Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Programozott csukapergetés

Nincs még egy olyan ragadozóhalunk melynek megfogásához annyi fajta műcsalit lehetne bevetni mint a csuka horgászatánál. Támolygó-, körforgóvillantók, wobblerek, twisterek, gumihalak, legyek és számtalan nevenincs furcsa kreálmány a vízfelszíntől a fenékig. A csukák mindenre vevők, mindent megesznek. Ez a kíváncsi és agresszív természetük teszi horgászatukat olyan változatossá és széppé. A nagy műcsali kavalkád azonban a legnagyobb kihívást is jelenti egyben a horgász számára, mert gyakran csak egy konkrét csali működik...
Nincs még egy olyan ragadozóhalunk melynek megfogásához annyi fajta műcsalit lehetne bevetni mint a csuka horgászatánál. Támolygó-, körforgóvillantók, wobblerek, twisterek, gumihalak, legyek és számtalan nevenincs furcsa kreálmány a vízfelszíntől a fenékig. A csukák mindenre vevők, mindent megesznek. Ez a kíváncsi és agresszív természetük teszi horgászatukat olyan változatossá és széppé. A nagy műcsali kavalkád azonban a legnagyobb kihívást is jelenti egyben a horgász számára, mert gyakran csak egy konkrét csali működik. Persze minden esetben lehet fogni ezzel-azzal egy-egy „önfeláldozó” példányt, de ha megtaláljuk a napi favoritot, akkor számottevően több halat zsákmányolhatunk. Vannak ugyan általános érvényű megfigyelések, mint például, hogy a nyár a körforgók, az ősz a támolygók, a tél pedig a gumik ideje, és még sorolhatnám. Mindig akadnak azonban kivételek, amik rendre meggyengítik a felállított szabályokat. A megfelelő csali megtalálása azért sem könnyű, mert a csukák ízlése vízről vízre különböző, így ugyan abban az időben az egyik vízen szinte csak a támolygót eszik, a másik vízen pedig a körforgó, vagy egy intenzíven mozgó crankbait hoz több halat.

1. programpont
Próbáljuk meg először a 3-as 4-es méretű körforgókat, aztán haladjunk a számozásban lefelé, és fölfelé is.2. programpont
Némely körforgó teste úgy van kialakítva, hogy a húzás közben folyamatosan kopog. Ezeket kezeljük külön a többi villantótól, de mindenképp próbálkozzunk velük.Részemről, ha csukázni megyek egy napra, akkor három, dobozokkal szakadásig tömött táskával indulok, melyek tartalmazzák a már csukát látott csalikat, és azokat is, amik még talán vízhez sem értek. Ezen felül mindig van egy külön dobozkám, amibe az újdonságok kerülnek. Ezek számomra igazi csemegék, rendszerint kellemes meglepetéseket okoznak. Egy amerikai profi horgász szerint:”Minél kisebb a táskád annál profibb horgász vagy”. Ezek alapján én még nagyon az út elején járok, de azt meg kell hagyni, hogy van igazság a kijelentésében. A csukahorgászat második napján, amikorra már sikerül meghatározni a működő csalikat, akkor valóban nekem is csak egy kis dobozka kerül a válltáskámba a legjobban működő csalikkal és beszakadás esetére a pót példányokkal.

3. programpont
A támolygók lassú csalivezetést tesznek lehetővé, így a táplálkozó csukák kedvencei. Részesítsük előnyben a könnyebbeket, és próbáljunk ki több különböző formájú és színű darabot.4. programpont
A jerk csalik nem mindig működnek, de ha igen, akkor mindig a nap favoritjai közé tartoznak.Tudom, hogy vannak olyan pergető horgászok, akik egy fajta műcsalira esküsznek, és minduntalan azt dobálják. Meg is fogják vele a maguk halát azokban a szituációkban, amikor épp az általuk használt csalira van a csukáknak gusztusa. Amikor pedig nem fognak semmit, akkor jönnek az ismert szlogenek, hogy nem eszik, beljebb, feljebb, arrébb húzódtak, vagy, hogy lehorgászták a vizet. A csukák azonban az esetek túlnyomó részében ott vannak ilyenkor is. Valóban igaz, hogy frontok esetén a csukák inaktívak, és szerintem a legkegyetlenebb migrénes fejfájás mellett fordulnak el minden a közelükbe érkező tápláléktól vagy táplálék imitációtól. Azért legyen nálunk mégis sok fajta csali, mert amikor táplálkoznak a halak (na nem zabálnak, hanem csak eszegetnek) lehet, hogy fogunk egy-két csukát a nap folyamán az imádott műcsalival, de ha tovább próbálkozunk a csalik cserélgetésével, akár 6-8 példányt is lencsevégre kaphatunk.

5. programpont
A crank bait-ek néhány vizen vernek mindent. Rendkívül széles a felhasználási területük. Nagyon jól vezethetők a sekély vízben, de a mélyretörő változataik is pótolhatatlanok.A legjobb csali megtalálásának kulcsa, a hit. A kiszemelt területet szakszerű vallatásához, hinnünk kell azt, hogy van is csuka a közelben. Ha nem bízunk az adott vízrészben, akkor a csalit kapkodva, érzéstelenül vezetjük, ami a kudarc első hírnöke. Ha meggyőződéssel indítjuk útjára csalinkat, megtettük az első lépést a sikerhez. Ezután már csak a csalifajták szisztematikus cserélgetése marad mindaddig, amíg el nem érjük a kapásokat, rávágásokat. A legtöbb horgász ebben a fázisban hagyja abba a cserélgetést, és elégedetten nyugtázza, hogy megtalálta a „tutit”. Nagy hiba. A szisztematikus szó helyett ezért az érzékletesség kedvéért a „programszerűt” használom ezentúl. Úgy képzeljük el ezt a fajta pergetést, mint egy víruskereső programot a számítógépünkön. Szép is lenne, ha az első vírus detektálása után a program elégedetten leállna, és nem keresné tovább a vírusokat az egész merevlemez területén. Ha a legfogósabb csalit akarjuk megtalálni, és nem érjük be részeredménnyel, akkor tisztességesen végig kell játszani a játékot!

6. programpont
A test nélküli körforgók, rendkívül lassú vezetést engednek meg, de kicsi a hatótávuk. Érdemes Nanofil zsinórral szerelt készséggel dobálni, így valamivel meghosszabbítható a dobástávolság.Az elmúlt héten egy kedvelt horgászvízre látogattam, mert kíváncsi voltam, hogy a csukák épp milyen csalit hajlandók megtámadni. A gyorsabb haladás érdekében elhívtam Tamás barátomat is, kinek megérzései már számtalan esetben „vezettek minket be a célegyenesbe”.Az adott nap nem igazán volt alkalmas horgászatra, - éjszakai melegfrontra jött napközben egy erős hidegfront - sőt arra sem, hogy egyáltalán a szabadba töltsön az ember 8-10 órát, de mivel ezen a napon értünk csak rá, a rossz előjelek ellenére is vízre szálltunk. Reggel még nyugodt szélcsendes idő fogadott minket, és az elsőként bevetett támolygóra kaptam is pár nagyon finom érdeklődést. Fél órával a horgászat elkezdése után megérkezett egy 40-50 km/h -ás szélbefújásokkal tarkított zápor, és csónakunkat parthoz vágta a szél. Egy órás kényszerpihenő után nagy nehezen átevickéltünk a tó egy relatív szélcsendes részére, ahol csalijainkat el tudtuk vezetni.A kisebb mélyedés, amit meghorgásztunk már bizonyított számtalanszor ezért erős hittel vontattuk - toltuk a csalikat. A programot két óra alatt „lefuttattuk” de halakkal nem találkoztunk. Egyetlen érdeklődést egy kisebb gumicsalira kaptunk. A második programot a hullámok által habosra vert part medertörésén akartuk lejátszani, de miután 15 perc alatt sem sikerült a csónakot a betontömbökkel egy helyben tartania feladtuk, és menekülőre fogtuk. A kikötőbe érve a szél egy hangyányit alább hagyott, így egy hirtelen gondolat által vezérelve maradék erőnkkel, és kitartásunkkal nekiálltunk a reggel elindított program befejezésének. A következetes munka legnagyobb örömünkre meghozta gyümölcsét, és kevesebb mint 1,5 óra alatt 6 szép halat fogtunk, valamint legalább ennyi kapást tudtunk még elérni. Az egész napos szenvedést így egy tanulságos, és fantasztikus befejezéssel tudtuk zárni. Ezúton kívánom mindenkinek, hogy a tudatos és módszeres csali-használat ilyen szép halakat, és élményeket eredményezzen.7. programpont
A kisebb-nagyobb gumihalak twiszterek ellenállhatatlan vibrálással kelletik magukat. Próbáljunk ki több ólmozást is. Néha a szinte lebegő csali fogós csak, máskor a túlsúlyozott, és szinte monoton, agresszíven bevontatott csali kell csak a krokodilpofájúaknak.8. programpont
Kedvenceim az újdonságok. A Savage Gear „Real Eal”-nek nagy jövőt jósolok. A farka a twisterektől eltérően nem monoton ritmusban veret. Elég a legapróbb lassítás, és a csali erős farokcsapással változtat ritmust. Ez a pont jelenti majd a csukák vesztét.9. programpont
A programot nem véletlenül a durván csörgő vertikális wobblerek zárják. Amikor semmi nem megy, akkor jönnek ők. Például nyári kánikulában nappal! Ezeket a csalik szerintem a csukák el akarják hallgattatni mint ahogy mi is leütjük a fülünkbe zümmögő szúnyogot. Irgalmatlan erejű rávágásokra számítsunk!A nap csalija. Ezen a napon a lassan, hirtelen mozdulatoktól mentes csalivezetés és egy 6 cm-es gumihal hozta meg a kapásokon kívül az akasztásokat is.Programpontok őszi csukázáshoz:

1. Próbáljuk meg először a 3-as 4-es méretű körforgókat, aztán haladjunk a számozásban lefelé, és fölfelé is.

2. Némely körforgó teste úgy van kialakítva, hogy a húzás közben folyamatosan kopog. Ezeket kezeljük külön a többi villantótól, de mindenképp próbálkozzunk velük.

3. A támolygók lassú csalivezetést tesznek lehetővé, így a táplálkozó csukák kedvencei. Részesítsük előnyben a könnyebbeket, és próbáljunk ki több különböző formájú és színű darabot.

4. A jerk csalik nem mindig működnek, de ha igen, akkor mindig a nap favoritjai közé tartoznak.

5. A crank bait-ek néhány vizen vernek mindent. Rendkívül széles a felhasználási területük. Nagyon jól vezethetők a sekély vízben, de a mélyretörő változataik is pótolhatatlanok.

6. A test nélküli körforgók, rendkívül lassú vezetést engednek meg, de kicsi a hatótávuk. Érdemes Nanofil zsinórral szerelt készséggel dobálni, így valamivel meghosszabbítható a dobástávolság.

7. A kisebb-nagyobb gumihalak twiszterek ellenállhatatlan vibrálással kelletik magukat. Próbáljunk ki több ólmozást is. Néha a szinte lebegő csali fogós csak, máskor a túlsúlyozott, és szinte monoton, agresszíven bevontatott csali kell csak a krokodilpofájúaknak.

8. Kedvenceim az újdonságok. A Savage Gear „Real Eal”-nek nagy jövőt jósolok. A farka a twisterektől eltérően nem monoton ritmusban veret. Elég a legapróbb lassítás, és a csali erős farokcsapással változtat ritmust. Ez a pont jelenti majd a csukák vesztét.

9. A programot nem véletlenül a durván csörgő vertikális wobblerek zárják. Amikor semmi nem megy, akkor jönnek ők. Például nyári kánikulában nappal! Ezeket a csalik szerintem a csukák el akarják hallgattatni mint ahogy mi is leütjük a fülünkbe zümmögő szúnyogot. Irgalmatlan erejű rávágásokra számítsunk!
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére