Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

RAPALA pergetőbotok bemutatója

RAPALA pergetőbotok bemutatója

Kb. 5 éve kerültek a perifériánkba a RAPALA pergetőbotjai, igaz akkor csak az internetnek köszönhetően, Kanadán és néhány ázsiai országon kívül senki sem találkozott vele, mert a Shimano horgászbotoknak nem csinált házon belül konkurenciát. Viszont most, hogy a Shimi kikerült a képből, azaz direkt beszállítós lett és önmagát képviseli saját raktárral, így megnyílt az út a Rapala előtt.

Fanatizmusom az amerikai horgászcikkek iránt egy pillanat alatt félretoltam, mert valójában ez egy óriási szenzáció. Ezeknek a botoknak a megjelenése véleményem szerint legalább akkora jelentőségű, mint amikor James Heddon 1906-ban legyártotta a világ legelső pergetőbotját, hogy az általuk készített műcsalikat specifikusabban lehessen használni.
Nos, itt az egyik legnagyobb wobbler gyártó, aki 1936-óta gyártja a sikeresebbnél sikeresebb wobblereket. Nem kevesebb, mint 86 évnyi pergető tapasztalattal elkezdtek pergetőbotokat gyártani, úgy gondolom, hogy ennyi év tapasztalattal tudják, hogy milyen bottal lehet jól dobni vagy vezetni a csalikat és mindezt európai halfaj specifikusan.

Önmagában egy kicsit büszkeséggel tölt el, hogy én illetve mi vagyunk az első forgalmazók az országban akik hozzájutottunk ezekhez a botokhoz. Kézbevéve őket aztán az is nyilvánvaló lett, hogy többet kaptunk, mint amire számítottunk.

Azt már megszoktuk a különböző gyártóktól, hogy hiába van egy jó blankjuk, a gyűrűkön, orsótartókon és dizájnon spórolnak, ami brutál mód lehúzza a botot, nem úgy, mint a Rapalánál. Megvan a Jurassic Park-ból John Hammond híres mondata? „Nem spóroltunk semmin.” A Rapala tényleg nem spórolt semmin, nem fognak jelképes tyrexek rohangálni, ellenben olyan életérzést kölcsönöznek, amitől raptornak érezhetjük magunkat a vízparton.


Botépítés tekintetében biztos sokan a Shimanot sejtik a háttérben, lehet, hogy van benne valami, mert a VTX45 fedőnevű blank rémesen emlékeztet a Spiral-X –re, nem csak nevében, hanem a tulajdonságaiban is, de ez nem, NEM egy újabb Shimano bot! Volt már jó pár Shimim és van is, de ez egy új világ. Anyagot konkretizálva, minden Fuji és Torayca. Ami szembetűnő, hogy nagyon igényesen vannak összerakva, sehol egy festék hiba vagy lakk megfolyás, amit sajnos sok felsőkategóriánál megtalálható.

És íme, a RAPALA 2022-es pergetőbotjai.

RAPALA Classic Countdown


Ezzel a pálcával erősen utalnak a megtett hosszú útra, a festése visszaidézi a régi nádbotokat. A parafanyél rózsafa betétes markolattal, és ez a meghatározhatatlan tojáshéj-barna szín, cirádás barna felirattal és barna cérnával felkötött Fuji Alconite gyűrűk tényleg klasszikus megjelenést kölcsönöz a pálcáknak.

De eddig tartott a nosztalgia, mert már a bot súlyán és egyensúlyán érződik, hogy az ódon köntös mögött egy modern vadállat rejtőzik. Ezt a típust készítik a rejtélyes VTX45-s karbonból, gyors és fokozatosan felkeményedő, az íve szép és nem törik meg a stucninál. Ha a mostanában divatos seprűnyél merevségű botokat vesszük gumisnak, akkor ez egy wobbleres pálca bár én inkább egy mindenesnek mondanám, a felső egyharmad rugalmassága kilövi csalit és azonnal csillapít.
12 féle készül belőle, 183-274 centiméterig és 2,5-10g-tól 21-77 grammig. Plusz 3 féle travel bot, na, ezeket érdemes kézbe venni, mert tényleg új szintre emelik a 4 részes horgászbotokat. Bővebb infó: ITT.

RAPALA Distant Sniper


Sniper-rel a partihorgászoknak kedveznek, amikor ezt a cikket írom akkor egy 244 centis 10-28 grammos bot van a kezemben, ami meglepően könnyed és sugárzik belőle az erő. Ezzel a bottal a kezedben egy igazi raptornak érezheted magad, mert semmi nem érezheti magát biztonságban, még a kiskörei balinok sem akik 60-70 méterre portyáznak látszólag biztonságos távolban, csak hiszik, mert ezzel a bottal simán megdobod azt a távolságot. Én inkább inkább fővárosi dunai gumizásra ajánlanám ezt a gyors pálcát, ahol könnyedén lehet átpattogtatni a gumit mindenféle alattomos akadón és azért átütőerőnek sincs híján (sőt!).
Torayca+SK chemical karbon blank, Fuji K Alconite gyűrűkkel és szintén Fuji orsótartóval. Bőbebb infó: ITT.

RAPALA Distant Shore


Ez a Sniper gumihalas verziója, kimondottan nagytestű ragadozók elejtésére tervezték, ezek hosszú pálcák 274 és 289 centiméteres hosszban készülnek és 14-56g valamint 14-42 gramm dobósúllyal. A látszólagos alacsony dobósúly ellenére hatalmas erőtartalékokkal rendelkezik, és ott van még az erőkar, ami sokszorozza az erejét.

                                             SLD széria azaz a Super Light Dreamer


Rapala Keranga Spin

Ez egy igazi lágy, de gyors UL pálca, a tömege mindössze 65 gramm, 0,8-4,5 grammig van a dobósúlya. Bevallom, hogy elbizonytalanodtam, hogy mire alkották meg ezt a szörnyet, mert az első videón, amit találtam róla, egy srác apró bluegillekre gumizik vele, és nagyon jól látszik a bot minden rezdülése, együtt dolgozik az apró halakkal. Aztán beleakadtam egy ázsiai teszthorgászokból álló csoportba…. Balin méretű, de annál erősebb halakat húznak(?), tépnek vele. Valószínűleg a Keranga elnevezés nem véletlen, mert tuti hogy a hangya szuper erejét használja. Bővebb infó: ITT.


Rapala Vespida Spin


1-5 grammos UL pálca gumihalas horgászoknak. Lényegesen gyorsabb és feszesebb, mint a Keranga, nem, nem seprűnyél, abszolút érzed rajta, hogy az 1 grammos csebut célzottan tudod dobálni vele, de a kapitális kövesednek esélyt sem ad. Bővebb infó: ITT.

Rapala BFS Red Darter

 

Ez egy roppant különleges casting bot. 196 centis egyrészes, 2-10g dobósúllyal még nem is lenne annyira kiugró, mert már az alacsonyabb kategóriáknak is van ilyen (igaz névlegesen), de ez tényleg lekezeli a 2 grammot és a bot tömege mindössze 80 gramm. Bővebb infó: ITT.

Van még egy-két modell, mint a tengeri pecára alkotott Magnum széria vagy a Squidro Eging ezek sanszos, hogy nem is lesznek elérhetőek itthon. DE! Amire még számíthatunk az a SLD széria 4. tagjára, a Tiger Beet botra. Ez egy 86 grammos és 218 centis, villámgyors 3-14 grammos pálca lesz, minden szerénységet mellőzve a bot sebességét és erejét a tigrisbogárhoz hasonlítják, ami másodpercenként a testhosszának a százhuszonötszörösét teszi meg, az olyan mintha egy átlagember másodpercenként 212,5 métert tenne meg.

Gyertek és nézzétek meg ezeket az új pergetőbotokat akár a budai üzletünkben, akár a webáruházban!

Balogh Gabi

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére