Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Amikor a műcsalié a főszerep…

- Neeeee.... már megint kezdik! És már megint egy sárga Sandra. - Dehogy Sandra! Az barátom egy 6"-os Mann's. - Kizárt! - Na fogadjunk! - Ok.! Menj közelebb és nézd meg!- Neeeee.... már megint kezdik! És már megint egy sárga Sandra.
- Dehogy Sandra! Az barátom egy 6"-os Mann's.
- Kizárt!
- Na fogadjunk!
- Ok.! Menj közelebb és nézd meg!- Basszus! Tényleg egy Sandra! Várjál! Dupla vagy semmi! Fogadjunk, hogy le tudom harapni a farkát a horog érintése nélkül!
- Egye fene! Állom!

- Ezt a bénát! Nézd Öreg Jack bácsi! Rajtavesztett Jacko! Nem hiába fogadtam ezzel a balekkal, tudtam, hogy úgy sem tudja megcsinálni! Na tűzök a csónakhoz a pofájába röhögni. Mindjárt engedik vissza!

- Látom, kulturáltan szórakoztok! Én azért jobban vigyáznék a helyetekben. Emlékezzetek vissza Jacky I.-re…..A múlt héten temettük! Megyek is inkább és bekapok valamit, mert már rég ettem. Az előbb itt agonizált egy haldokló kárász….. megnézem mit tehetek az érdekében!
A fenti beszélgetésnek a múlt héten voltam fültanúja közvetlen azelőtt, hogy Öreg Jack rajtavesztett csalimon. Az öreg csúnyán benézte a kárásznak hitt műanyagot. A csali ezúttal a Savage Gear 10 cm-es Deviator Belly Up - ja volt, melyet a horgászat első fél órájában akasztottam karabinerembe. Öreg Jack-et csak valami csoda folytán, két készséges horgász, és egy ügyes horogszabadítási manőver segítségével sikerült megmenteni a biztos haláltól. A gyomorszájig lenyelt csali látványa nem adott túl sok okot a bizakodásra.Ugyan ezen a napon, a horgászat további 5 órájára áttértünk a gumizásra, és válogatott szilikon csalikkal fogtuk Jacko társait. A kapás, és akadás azonban egészen más képet mutatott. Legalább kétszer annyi kapásunk volt, mint akasztásunk, és a „vékonyan”, szájszélbe akasztott halaknak is csak a 80%-a jött ki levegőzni egy aprócskát. A többi köszönés nélkül távozott félúton. Csalijainkat Jacko ügyesebb társai megrágták, megszaggatták, vagy a horog öbléig húzták anélkül, hogy felfedték volna kilétüket.

Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy „nem eszik” a hal. De ha nem eszik, akkor mért tudjuk mégis nagykeservesen megfogni őket? És hogy van az, hogy bár nem eszik a hal, ha egy jerk csalit teszünk föl, 5 perces operációkkal kell a csalikat kiszedni a pórul járt halak szájának legmélyebb zugaiból? Akkor most eszik, vagy nem eszik?

Hát persze, hogy eszik! Nem nagyon, csak egy kicsit. Mert 10 méterről, a csobbanás pillanatában tudják már a gyakran használt cuccok méretét, színkódját és rendelési számát (főleg a C&R tavakon). És azt is tudják, hogy piszokul szúr az anyag. Mégis megeszik. Vonakodva, ritkábban, de megeszik. Nincs ebben semmi furcsa! Mi is megesszük a csípős paprikát, és azt élvezzük a legjobban, ha vöröslő fülünkből süvít a gőz. Ugye!Akkor viszont, amikor valami új, valami még sohasem látott kerül a látótérbe, megváltozik minden. A jól lakott, hidegfronttal küszködő, és immunisnak hitt halak egyszer csak elkezdenek olyan vehemenciával kapni, hogy ha ellankad a figyelmünk, repül a bot a kezünkből. Ez persze nem jelenti azt, hogy holnaptól akár szappantartót is lehet dobálni, mert az is új. Ennél azért cizelláltabb a helyzet. Viselkedésük alapján a műcsalikat különböző kategóriákba rendezhetjük, ezeken belül pedig vannak a használhatók, és a használhatatlanok. A fent említett csali a JERK kategóriába tartozik, és leplezetlen elfogultsággal tudom állítani, hogy a jók közé. A Deviator Belly Up vezetése nem nagy ördöngösség, pár perc alatt megtanulható, amihez segítséget nyújtanak a Savage Gear honlapján található videók is: http://www.savage-gear.com

Pár tanácsot azért had osszak meg használatukkal kapcsolatban.
- Nem célszerű vastag, és nehéz forgókapcsos előkét felkötni, mert a forgókapocs súlya megöli a megállított csali finom szitáló süllyedését. Ez a pont egyébként, amikor a legtöbb kapást várhatjuk. Tehát jobban járunk, ha vékony (de megbízható) forgó nélküli előkét használunk.
- Vannak olyan JERK csalik, melyeket ha nem rángatunk, mindenféle ellenállás nélkül élettelenül siklanak a vízben. A Deviator sima húzásra is mozgásba jön. Érdemes ötvözni a két mozgást egy behúzáson belül is.
- Mindenképpen legyen szájfeszítő, hosszú harapófogó, és akár csípőfogó a kezünk ügyében a mélyre nyelt csali kiszabadításához.Tisztelt MAGYAR HORGÁSZ! Tessék felkelni a 100 éves Csipkerózsika álomból! Tessék a körforgókat, és a kanalakat óránként 5 percre félre tenni, és kerüljenek vízbe a „rángatós cuccok” is. A JERK csalik nem csak a holland és svéd csukákat fogják meg. Nem csak a német vizekre lettek kifejlesztve! Szeretik a magyar csukák is!

Végezetül meg kell említsem, hogy a Deviator Belly Up nem csodacsali, de bizonyos esetekben csodákra képes! Nem is az egyetlen JERK csali, de mindenképpen jó választás.

Kívánom mindannyiuknak, hogy egy-egy kilátástalan napon a Belly Up húzza ki Önöket a pácból!Medgyasszay Csaba
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére