Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

STÉG-es csalik versenyeken

STÉG-es csalik versenyeken
Sokszor sokat hallottunk már a STÉG termékeiről, és használatukról a hétköznapi horgászatok során. Szép fogásokról, élményhorgászatokról. De milyen az, amikor versenyen kell megmutatni, mire képesek a termékek. Amikor mindenki a legjobbat használja, amikor mindenki nyerni akar. Lássuk ott mire képes…
A versenykörülményekről szólnék pár szót általánosságban. Ilyenkor a nagy átlagtól eltérően komolyabban felkészült horgászok között zajlik a megmérettetés. Rengeteget tapasztalt és sok versenyt megnyert horgász között kell eldőlnie – az adott napon ki a legfelkészültebb. Ebben jelentős szerepet játszanak a gyors döntések, reagálások az adott eseményekre – és nem utolsó helyen a hely és a szerencse. Itt senki nem áll le dióverővel, 40-es zsinórral, 2-es horoggal – magát a jó szerencsére bízva – horgászni. Alapozó etetés, gyors dobások, szakszerű fárasztások sorozata követi egymást. Itt, ha hibázol – a versenyt veszítheted el. Folyamatosan koncentrálva kell az adott feladatokat megoldani. Ha ez sikerül, hihetetlen jó érzés a dobogó – kupával, éremmel, serleggel a kézben.

A versenyt a Benta tavak 7-es, VIP taván rendezték. Ez régebben bojlis, nagyhalas tó volt, most azonban már csak finomszerelékkel lehet horgászni rajta. A tóról annyit érdemes tudni, hogy kb. 200 m hosszú és 110m széles. A rengeteg kisebb nagyobb ponty és amur mellett jelentős nagyhal állománnyal is rendelkezik. A nagyobb testű halak a szemközt lévő nádas előtti pár méterre szeretnek kijönni csak igazán. Az eredményességhez érdemes ezt a távot dobálni. A kisebbeket a tó bármely részén lehet fogni, szinte számolatlanul. Szakáll nélküli horog, semmi fonott zsinór – még a horogelőke sem. Természetesen a halkímélet eszközei is mind kötelezőek – megfelelő merítő szák, nagyméretű vastag matrac és fertőtlenítő. És mindezt a tavon ellenőrzik is rendszeresen. Ehhez még hozzátartozik, hogy a tavon csak olyanok horgászhatnak, akiket a tógazda – látva a horgászatukat – odaenged.Pár szó az időjárásról: június közepén egy péntek éjszaka zajlott a verseny. Frontos idők jöttek-mentek. Az éjszakai hőmérséklet 6-8 fokra hűlt vissza, és nappal is csak 16-18 fok volt. Szemben az előző hétvégi 35 fokos kánikulával!

Aznapra két bottal készültem – két Shimano Beast Master CX feederrel 3.96 és 4.26 cm méretben. Ezek a botok kellő erővel rendelkeznek a nagy dobásokhoz, de akár egy tenyeres keszeg kapását is jól közvetítik. És fárasztani egy igazi élmény velük. A verseny egy botos volt, így felváltva kerültek bevetésre. Illetve a távoknak megfelelően variáltam őket.

Etetőanyaggal, többfélével is készültem, mint minden versenyre. Ritkán – szinte sose – használok egy anyagot, mindig keverékeket készítek. Ezek a elmúlt idők tapasztalataira alapozva, folyamatosan kísérletezve készülnek el. Az egyik keverékem Stég tuna fish és black fish-ből állt, egy kis halas aromával és áztatott krilles pellettel dúsítva.Második keverékem Stég eper és egy csipet titok (ahogy Döme mondja :) ) szintén áztatott pellettel.Míg harmadikként a Stég kisérleti fázisban lévő pelletje került bevetésre – fűszeres, halas aromával feláztatva.Csaliként smoke ball került fel csalitüskére 8 és 10 mm méretben – és ízben az etetővel harmonizálva.Az egyik boton method kosár (45g Preston – eleinte inline, később gumis az előkeszakadás megakadályozására), a másikon bordás pellet kosár (szintén 45g) került bevetésre. Rövid előkével – itt nem volt kötelező a nemzetközi szabályzatban foglalt min. 50 cm előke.

A verseny kezdetekor csináltam egy kisebb alapetetést kosárral kb. 105 m-re a nád előtt, továbbá egyet kb 75 méterre menekülőútnak, ha a távoli nem adná a halat. Már az első kettő dobásra két halam is akadt – a tonhalas íz világra. Sötétedés után egy kicsit leállt a kapás – bár szomszédomnál megindultak az amurok. Spombbal bejuttattam némi erjesztett kukoricát az etetésre, hátha én is tudok fogni párat. A csalizásnál is annyi változás történt, hogy az előkére erjesztett kukorica került és mellé az etetővel harmonizáló Smoke Ball.

Éjfél körül nekem is szépen megindultak az amurok, jó párat sikerült szákba tenni.De sajna a monofil előkéket szaggatták rendesen. Jó néhány gyönyörű példány el is ment emiatt. Ekkor a method kosárnál át is tértem a begumizott verzióra. De nem volt idő bánkódni – jöttek szépen a halak.Végeredményben jó verseny alakult ki és egyértelmű lett – a Stéges termékek versenykörülmények között is megfelelően működnek. Mi, akik ezeket a termékeket használtuk – mind jó eredményt értünk el.A szektorunkban az első 3 helyet a 3 STÉG teszthorgász szerezte meg (1.Katona József, 2. Nagy Tibor,3. Závodi Zsolt) és összetettben is ketten ott voltunk. Józsi a 2. én a harmadik helyen.

Nagyon fontos a horgászatok során, hogy az általunk használt csaliban, az etető anyagban bízzunk, higgyünk. Ez a hit idővel a sikeres használatok során tapasztalattá válik. Sokunk számára a STÉG termékek már rengetegszer bizonyítottak. Számunkra már elképzelhetetlen, hogy nélkülük induljunk el horgászni. A termékek minőségét és hatását ismerve – egyre többen leszünk, akik ezt így gondolják.

Nagy Tibi
AJÁNLOTT CIKKEK
Ötletek főzsinórra 2.: Trabucco pontyozó damilok

Ötletek főzsinórra 2.: Trabucco pontyozó damilok

2021. február 24. - Nagy Róbert
Ötletek főzsinórra: Trabucco fluo pontyozó damilok

Ötletek főzsinórra: Trabucco fluo pontyozó damilok

2021. február 18. - Nagy Róbert
Didergős rakózás

Didergős rakózás

2021. február 11. - Oláh Tamás
Februári szélben

Februári szélben

2021. február 08. - Nagy Róbert
Deeper halradarok hatótávolsága

Deeper halradarok hatótávolsága

2021. január 14. - Horgász-Zóna
Visszatekintés ünnepi hangulatban

Visszatekintés ünnepi hangulatban

2020. december 23. - Horgász-Zóna
Rakparti esték

Rakparti esték

2020. december 21. - Oláh Tamás

A hobbid a szakmánk! Tetejére