Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Belelkesedtünk! Shimano Baitrunner Aero-x 4000 FA

A feeder horgászat rohamos fejlődésével nehezen tudnak lépést tartani a gyártók. Még horgászbotokban csak-csak, hiszen ott egyszerűbb elsimítani az egyes módszerek közötti különbségeket, de orsóban összetettebb kihívásokkal szembesülnek: sokat is dobálnak, nagy súlyokkal is, messzire is, nagyhalra is, monofillal is, fonottal is, stb... Ezzel szemben pl, egy pergetőorsót vagy nagyhalas pontyozó orsót ilyen értelemben könnyebb legyártani. Na, de! Nem tudjuk mióta lapul a Shimano főmérnökének fiókjában, de végre sor került rá és legyártották: itt a Shimano Baitrunner Aero-X 4000 FA! Mitől lelkesedtünk be?
A feeder horgászat rohamos fejlődésével nehezen tudnak lépést tartani a gyártók. Még horgászbotokban csak-csak, hiszen ott egyszerűbb elsimítani az egyes módszerek közötti különbségeket, de orsóban összetettebb kihívásokkal szembesülnek: sokat is dobálnak, nagy súlyokkal is, messzire is, nagyhalra is, monofillal is, fonottal is, stb... Ezzel szemben pl, egy pergetőorsót vagy nagyhalas pontyozó orsót ilyen értelemben könnyebb legyártani. Na, de! Nem tudjuk mióta lapul a Shimano főmérnökének fiókjában, de végre sor került rá és legyártották: itt a Shimano Baitrunner Aero-X 4000 FA!

Nézzük, mitől lelkesedtünk be?

Éljen, éljen, háromszor is éljen!
Éljen, éljen, háromszor is éljen!


A feeder botos horgászat kihívásai, melyekkel minden horgásznap szembesülünk

1: kell a nyeletőfék! Ezt egész egyszerűen nehéz nem elfogadni, hiszen nem kell hozzá nagy ponty, hogy kikapja a bottartóból a botot, aztán mehetünk fürdeni (jó esetben), vagy elfelejthetjük a cuccunkat (rossz esetben). Mivel nem lehet görbe háttal, kinyújtott kézzel, félig görbített tenyérrel egész nap a botnál ülni, olyan orsót kell választani, ami nyeletőfékes, vagy legalábbis gyorsfékes.

2: nem lehet nehéz az orsó! Most vegyük ki az elemzésből a bojlis bottal egyenértékű 3,9 vagy 4,2-4,5 méter hosszú 180 gramm és nagyobb jelölésű "feedereket"! Maradjunk a max. 100 méter dobótávnál és azoknál a botoknál, amire a feeder módszert igazából kitalálták. Így, ha jó feeder botunk van (költöttünk rá legalább egy húszast, de inkább a dupláját), akkor az könnyű, karcsú. Erre súlyban megfelelő orsó való, hiszen a dobási és fárasztási tulajdonságok ekkor lesznek optimalizálva. Könnyű boton nehéz orsó rontja az élményt!

3: be kell vele tudni dobni! Ha csak nem vagyunk egy-egy tóra specializálódva, kerülünk olyan vizekre, ahol bizony nem elég 50 métert dobni. Ehhez aztán kellene egy szélesebb dob, amiről jól szalad le a zsinór. A nagyobb távolságok egész egyszerűen kivitelezhetetlenek kicsi dobátmérővel.

3+1: jó fék, erős tengely, jó csapágyak A feeder módszer sok bedobást és majdnem :) ugyanannyi kihúzást követel meg. Ez az orsóra nézve "kilóméterben" nagy igénybevétel, ehhez megfelelő alkatrészek és megoldások kellenek. Amelyik orsó ezt nem bírja, egy kellemes daráló hanggal jelzi, hogy "bocs, csak a nevem a feeder, nem a tudásom!" Egyébként a nagy dob, nagyobb féklamellákat is jelent, ami a nagyobb megbízhatósággal egyenértékű.

Nevezzünk el utcát a Shimano mérnökről?

Azt azért talán ne, de magunkban egy köszönetet elmondhatunk, hiszen a Baitrunner Aero-X 4000 FA modell pont ezeket tudja. Ugyan a 2015-ös kínálat része, de már kapható nálunk - nem kicsi, de nem is nagy pénzért. Főleg, ha visszatekintünk azokra sikertelen orsó próbálkozásokra, amelyek elsüllyedt költségként nyomják szekrényünk polcait.

Igen, ez ilyen szép...
Igen, ez ilyen szép...


Milyen botra ajánljuk?

A Baitunner Aero-X 4000 FA tökéletes választás minden medium vagy medium heavy botra, függetlenül a hosszától. Ezen kívül a rövidebb (3, 3,3 vagy 3,6m) heavy karakterű botokhoz is kiváló. Természetesen nagyon szépen mutat a drága és ezért nagyon könnyű és karcsú 3,9 méteres heavy botokon is.

Az extrának az extrája még csak most jön:

Az ára 49.000 Ft (nincs külön szállítási díj!!!). Ebben a pénzbe benne van egy teljes értékű hidegen sajtolt fém pótdob valamit két dobszűkítő, ami kb. 100-140 méter zsinór vásárlásától ment meg minket. Ezekkel az extrákkal többfunkcióssá tehető a kis szerzemény és számos szép percet adhat egy süllőző vagy márnázó boton, urambocsá' nádi/tökleveles pontyozáskor, vagy - de ezt már párás szemmel mondom - behordós bojlis pecán a 3 méteres 2,5 librás botokon.

Csak már használhatnánk!
Csak már használhatnánk!


Klikkelj tovább a termékadatlapra, ahol még egy-két részlet kiderül, illetve egy bemutató videó is megtekinthető.

SHIMANO Baitrunner Aero-X 4000

Köszönöm a figyelmet,
Lajos

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgász-Zóna outlet - bemutató

Horgász-Zóna outlet - bemutató

2022. január 21. - Horgász-Zóna
Jókívánságok 2022-re!

Jókívánságok 2022-re!

2021. december 31. - Horgász-Zóna
Év végi nyitvatartásunk

Év végi nyitvatartásunk

2021. december 19. - Horgász-Zóna
Csukázás a Tisza-tavon

Csukázás a Tisza-tavon

2021. december 01. - Nagy Róbert
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor
Októberi Tisza-tó

Októberi Tisza-tó

2021. november 03. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére