text

Sok horognak befelé fordul a füle. A legelterjedtebb horgok, mert a legtöbb szerelék elkészíthető belőle. A legtöbb szituációban használhatjuk, ha megfelelően kötjük! Ez a típus gyorsabban beleakad a hal szájába más típusokkal szemben. Fonott előkezsinórral és Knotless Knot-al kötve lesz a leghatásosabb. Az egyik legjobb horogtípus, mert a szerelékünket olyan szögbe állítjuk ezzel a típussal, hogy a horog könnyen a hal szájába akad. Használhatjuk fenéken felkínált (süllyedő) csalihoz, lebegtetett vagy hóember (snowman) csalihoz.


Egyenes szárú, kifelé hajló fülű

some_text

Ezek a típusok, amelyeket leginkább stiff rig-hez használunk, mert a horog a stiff rig-en vagy merev monofilon (fluoro carbon) is egyenes marad. Így marad a szerelék olyan szögben, hogy nagy eséllyel beleakadjon a horog a ponty szájába.


Egyenes szárú, egyenes fülű

some_text

Ritkán használt típus. Talán a legjobb alkalmazási módszer, amikor felszínen horgászunk lebegtetett csalival. Ha belerakjuk a csaliba a horgot úgy, hogy a szárat takarja, de a horog hegye szabadon marad a lebegő csaliban, akkor a zsinór nem ívben fog a horogtól eltávolodni és kevésbé lesz feltűnő (lásd a szereléket: itt ). Tehetünk ilyenkor egy kis ólomnehezéket a csali aljára, így a horog hegye a víz felett lesz, elrejtőzve a halak elől.

Ha nem a felszínen kínáljuk fel csalinkat, akkor ezt a típust érdemes line-aligner-el ellátni, ami gyakorlatilag rúgóként fogja behúzni a horgot a hal szájába. Elkészítése egyszerű, nagyjából 1cm hosszú zsugorcsövet ráhúzzuk a horogszárra úgy, hogy a csődarabka közepe a horogfülen legyen. Meghajlítjuk a zsugorcsövet 45 fokban és megmelegítve rögzítjük ezt a beállítást (lásd itt ) .

Egy hosszú videó pontyok táplálkozásáról, Line Aligner rig szerelékről

Hajlított szárú, hajlított fülű horgok

some_text

Nagyon hatásos pontyozó horgok, könnyen akadnak line-aligner használata nélkül is. A lehető legjobbak, ha az óvatos nagy testű pontyokat szeretnék megfogni. Néhányan nem használják ezeket, mert úgy vélik, hogy a hal szájában ez a típus okozza a legtöbb roncsolódást. Rövid, rugalmas előkén érdemes használni. A pontyok gyakran lassan keresztülúsznak az etetésen és kóstolgatják, kiköpik a csalit. Az ún nailer horgok nagyon könnyen beleakadnak a szájukba, és nehezen is tudják kifújni.

Ilyen horog például az új CORMORAN PROCARP T6 teflon bevonatú pontyozó horog

Egyenes hegyű horgokat kötök a szerelékeimre. Jobb eséllyel akadnak ezek bele a húsba, mint a tört hegyű horgok. A tört hegyű horgok lehet, hogy erősebbek, de gyengébbek az akadási esélyeink, mivel a szakállig nagyobb erőhatás mellett hatol be a horog. A halaimat a lehető legkíméletesebben fárasztom, ritkán erőltetem.

Pontyozó horgokkal kapcsolatos sorozatunk végére értünk. Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni a mondandónk lényegét: a jó pontyozó horog legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyen beleragad a hal szájába a csali kóstolgatása közben!

A cikkekből kiderült, hogy mi minden segíti ezt elő:
• Éles horog, szakállal (lehetőleg mikro szakállal).
• Vékonyabb húsú, egyenes hegyű horog.
• Az akadást segítő horogforma és végszerelék összeállítás (más szerelékhez más horog passzol!).
• A horog álcázása a meghorgászott víz mederfenekének megfelelően.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2018 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 612 1775
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó