Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Rapid Carp Fishing – 2018-as tapasztalatok

Rapid Carp Fishing – 2018-as tapasztalatok
Ebben a cikkben foglaltuk össze azokat a gyors pontyhorgászat szisztémával kapcsolatos tapasztalatainkat, amelyek - ha úgy tetszik - a Horgász-Zóna Rapid Carp Fishing manifesztumát alkotják.
Manifesztum: felhívás; kiáltvány, programismertetés.
Eredet: [manifesztum < latin: manifestum (nyilvánosságra hozás) < manifestus (nyilvános, kézzel fogható) < manus (kéz) + festus (fogott)]

***

Gyors pontyhorgászat - Rapid Carp Fishing szisztéma


Lassan két éve lesz, hogy elkezdtük boncolgatni a gyors, maximum 1,5 napos pontyhorgászatok technikáit. Miközben már egy 3 személyes, full rakteres Toyota Hiace is kicsi volt a kemping- és horgászfelszereléseinknek, olyan stílus és technika felé fordítottuk érdeklődésünk, amelyet a minimális, de elegendő felszereléssel is sikeres horgászatokat biztosít.

Azt láttuk, hogy sokan vagyunk, akiknek csak kevés idő áll rendelkezésre és a legnagyobb kihívás az, hogyan legyünk sikeresek, mi több, hogyan élvezzük ezeket a horgászatokat?

Lényegében a rövid időtartamú pontyhorgászat is egy kategória, egy stílus, akár a pergetés, spiccbotozás vagy a többnapos pontyozás.

Ezt írtuk 2016 december 20-án:

"A rövid pontyhorgászatok boldogságát a letisztultság, harmónia és a sikerélmény táplálja. Amikor minden olajozottan működik, minden a helyén van, amikor azt érzed, hogy elkerülhetetlenül haladsz a kapás felé. Mindezek mögött a hatékony etetési, csalizási és végszerelék megoldás valamint a magaddal vitt felszerelés maximalista-minimalizmusa dolgozik."

Azóta a témában való elmélyülésünk útján 3 filmben, cikkekben, rengeteg képriportban osztottuk meg a tapasztalatainkat.
Letisztult gondolatainkat most 7 pontba szedve írjuk le, remélve, hogy izgalmas gondolkodást, beszélgetéseket generál a vízpartokon vagy 'fedett pályán'.

Ha úgy tetszik, ez a Horgász-Zóna Gyors pontyhorgászat manifesztuma, avagy a Rapid Carp Fishing 7 pontja!

1. Alapos felkészülés – funkcionálisan minimális felszerelés
Úgy gondoljuk, hogy tervezéssel, a pontyfogó technikák, végszerelékek megfelelő szintű képességével, a vízterület lehetőségekhez képesti feltérképezésével, a halak tartózkodási helyeinek, szokásainak ismeretével, azaz alapos tudással és felkészüléssel jelentősen csökkenthető a szükséges felszerelés mennyisége. Minden ott van a vízparton, de semmi sincs, ami nem kell! Ide tartozik természetesen a helyválasztás és a módszerválasztás is. Ez a nulladik kilométerkő, a megkerülhetetlen kiindulópont.

2. Egy táska, két bot, egy merítő, egy matrac
A konkrét felszerelésre kitérve, számunkra a gyors horgászathoz hozzátartozik, hogy az összes cucc egyszerre elférjen egy emberen. Ez az ideális állapot, ez a minimál horgászat egyik alapvető összetevője. (Fontos pontja ez a programunknak, mert mások a gyors pontyhorgászat megnevezés alatt csak a rövid időtartamra koncentrálnak. Mi megközelítésünk ennél sokkal komplexebb, pl. ebben is.) Nem véletlen, hogy nincsen haltartó a csomagban. A módszer a catch & release elkötelezett híve!

3. Favorit, fogós csali
A letisztult gyors pontyhorgászat elképzelhetetlen úgy, hogy csak a csalistáskából van kettő. Tapasztalataink szerint minden víznek meg van a maga csalija, sőt vannak olyan csalik, amelyek jó pár évig majdnem mindenhol fogósak. Olyan csalikról van szó, amiben hiszel és nyugodtan tudsz ülni a botok mögött. Sárga, ananászos pop-up, Krill pellet sárga gumikukoricával, szénhidrátos golyó, oldódó májas bojli vagy a fehér Juice wafters? Még a nemzetközileg is ismert pontyhorgászok is egy-egy adott megoldásra esküsznek... ez azt jelenti, hogy ha nincs kapás, másban keresik a megoldást, pl. csalifelkínálásban, helyválasztásban, stb.

4. Nyugodtság, állandóság

Bármilyen meglepő, sok minimalista, rapid horgász van a Tisza menti falvakban vagy a Duna partokon (bár ők nem így hívják magukat). Ők azok, aki biciklivel, motorral járnak, évtizedek tapasztalatával összerakott felszereléssel, két-három csalival oldják meg a halfogást. Nem kapkodnak, nem cserélnek 5 percenként más csalira, szerelnek át, stb. Minden mozdulatukból a nyugalom árad. Besimulnak a természetbe. A kapkodás, idegeskedés, a negyedóránkénti állandó csalifaragás, előkekötés, variálás nem a szisztéma része.

5. Maximális hatékonyság – minimális mennyiség, azaz minőség a csalogatásban
Sokszor a legtöbb helyet az etetőanyag foglalja el. A mi felfogásunkban a csalogatóanyagoknál a mennyiség sosem fordul át minőségbe, a kevesebb többet ér, ha a hatás sokszoros. 2018-ban számunkra bebizonyosodott az, hogy a minőségi aprómagok, pelletek, method mixek és folyékony adalékok megfelelő alkalmazása nagyon gyorsan működni kezdő, hatékony etetéseket eredményezett.

6. Nagyobb horgásztudás, technika - kevesebb felszerelés
Vannak egyértelmű dolgok, mint pl. a csomók megfelelő kötésével nem vesztünk ólmot, horgot, stb. Ezt a pontot azonban azért tettük bele, hogy felhívjuk a figyelmet a folyamatos önképzésre, a technikánk fejlesztésére. A pontos bedobás, jó fárasztási technika, magabiztos végszerelék kötés, csalizási megoldások és annak felismerése, mikor kell váltani - mind, mind folyamatos tanulás eredménye. A horgászkultúránk fejlődésével jobb vásárlási döntéseket is hozhatunk, amelyek egyik végterméke egyébként a (még) kompaktabb felszerelés.

7. A Rapid Carp Fishing nem cél, hanem egy út
A horgászeszközök állandó fejlődése, a víz- vagy módszerválasztási szokásaink változása folyamatos gondolkodásra késztetnek. Ennél fogva, aki ezt a stílust magáévá teszi, sosem érkezik meg, állandóan úton van, a még jobb, még kompaktabb, még hatékonyabb megoldások keresésének vándorútján. Ez éppúgy az élmény, élvezet része, mint maga a pontyfogás. A horgászat valójában már a horgászboltban, a polcok előtt elkezdődik!


Ha érdekel ez a téma, gyere el a Pontyshow vasárnapján megrendezésre kerülő kerekasztal beszélgetésre, ahol a napijegyes, azaz gyors pecák tapasztalatairól osztjuk meg személyes élményeinket!


Black Cap Robi
Horgász-Zóna Carp Team
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére