Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

SPOMB etetőrakéta a gyakorlatban…

Ha visszagondolok a régebbi időkre - amikor barátaimmal rendszeresen horgásztunk pontyra és amurra - az etetés milyensége, minden szempontból döntő tényező volt a fogás sikerét illetően! Ha így vagy úgy, de jól el tudtuk végezni a beetetést, akkor általában alaposan „megpakoltunk” szép halakból, ha nem, akkor maradt a magyarázkodás. Mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy ez a dolog manapság sem változott, sőt… Az olyan horgászatokon, amikor nincs módod rá, vagy tilos csónakból etetni, netán egy rövidebb pecára érkezel, akkor bizony egyéb alternatívák után kell nézned az etetésre szánt anyag bejuttatását illetően. Az alkalmazott technika kiválasztására persze lényegesen hat a parttól való meghorgászandó távolság nagysága. Közeli etetés kialakítására ott van a kézzel való „begombócolás”, vagy épp egy jól kivitelezett csúzlis etetés. Ha azonban távolabbra horgászol, akkor az etetés módszere máris több problémát vet fel. A legfontosabb: hogyan juttasd be pontosan a finom falatokat a halaknak a megfelelő távolságra? Az eddigi gyakorlatokból megismerhetted az etetőrakétát, a parittyát, az etetőhajót, a dobócsövet vagy a kiakasztott zsinór klippel történő módozatokat. Mostani írásomban egy olyan – ma már nem is teljesen új – eszközt fogok nektek bemutatni, amely nálam első számú etetési eszköz a horgászkirándulásaimon. „Ő” a SPOMB!

Ha visszagondolok a régebbi időkre - amikor barátaimmal rendszeresen horgásztunk pontyra és amurra - az etetés milyensége, minden szempontból döntő tényező volt a fogás sikerét illetően! Ha így vagy úgy, de jól el tudtuk végezni a beetetést, akkor általában alaposan „megpakoltunk” szép halakból, ha nem, akkor maradt a magyarázkodás. Mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy ez a dolog manapság sem változott, sőt…

Az olyan horgászatokon, amikor nincs módod rá, vagy tilos csónakból etetni, netán egy rövidebb pecára érkezel, akkor bizony egyéb alternatívák után kell nézned az etetésre szánt anyag bejuttatását illetően. Az alkalmazott technika kiválasztására persze lényegesen hat a parttól való meghorgászandó távolság nagysága. Közeli etetés kialakítására ott van a kézzel való „begombócolás”, vagy épp egy jól kivitelezett csúzlis etetés. Ha azonban távolabbra horgászol, akkor az etetés módszere máris több problémát vet fel. A legfontosabb: hogyan juttasd be pontosan a finom falatokat a halaknak a megfelelő távolságra? Az eddigi gyakorlatokból megismerhetted az etetőrakétát, a parittyát, az etetőhajót, a dobócsövet vagy a kiakasztott zsinór klippel történő módozatokat. Mostani írásomban egy olyan – ma már nem is teljesen új – eszközt fogok nektek bemutatni, amely nálam első számú etetési eszköz a horgászkirándulásaimon. „Ő” a SPOMB!

főszerepben: a SPOMB
főszerepben: a SPOMB


Amikor először kézbe vettem ezt az eszközt – mondhatom - rögtön „megvilágosodtam”. Működési elve, felépítése és kialakítása tiszta, teljesen egyértelmű. Áramvonalas, bomba formája van, leginkább egy a régebbi filmeken látható „zeppelin-re” hasonlít. Az elkeskenyedő végén 4 darab, masszív terelő szárny kapott helyet. Ennek oka a levegőben való még egyenesebb repülés elérése. A szerkezet „száraz” súlya 25 gramm, míg tejes hossza 24 cm. A „bomba” test 17 cm és ehhez jön még egy 7 cm hosszú egyenes megerősített szár rész, amelynek végébe van rögzítve egy erős forgókapocs. Ide kell majd belekötnöd a főzsinórodat. A lényegi rész a SPOMB elején van! Ide, egy kör alakú nyomórugó lett beépítve, amely érintésre nyitja a rakétát, pontosan kettéosztva a testet. Ezt a fajta működési elvet, már a tenyerünkkel is kipróbálhatjuk, ha hozzáérünk, akkor a szerkezet automatikusan nyit. Pontosan ugyanez játszódik le a vízbecsapódáskor is. A rakéta a levegőben egy szabályos repülési irányt vesz fel és mindig az elejével csapódik a vízbe. Ez a működési szisztéma a biztosíték arra, hogy a SPOMB mindig szétnyílik és így pontosan etethetünk a segítségével. Tölthetsz bele különféle szemes anyagokat, etetőanyagot, pelletet, bojlit és még az élő anyagokat is sikeresen juttathatod be vele. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy egyetlen darab kukoricaszemet vagy pelletet sem „szórsz szét” etetés közben, mert - szemben például a hagyományos etetőrakétával - repülés alatt a SPOMB zárva van.


Ahhoz azonban, hogy a SPOMB-ot megfelelően tudd használni, szükséged lesz egy megfelelő botra, orsóra és természetesen zsinórra is!

A botról:

Tapasztalatból mondom, az általánosan a pontyozó horgászatra szánt botokkal nem lehet megfelelően használni a megtöltött SPOMB-ot. Én a kezdetekkor, az egyik 3 ¼ lbs tesztgörbéjű bojlisomat használtam erre a célra. Tudtam éppen használni, de éreztem, hogy dobáskor kissé erőlködik a bot és be kell, hogy valljam féltettem is a drága motyót erre a célra „nyírni”. Ha eredményesen szeretnéd folytatni ezt a technikát, akkor be kell szerezned egy gerincesebb, botot erre a célra! Az angol nyelvű szakirodalomból és katalógusokból átvett kifejezéssel élve: a SPOD bot lesz az igazi!

használj SPOD botot!
használj SPOD botot!


Ezek a botok általában 4,5 lbs-től 5,5 lbs-ig „erősségben” készülnek. Jól terhelhető, standard 3,6 m-es hosszúságú eszközök. Első ránézésre teljesen megegyeznek egy átlagos bojlis bottal. Alkalmasak a hagyományos etetőrakétákhoz, a parittyás módszerhez és persze a SPOMB használatához. Ajánlom figyelmetekbe a SILSTAR YOKOZUNA SPOD botot erre a célra. Nemcsak az ára kedvező, hanem teljes mértékben célirányos tulajdonságokkal rendelkezik.

Az Orsóról:

Legfontosabb követelmény a nagy dobátmérő és a stabil szerkezet. Olyan orsóra lesz szükséged, amely gyorsan visszahozza a berepített Spomb-ot. Tapasztalataim alapján azok lesznek a megfelelő darabok, amelyek méter feletti behúzásra képesek egy fordulat alatt! Fém dobbal, kézbe illő, kényelmes hajtókarral kell, hogy rendelkezzen, és persze nem árt, ha nem túl nehéz darabról van szó. Jó választás lehet erre a célra az OKUMA DISTANCE CARP PRO INTEGRATOR 80-as és az OKUMA DISTANCE DTX 80 típusok.

fontos a megfelelő orsó kiválasztása
fontos a megfelelő orsó kiválasztása


A zsinórról:

Az elmúlt évben többféle zsinórt kipróbáltam a SPOMB használatához. Nekem leginkább a 0,45-ös vastagságú monofil zsinór vált be. Ezt nyugodtan meglendíthetem, és nem kell annak szakadásától tartanom. Ha egy jobb minőségű zsinórt választasz, akkor az valószínűleg nem lesz sprőd, így kevésbé lesz hajlamos a gubancolódásra. A zsinór színe - ebben az esetben - szerintem nem játszik fontos szerepet.

„monofil” a dobon
„monofil” a dobon


A technikáról:

nyisd szét a SPOMB-ot…
nyisd szét a SPOMB-ot…

töltsd meg az etető keverékeddel…
töltsd meg az etető keverékeddel…

zárd be és egy mozdulattal rázd meg…
zárd be és egy mozdulattal rázd meg…

készülj fel a dobásra…
készülj fel a dobásra…

célozz és összpontosíts…
célozz és összpontosíts…

dobj határozottan, de lazán…
dobj határozottan, de lazán…

tekerd ki a SPOMB-ot, mert…
tekerd ki a SPOMB-ot, mert…

hamarosan kapásod lesz és…
hamarosan kapásod lesz és…

fotóznod kell a halat! :)
fotóznod kell a halat! :)


Ha tehetitek, próbáljátok ki Ti is ezt az etetési technikát! Remélem Nektek is hasonló sikereket hoz, mint számomra. További szép nyarat és sikeres horgásznapokat kívánok!

Nagy Róbert

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére