Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Rapid Carp fishing - gyors pontyhorgászat - alapok

Rapid Carp fishing - gyors pontyhorgászat - alapok
Mi az a gyors pontyhorgászat? A már megjelent filmünk kapcsán a téma Zónás szakértői - Black Cap Robi és Csillag Attila (Rapid Carp Fishing Style&Tactics a Fishing & Hunting tv-n) több cikkben is boncolgatják ennek részleteit.
A gyors pontyhorgászat alatt a maximum 36 órás horgászatokat értjük ("egy nap", "egy hétvége"). Kétségtelen, hogy külön műfaj ez, hiszen megvannak azok a sajátosságok, amelyek jellemzik az ilyen horgászatokat. A már megjelent filmünk kapcsán a téma Zónás szakértői - Black Cap Robi és Csillag Attila (Rapid Carp Fishing Style & Tactics a Fishing & Hunting csatornán) - több cikkben is boncolgatják majd ennek részleteit. Mindezek előtt most arról írunk, miért izgalmas ez a téma!B.C. Robi: Talán most sokaknak elsősorban a szigetországban teret nyerő minimalista, úgynevezett "angol stílus" jut eszébe, amelyről rendszeresen láthatóak képanyagok a magazinokban, az interneten vagy a youtube csatornákon. Az általunk gyakorolt módszer, vagyis a Rapid Carp Fishing (továbbiakban "RCF") nem a fentebb említett iskolát jelenti! Az RCF egy átfogó szisztéma, stílus és technika is egyben, ennek csak egy része az angol elegancia. Ám nem tagadom, az angol pontyhorgászat esszenciája szívemhez közel áll, sokat merítek belőle... :)Mit gondolunk mi erről a témáról?

A rövid pontyhorgászatok boldogságát a letisztultság, harmónia és a sikerélmény táplálja. Amikor minden olajozottan működik, minden a helyén van, amikor azt érzed, hogy elkerülhetetlenül haladsz a kapás felé. Mindezek mögött a hatékony etetési, csalizási és végszerelék megoldások valamint a magaddal vitt felszerelés maximalista-minimalizmusa, ennek kettőssége adja.
Ez utóbbit hadd fejtsük ki részletesebben!

Talán sokan magukra ismernek a telepakolt kiskocsival kétszer forduló, vállán, hátán, kezén táskákat cipelő, izzadó horgászban. Kétségtelen, hogy biztonságos megoldás az, amikor mindent magunkkal viszünk, mert ki tudja? Ugyanakkor gondolkodással, tervezéssel, a pontyozó technikák, eszközök valamint az adott vízterület magas szintű ismeretével megvalósítható az az állapot, amikor minden ott van a vízparton, ami kell, DE semmi sincs ott, ami nem kell! A magunkkal vitt felszerelések vízparti igényekhez történő maximális hozzárendelése megadja azt a lehetőséget, hogy minimalizáljuk azok darabszámát. Hogy mondjunk egy egyszerű példát: ha van egy jó minőségű és megfelelően karbantartott csúzlink és a csúzlizási tudásunk is megfelelő vagy kiemelkedő, akkor nem kell 2db-ot magunknál tartani. Ugye érhető a lényeg?

B.C. Robi: Be kell ismerni, amikor valaki először találkozik szembe a vízparton egy ilyen szellemben kialakított horgászállással, kissé meglepődve tapasztalhatja azt a fajta funkcionális rendet, amely az RCF alapvető elvárása. Szemnek tetszetős letisztultság és természettisztelő megoldások egész sora. Gondolj csak bele: egy leszúró és szinte a földig leengedett készségek mennyivel jobban "belesimulnak" a környezetebe...mennyivel kisebb "szeletet hasítanak ki a környezetből", mint az óriási, fémszínű rakétakilövő állások.

Mindezekről szeretnénk majd egy pár írásban értekezni itt a magazinunk hasábjain. A következő részben majd filozofálgatunk egy kicsit, a módszer hátteréről, mozgatórugóiról. Aztán megpróbálunk iránytűt adni a felszerelések kiválasztásához majd elővesszük a csalizás és etetési megoldásokat.

Gondolkodásra, elmélkedésre biztatunk minden pontyhorgászt! Rengeteg rejtett szépséget találhatsz a rövid pontyhorgászataidban, tarts velünk, hogy felfedezhesd!

Üdv,
B.C. Robi
Csillag Atti


AJÁNLOTT CIKKEK
Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

2021. október 18. - Nagy Róbert
Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

2021. szeptember 16. - Horgász-Zóna
Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

2021. augusztus 17. - Horgász-Zóna
Tisza-tavi kalauz

Tisza-tavi kalauz

2021. augusztus 04. - Nagy Róbert
Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

2021. július 08. - Horgász-Zóna
Etetés? Alap!

Etetés? Alap!

2021. június 22. - Nagy Róbert
Gyors pecán a Fish World horgásztavon

Gyors pecán a Fish World horgásztavon

2021. június 14. - Illés Zoltán

A hobbid a szakmánk! Tetejére