Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Rapala márka története

Érdekel, mi köze van Marlyn Monroe-nak és a Rapala márkának egymáshoz? Erről is szól a Rapala története!


A kezdetek


A RAPALA szót talán a világ összes pergetőhorgásza ismeri, sok helyen a wobbler szó szinonimájaként használják. Nem is kezdődhetne jobban a műcsalikat gyártó márka története, mint egy éhes horgásszal, aki nagyon halat akart fogni.

Lauri Rapala, az alapító (civilben favágó), csónakban üldögélve alaposan megfigyelte a rablóhalak szokásait, különösen, ahogy a zsákmányukat elejtik. Így jött rá, hogyan választják legtöbbször a könnyű prédát, a sebesült, vagy lassabban mozgó kishalakat.

Ez a megfigyelés adta a kezébe a kiskést és egy darab fakérget, hogy kifaragja 1936-ban (31 évesen) a világ első műcsaliját. A sztaniolpapírral bevont, lecsiszolt fadarab a legendák szerint napi 3 mázsa halat is adott az ügyeskezű favágónak! Mivel nem titkolta, mit hogyan csinál, hamar elterjedt az eszköz híre és jöttek a megrendelések is szépen...

Lauri Rapala innentől folyamatosan gyártotta (kézzel!) a sikeres wobblerét. Minden darabot egyenként kipróbált, ez a fajta minőségellenőrzés a mai napig megmaradt!
Ahogy nőtt az igény, a családján kívül (akik a végső munkálatokat végezték) már bérmunkások is a műhelyben dolgoztak. Így kezdett el épülni a horgászcikkipar legsikeresebb cége!Amerikai piac

Az amerikai piac meghódítása is könyvbe illő történet. Lauri többször kiutazott előadásokat és bemutatókat tartani az ötvenes években. Ebben (és később is) a helyi finn közösségek jelentettek segítséget. Egyszer csak egy minnesotai horgászboltos szemében megcsillant a fantázia, rögtön csináltak is egy céget a Rapala csalik amerikai forgalmazására, ez lett a Normark.

És jött egy nem kalkulált meglepetés ajándék 1967-ben: a TIMES magazin utolsó oldalán pont abban a számban hirdettek, amely címlapon hozta Marylin Monroe halálát. Ez elképesztő példányszámban kelt el, mindenhová eljuttatva a Rapala wobbler hirdetést is.

Világcéggé válás

Az amerikai piac meghódítása után a fejlődés immár megállíthatatlan volt. A 80-as, 90-es évektől kezdődően újabb és újabb Rapala modellek jelentek meg, majd európai és tengerentúli felvásárlásai révén a csoport márkaportfoliója kibővült, és termelőkapacitása hirtelen megnőtt. A Rapala csalik mellett horgok, etetőanyagok, aprócikkek és egyéb kiegészítők is megjelentek a választékban.

1991-ben a Rapala VMC Corporation forgalmazási megállapodást kötött a Shimano vállalattal annak horgászüzletágához tartozó termékei európai értékesítéséről, mellyel a csoport portfóliója teljessé vált. Ma, a világ vezető csaligyártójaként, a Rapala VMC Corporation elkötelezett a minőség és az innováció iránt, pont úgy, ahogy azt Lauri Rapala egykor megálmodta, és ahogyan azt az új generáció megvalósította.

A klasszikus sorozat részeként az Original Floater (F), CountDown (CD) a Jointed (J), Shad Rap (SR), Shallow Shad Rap (SSR) vagy épp a Floating Magnum (FMAG), Team Esko (TE) mindenhol a világon ismertek.

Az egyik legfogósabb típus itthon is az X-Rap sorozat (XR), amelyből szintén számos változat elérhető.

2014-től jöttek be a speciális nyelvvel ellátott scatter típusok, pl. Scatter Rap Minnow (SCRM), Scatter Rap Jointed (SCRJ) vagy a Scatter Rap Shad (SCRS).

Műanyagból készült csalijaik között elsősorban az UL pecához készültek a kiemelkedők, pl. Ultra Light Minnow (ULM), Ultra Light Crank (ULC) vagy Ultra Light Shad (ULS).

Erre a linkre kattintva megnézheted mi mindent tartunk a Rapala választékából:
Rapala választék a webáruházban

Ha egy két részletre még kíváncsi vagy a márka történetével kapcsolatosan, több infot olvashatsz itt:
Rapala Magyarország
AJÁNLOTT CIKKEK
Fenntarthatóság és a horgászikk gyártás - FIIISH

Fenntarthatóság és a horgászikk gyártás - FIIISH

2021. július 08. - Horgász-Zóna
Etetés? Alap!

Etetés? Alap!

2021. június 22. - Nagy Róbert
Gyors pecán a Fish World horgásztavon

Gyors pecán a Fish World horgásztavon

2021. június 14. - Illés Zoltán
Dunai úsztatás

Dunai úsztatás

2021. június 11. - Oláh Tamás
Nagy pontyok, nagy szeretettel...

Nagy pontyok, nagy szeretettel...

2021. június 08. - Nagy Róbert
Plasztikozás új szinten: speciális Jika ólmok!

Plasztikozás új szinten: speciális Jika ólmok!

2021. június 02. - Balogh Gábor
Immunizáló adalék etetőanyagokhoz

Immunizáló adalék etetőanyagokhoz

2021. június 01. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére