Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Rapid úszózás, vagy mi a szösz...

Rapid úszózás, vagy mi a szösz...
Néhány óra, egy fél nap is, amit hobbinkra fordítunk, fel tudja pezsdíteni a horgászember életének állóvizét! Persze benne van a pakliban, hogy nem tudunk aznap "csodát" tenni. Mit tehetünk ilyenkor? Egyszerűen vissza kell menni!
Rohanó világunkban esetenként átalakulnak a horgászati szokásaink is. Törvényszerű több napot eltölteni a parton a siker reményében? Abszolút nem! Természetesen jó lenne, de a munka, a család és egyéb teendők tőlem mást kívánnak. Fojtogató időhurok ez, amit egyetlen dolog válthat ki: a Rapid horgászat!Szeszélyes nyárelő. Harsan a zöld rügy a partokon, végre színeket is közvetít a természet, és felbolydul a tóparti élet. Nehéz nap lesz, az biztos. A közeli fák vattacukor termés-pamacsai vidáman utaznak a széllel, beborítva a víz felszínét. A szöszfürdőben kuruttyoló esőkiáltó békák már előre kacagnak rajtam. Hurrá! Újabb nehezített körülmény, az amúgy sem egyszerű, finom módszerhez...


Match botos peca volt a terv, 8 grammos úszóval, vékony húsú horog, pelletgyűrűben a kigondolt csali (Bait-Tech Krill&Tuna wafters), illetve egy másik meglepetés a tó lakóinak, egy saját készítésű horogpaszta, szintén Bait-Tech alapanyagokból összegyúrva!


Sokszor járt már a fejemben, hogy a retro korszak újravirágzásával együtt, mivel váltsam ki a nagy öregek kenyérgalacsinjait, kissé modernebb változatban. Kerestem a megoldást kedvenc márkám berkeiben, de a puha horogpelleteken kívül nem találtam megoldást. Mindenképpen olyan paszta szerű anyagon agyaltam, ami jól megáll a horgon, oldódik is, de kibír több bedobást is akár. Mivel nem találtam kész terméket, úgy döntöttem mint egykori Chef, hogy magam készítem el, mivel az összes karakteres és jó minőségű Bait-Tech alapanyag külön-külön adott.


Rögtönzött paszta készítés a parton Sly módra:

- 15 dkg Halibut Marine Method Mix etetőanyag lehetőleg bekeverve, átrostálva
- 0.5 dl liquid pellet (100 %-os halolaj)
- 1 super sweetcorn strawberry kukoricakonzerv leve (szuperédes aroma, rikító piros szín)

Az összetevőket alaposan összegyúrva attraktív pasztát kapunk. Az olaj mennyisége határozza meg a bontást, és segíti a módszeres szivárogtatást. A víz hőmérsékletétől függően ennek adagolásával tudjuk lassítani, vagy gyorsítani a bontási folyamatot. A folyadékot úgy kell adagolni, hogy egy jól formázható, kissé nedvedző állagot kapjunk!


Ez a módszer erős koncentrációt kíván! Minden zavaró körülményt ki kell zárni, mert különben úgy jártok, ahogy én! Ne vedd fel a telefont, ne fordíts hátat a botnak, ne matass a táskádban, mert tuti akkor húzza le az úszódat a várt hal, és ha nem vágsz be időben, már hiába minden, csak a bosszúság marad! Főleg egy ilyen kaliberű tavon, ahol nem jellemzőek a kisebb halak, annál inkább a nagyobb tokok és pontyok. Nekem ezt a hibát sikerült vagy négyszer elkövetnem… Így a rövid peca utolsó perceiben már igen feszült voltam, mivel mind a gyúrt horogpasztára, mind a pellet gyűrűbe csempészett Krill&Tuna waftersre érkezett érdeklődő, csak a reakcióidőm nem volt egy hullámhosszon a történésekkel. Nincs más hátra, vissza kell térnem!

Így is tettem két nap múlva, hogy a bevált stratégiát halakra váltsam. Kizárva a külvilágot telefon kikapcs, maximális koncentráció indul! A pasztából bőven maradt, de egy kis átnedvesítés ráfért. A meghorgászott helyre csúzlival juttattam be a Bait-Tech 8 mm-es Carp&Coarse és Halibut Marine pelleteit, a már korábban említett szuper édes és élénk piros kukoricával összekeverve. Mindig csak keveset és magasra lőve, hogy a kopogó szemek odavonzzák a halakat. Ez nagyon bevált módszer!És kezdődik… Többszöri kapás, nem akadt meg. Horogcsere, várakozás, újabb kapások. Pár percig sikerül uralni a szánkázó pontyot, de hirtelen kiakadt a szerelék a szájából. Újabb variálás és kalibrálás után már teljes a siker. Az első nagyobb tok után érkezik még kettő (12-15 kg-ig), szépen kitöltve a napsütötte délután óráit.Időm jó részét a nyárfaszösz takarításával töltöttem minden bedobáskor, nehogy törjön a botvége vagy gubanc keletkezzen. Félelmem nem volt alaptalan, bár a bot utolsó tagja szinte keresztbe tört el és nem a szösznek, hanem egy félelmetes hátú amurnak köszönhetően. Túlfeszítés, rossz ütemű tekerés, ő pedig akkor indul meg… A történet egyszerű, de tanulságos. Természetesen elvesztettem, csak a jó negyed órás küzdelem emléke maradt meg számomra a törött botot szorongatva.

Összegezve a kigondolt rapid pecára szánt stratégia jól működött, a körülményeknek köszönhetően a visszatérés megérte a rászánt időt és energiát. Néhány óra, egy fél nap is amit hobbinkra fordítunk, fel tudja pezsdíteni a horgász ember hétköznapi életének álló vizét.


Persze benne van a pakliban, hogy nem tudunk csodát tenni. Mit tehetünk ilyenkor? Egyszerűen vissza kell menni! Hogy is várhatnánk el magunktól, illetve a kijelölt nap adott körülményeitől, hogy kezünkre játsszák a"nagy" halat? Beszélhetünk szerencséről, időjárásról, légnyomásról, északi, vagy déli széljárásról... A holnap már a múlté. Van, hogy nem sikerül, de legközelebb ugyanúgy, ugyanott, siker szeleteket kapunk az áhított tortából, és máris boldogabb a pakolás, és a várakozás egy következő alkalomra!

Tanács Jani (Sly)
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére